RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Politiet)

Her forsyner de seg med klær

Sist oppdatert:
Ifølge politiet har han raidet klesbutikker på Østlandet og svindlet en 82-åring for over én million. Selv erkjenner han delvis straffskyld.

Det er onsdag 18. februar 2009. Klokken er 01.50 da en mørk Audi A4 stasjonsvogn personbil dundrer gjennom inngangspartiet på den eksklusive klesbutikken Mostue i Storgata i Lillestrøm.

Kollisjonen er ikke noe uhell, skriver RB.no.

Minst tre personer som sitter i bilen stormer inn i butikken. Der forsyner de seg med klær til en verdi av 356.066 kroner, før de hopper inn igjen i bilen og stikker fra stedet i stor fart.

- Det hele var over på svært kort tid, konkluderer politidistriktets operasjonsleder etterpå.

Ingen medfølelse

I går – halvannet år etterpå – møter en 21 år gammel mann fra Skedsmo i Nedre Romerike tingrett.

Mannen er tiltalt for sjokkbrekket mot motebutikken, seks andre grove tyverier, to grove bedragerier på totalt 1,7 millioner kroner og flere andre forhold.

Politiet mener han er en del av en organisert bande som blant annet har spesialisert seg på å raide klesbutikker på østlandsområdet. Klærne ble trolig solgt fra en låve et eller annet sted i kommunen.

- Det er tydeligvis ikke bare jeg som er rammet, så det er bra han er tatt. Følelser får man i slike saker, men jeg har slett ingen medfølelse for ham. Jeg håper han får en lang straff, sier Dagfinn Mostue, daglig leder for motebutikken.

- Tapt store penger

Selv om forsikringen dekker tyverier, så har Mostue likevel tapt store penger på sjokkbrekket.

- Merkevarene vi forhandler fra utlandet kjøpes inn seks til åtte måneder i forveien, og det er varer som bare produseres én gang. Vi er ingen dagligvareforretning som bare kan bestille en ny kasse med melk, sier Mostue.

- Tyvene har tatt det min bedrift skal leve av det neste halvåret. Fortjenesten på varene mister vi jo, mens de løpende utgiftene fortsetter. I tillegg ødelegger de for forferdelig mye penger når de raserer butikken sånn. Når vi slår opp tredører foran butikken, så virker det dessuten stengt, noe som tydelig gjenspeiles i de dalende omsetningskurvene vi ser i tida etter, fortsetter han.

Nå har Mostue investert i omfattende sikringstiltak som skal hindre framtidige tyverier.

- Vi er en liten bedrift som lever av dette og vi er ikke større enn de inntektene vi får inn. Det er dessuten livsverket vårt, sier han.

Millionbedrageri

Rettssaken mot 21-åringen fra Kjeller fortsetter de neste to dagene. Da vil han måtte forklare seg om tiltalepunktene.

- Han erkjenner straffskyld for en del av tiltalepunktene, men nekter skyld for en del andre. Forklaringen hans legges fram i retten tirsdag, sier hans forsvarer Annette Barlinn.

Under rettssakens første dag måtte 21-åringen blant annet forklare seg om de to bedrageriene han er tiltalt for.

Politi og påtalemyndigheten mener 21-åringen er skyldig i to grove bedragerier.

I februar i fjor – bare noen timer etter at han skal ha torpedert Mostue i Lillestrøm – skal han ha logget seg på nettbanken tilhørende en 51 år gammel Oslo-mann.

Deretter skal han ha klart å tappe kontoen for 400.000 kroner og overført dem til en 20 år gammel medsammensvoren mann fra Strømmen.

Sistnevnte er ikke involvert i denne straffesaken, men må trolig svare for de samme beskyldningene i en senere straffesak.

Overførte 1,3 mill

Strømlingen var også involvert i et annet bedrageri som ble utført mellom 3. januar og 19. januar i år – for øvrig bare halvannen måned etter at Skjetten-mannen slapp ut av varetekt.

Denne gang er det en 82 år gammel kvinne fra Rælingen som er offeret. Modusen er den samme, og til slutt er 1,3 millioner kroner overført til kontoen til strømlingen og andre kontoer.

- I retten forklarte han seg om deler av omfanget og om sin del av saken. Det er flere involvert her, og han erkjenner derfor kun delvis straffskyld for postene, sier Barlinn.

Stort sakskompleks

Politiet mener 21-åringen er med i en gjeng som består av et titalls personer fra lillestrømområdet. Flere av disse er siktet i det massive sakskomplekset denne saken er en del av.

Flere av gjengens medlemmer er siktet etter den såkalte mafiaparagrafen, noe som betyr at politiet mener de har handlet som et ledd til en organisert kriminell gruppe.

- Her er det mange aktører i ulike roller og det er et svært og omfattende sakskompleks. Det er ikke bare vi som har varetektsfengslet personer i komplekset. Flere av personene går også inn i en rekke andre saker, sa politioverbetjent Tore Kampen til RB tidligere i sommer.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere