*Nettavisen* Nyheter.

Her fikk han Lommemannen-ideen

Erik Andersen sier at han begynte sine overgrep med Lommemannen-modus så sent som i 2003. Ideen fikk han på badestranden Huk på Bygdøy. Foto: (Privat/Nettavisen)

På denne badestranden hørte Erik Andersen Lommemannen-trikset fra unge gutter.

03.11.09 12:02

FOLLO TINGRETT (Nettavisen): - Jeg synes det er helt forferdelig, og jeg sliter med det jeg har påført de. Den opplevelsen. Det å ha lurt dem. De hadde jo tillit til en voksenperson som lurte dem. Jeg har selvfølgelig all skyld i det som er gjort. De som barn har ikke noe skyld i dette, sa Erik Andersen da han fortsatte sin forklaring i Follo tingrett tirsdag.

- Jeg vil gjerne si det flere ganger hvis jeg får sjansen til det: At dette er jeg som voksenperson som har gjort dette. Jeg vil ikke at de skal gå og ha de samme skyldfølelsene i kroppen i 50 år slik jeg har hatt, sier Andersen.

Mandag erkjente han 13 av totalt 66 tiltalepunkter. Han erkjenner å være en pedofil overgriper, men avviser at han har stått bak alle de tilfellene som «Lommemannen» har fått skylden for.

Les også: - Jeg har forbrutt meg mot det kjæreste vi har
Les også: - Dette gjorde meg til en overgriper

Selv mener Andersen at han begynte sine overgrep med Lommemannen-modus så sent som i 2003. Ideen fikk han på badestranden Huk på Bygdøy. Han var der for å "slå ihjel litt tid" før han skulle ta flyet fra Fornebu.

- Jeg var på badestranden Huk. Vi er på cirka 2000-tallet. Der sitter jeg og ser utover sjøen og slapper av med en Cola jeg har båret med meg. Foran meg sitter det en del gutter som snakker om en episode med en mannsfigur som har bedt dem lete etter et eller annet, jeg skal være forsiktig med å si hva, hvor de da engasjerte seg for å hjelpe ham, og måtte ta i lommene hans.

Flere Lommemenn
- De satt og diskuterte det og fniste litt. Det var første gang jeg hørte om det, fortalte Andersen i retten.

Etter at statsadvokat Per Egil Volledal påpekte at Fornebu lufthavn ble lagt ned i 1998, sa Andersen at han da må ha vært før 2000. I politiavhør har Andersen ikke nevnt lommetrikset i forbindelse med denne hendelsen, men i retten mener Andersen altså at han selv hørte om Lommemannen-trikset her på Huk.

Hans advokat Gunhild Lærum sa i retten mandag at det måtte være flere «Lommemannen». Politi og påtalemyndighet har derimot ingen andre i kikkerten. På spørsmål fra Lærum tirsdag, sa Andersen at han også hadde lest om slik kontaktmåte i Bergens Tidende på 70-tallet.

- Klippet ikke hull i lommen
Erik Andersen hevder at det ikke var det seksuelle som var viktigst for ham, men relasjonen med ukompliserte mennesker som ikke krevde noe av ham. I retten tirsdag sa Andersen at han selv aldri hadde klippet hull i bukselommene, og at det ikke var et poeng at guttene skulle komme i kontakt med hans penis.

- Jeg har aldri klippet hull i lommene mine for at noen skulle komme direkte i kontakt. Det har vært slitasjehull slik at noen av de som tok ned i lommene fant dette hullet og utvidet det. Det har skjedd, sa Andersen.

Overgrepene mot Andersen
I Follo tingrett fortalte Andersen om overgrep han selv ble utsatt for som barn.

- Jeg tror utgangspunktet mitt i livet ville vært annerledes hvis jeg ikke hadde blitt utsatt for dette. Disse overgrepene har jeg aldri tenkt på siden ungdomsårene og voksenalder. Det har vært gjemt og glemt for det har vært forbundet med skam og skyldfølelse, sa Andersen i retten. Etter at han ble pågrepet, og begynt i terapi for sine seksuelle avvik, har disse overgrepene kommet fram.

Han skal ha vært cirka åtte år da han første gang ble tvunget til å tilfredsstille en eldre gutt. Senere blir han misbrukt av en eldre jente.

Gjennom barneårene skal han ha opplevd flere overgrep utført av eldre gutter og ei jente.

Erik Andersen vil hele tirsdagen fortsette å forklare seg om sine overgrep, og de overgrep som han selv skal ha blitt utsatt for i barneårene.

- Jeg var fryktelig skamfull over det jeg hadde gjort, sa Andersen i retten. Han fortalte selv aldri om overgrepene han hadde blitt utsatt for.

Her er kart over stedene som påtalemyndigheten mener at Erik Andersen har forgrepet seg.

HTML EMBED

Vis Lommemannen i et større kart

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag