Her forsvinner broen

Foto: (Avisa Nordland)

Se video fra Beiarn, der broen i Tollå knuses av flommen.

18.05.10 12:30

Etter flere jordras i Nordland fylke i løpet av helga, ble også 17. mai preget av store rasproblemer flere steder i Salten.

E6 gjennom Saltdal ble delvis stengt, mens det i Junkerdal gikk to ras. Pothus i Saltdal ble også står delvis stående under vann på grunn av flom

Se videoen i Avisa Nordland her.

Bro tatt av flom
Mandag ble også en fylkesvei i Saltdal er stengt, etter at flomvann tok med seg en bro like sør for Røkland.

- Langva bro er vasket vekk av flom, og er dessverre ikke den eneste som er rammet av de store vannmengdene som kommer flere steder i Salten, sier operasjonsleder Tom Ove Hammer ved Salten politidistrikt. Hammer til an.no.

Øvre Tollådal i Beiarn ble også isolert fra omverden etter at brua over Tollåga ble tatt av flommen. I alt fire familier ble veiløse og i tillegg er en rekke hytteeiere berørt.

Se videoen i Avisa Nordland her.

Søndag ettermiddag var det Lønsdal i Saltdal som ble rammet. Stig Johansen kom til rasstedet rundt klokka 16.30 søndag ettermiddag, og forteller at det gikk et 100 meter bredt ras.

- Stor rasfare
Tirsdag minker vannmassene i Saltdal, men NVE advarer mot stor rasfare i fjellet.

Kriseteamet i Saltdal følger utviklingen i vannstanden fra time til time, og har registrert en viss nedgang i vannmassene.

- De siste meldingene fra NVE er at flommen er i ferd med å kulminere både i Saltdalselva og sideelvene til den. Men fortsatt er situasjonen kritisk flere steder i kommunen, ikke minst i Evenesdal og Pothus, der det også har skjedd et brudd på vanntilførselen, sier ordfører Kjell Magne Johansen i Saltdal kommune.

Se video av vannmassene som knuser ei bro i Beiarn.

Ordføreren leder kommunens kriseteam, som har vært operativt helt siden flommen rammet elvene i dalen.

- Vi er som sagt mest bekymret for vannproblemene som har rammet Evenesgård og Pothus, men håper å finne årsaken til bruddet i løpet av dagen. Ellers er to husstander flyttet fra hjemmene sine på Pothus på grunn av den høye vannstanden, men dette er den eneste evakueringen som er foretatt siden flommen oppsto, sier Johansen.

På retur
Det er også problemer med vanntilførselen til turistsenteret på Storjord, men dette blir foreløpig løst ved hjelp av tankvogner.

- Regnet kom svært ubeleilig, men vi håper likevel at vannstanden går ned i løpet av de nærmeste timene. Når det gjelder veiproblemene som har oppstått, gjelder dette fortsatt Graddis og fylkesvei 516, der flommen har tatt Børåga bro ved Langvad, sier Johansen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bekrefter at vannstanden er på vei nedover.

- Det er ikke meldt store nedbørsmengder, samt at det blir kaldere vær. Vannstanden har kuliminert eller vil kuliminere i løpet av dagen, sier vakthavende hydrolog Elin Landsholt i NVE til an.no.

Farlig i fjellet
Ifølge NVE er det den brå overgangen fra kaldvær til temperaturer over 20 grader pluss som har medført den intensiverte smeltingen.

Fortsatt er det en del snø igjen i fjellet. Landsholt opplyser at det er relativt mye til å være så sent om året.

- Skredfaren vil holde seg stor. Bakken under snøen er gjennomvåt og det er ustabile masser. Sørpeskred kan til og med gå på nesten flat mark, advarer hydrologen.

Og:

- Når temperaturen går opp igjen er det rom for mer smelting i fjellet, sier Landsholt i NVE.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.