*Nettavisen* Nyheter.

Her finner du ledig studieplass

Med noen enkle triks kan du gjøre unna eksamenslesingen raskt og effektivt. Foto: Crestock

Resttorget er åpent. Det er fortsatt håp for deg som ikke har studieplass.

Mandag morgen åpnet Restetorget på Samordna Opptak (SO). Alle studieplassene som ikke er fylt opp er lagt ut og opptaket forblir åpent inntil plassene er tatt.

Som vanlig gjelder «første mann til mølla-prinsippet », og det er rift om enkelte plasser: På SOs hjemmesider var det så stor pågang mandag morgen at systemet krasjet.

Fullt i de store byene
Klokka 16 var det ingen ledige plasser igjen ved Universitet i Oslo (UiO). Tradisjonen tro var det fortsatt et par ledige plasser ved Teologisk fakultet da resttorget åpnet, men disse forsvant raskt. Også universitetene i Bergen, Trondheim og Ås er fullbooket, mens det fortsatt er ledige plasser ved universitetene i Stavanger og på Agder.

Ved SO er det ikke sporet noen voldsomme endringer fra tidligere år når det gjelder hvilke studieplasser som er ledige etter at den ordinære søkeprosessen er ferdig.

– Hovedtrekkene er de samme: Mange ledige plasser spredd over hele landet innen de aller fleste typer studier. Som vanlig er det færre ledige plasser i byene, og mye mer å velge i dersom du er villig til å bo litt utenfor, sier Pål Kalvsjøhagen, informasjonsrådgiver hos SO til Nettavisen.

De heldige som har fått studieplass må takke ja eller nei til denne innen 26. juli klokken 24.

Nytt på nett
I år er første gang man søker på studieplasser på resttorget på nettet. Dette har tidligere foregått via telefon.

– Det er en prosess vi er i der målet er å få så mye som mulig over på nett og at opptaket skal være mest mulig papirløst, Kalvsjøhagen.

11.600 flere har søkt høyere utdanning ved norske universiteter og høyskoler i år sammenlignet med 2008. På tross av dette er det mange ledige studieplasser rundt omkring i landet. Du kan velge mellom alt fra folkekunst til allmennlærer. Også for dem som kunne tenke seg å bli ingeniør eller sykepleier er det muligheter.

Helsefag er det klart største utdanningsområdet. Over 25.000 søkere har dette som førstevalg i år, ifølge NTB. Både sykepleierutdanningen og lærerutdanningene opplever økt søkermasse i 2009.

Det er totalt rundt 400 ledige studieplasser på restetorget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.