Gå til sidens hovedinnhold

Her forlater Viggo Kristiansen fengselet som en fri mann

Tirsdag kveld ble Baneheia-dømte Kristiansen hentet av sin far på Ila fengsel, og forlot fengselet som en fri mann. Flere jublet mens far og sønn kjørte bort fra fengselsområdet.

Se klipp fra da Viggo Kristiansens far ankommer Ila fengsel her:

OSLO/KRISTIANSAND (Nettavisen): Viggo Kristiansens far, Svein Kristiansen, ankom Ila fengsel ca. klokken 22.46 tirsdag kveld. Noen minutter senere kunne han kjøre bort med sin sønn Viggo Kristiansen.

Kristiansen, som har sittet fengslet i 19 år i Ila fengsel, er ventet å bli fraktet til hjembyen sin Kristiansand i løpet av natten. Han har til sammen tilbrakt snaut 21 år bak murene.

Flere personer, som oppfattes som andre innsatte, jublet og klappet da Kristiansen forlot fengselet. Det var også flere personer som hadde møtt opp for å se han forlate fengselet.

Vinket til innsatte og ansatte

Far og sønn Kristiansen vinket farvel med store håndbevegelser til det som oppfattes som andre innsatte, samt ansatte ved Ila fengsel.

Det hele gikk rolig for seg. Et pressekorps fulgte bilen som kjørte rolig bort fra fengselsområdet. Det ble ikke gjort noe intervju av den løslatte eller hans far.

Det ble varslet på forhånd at det ikke ville bli gitt noe intervju.

Far Kristiansen sa tidligere i dag til Fædrelandsvennen at han skulle hente sønnen hjem. Det ble først meldt at Kristiansen skulle løslates mellom klokken 22 og 23 tirsdag kveld. Viggo Kristiansen var ute av fengselsområdet før klokken 23.

VG fikk tidligere i dag opplyst at planen var å hente sønnen på Ila fengsel, for så å dra hjem til barndomshjemmet på Eg i Kristiansand. Hit vil de antagelig ankomme i løpet av natten.

Enstemmig kjennelse

Høyesterett avgjorde tidligere i dag at Baneheia-dømte Viggo Kristiansen kan løslates, etter at kjennelsen fra høyesteretts ankeutvalg var enstemmig.

Utvalget kunne ikke se «at hensynet til samfunnsvern eller andre tungtveiende grunner» taler for å holde Kristiansen fengslet, slik lagmannsretten mente under dissens 2–1.

Påtalemyndigheten oversendte avgjørelsen til fengselet, og ba om at løslatelsen kunne iverksettes så fort som mulig, opplyste statsadvokat Andreas Schei til VG tidligere i dag.

Les også: Baneheia-dømte Viggo Kristiansen løslates i dag

Snakket om fremtiden

Viggo Kristiansens forsvarer Bjørn André Gulstad møtte i ettermiddag pressen utenfor Ila fengsel.

Forsvarsadvokaten fortalte da at han hadde gjennomført et møte med Kristiansen. Samtalen skal blant annet ha dreid seg om Kristiansens fremtid og hans tanker rundt eget liv.

– Utfordringer, risiko og tanker om andres oppfatning av hans rolle i saken. Det var mange refleksjoner. En reflektert Viggo Kristiansen, sa Gulstad om innholdet i samtalen.

På spørsmål om Kristiansen ønsker politibeskyttelse, oppga hans forsvarer at det foreløpig ikke er noe konkret behov for det.

Les også: Viggo Kristiansens forsvarer: – Jeg så blanke øyne

Nekter straffskyld

Kristiansen er dømt til 21 års forvaring for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000.

Han har hele tiden nektet straffskyld. I februar i år fikk han straffesaken sin gjenåpnet. Tirsdagens løslatelse innebærer ikke at han er frikjent.

Les også: Baneheia-foreldrene har ikke fått svar på kontaktforbud