Sjekk været der du bor
Følg været med mobilen

Den russiske forskningsstasjonen Vostok i Antarktis har målt den laveste temperaturen noensinne med 89 minusgrader. Det skjedde 21. juli 1983. Heldigvis er det bare forskere som bor der.

- Men det er noen sibirske byer som har hatt ned i minus 70, sier meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Kaldest i Russland
Utenom Antarktis er Russland det kaldeste landet i verden.

- Sverige har det kaldere enn Norge hvis vi tenker på rekorder, men det er betraktelig kaldere i Sibir og nord i Canada og Alaska enn i Norge. Det har vært 60 minusgrader i Canada, men i Sibir har det vært minus 70, sier meteorologen.

Kulderekorden for Norden innehas av Sverige som hadde - 52,6 grader i Vuoggatjålme i februar 1966.

71.2 kaldei gjennomsnitt
Ifølge nettsiden wisegeek har landsbyen Oymyakon øst i Sibir en gjennomsnittlig vintertemperatur på 71,2 minusgrader. Det bor allikevel 900 mennesker der og vinteren varer i ni måneder. Området er så kaldt at tomme plastposer som blir tatt med ut vil fryse i løpet av minutter og deretter knuse som glass.

Men ifølge Store norske leksikon stemmer ikke dette helt. For Oymyakon har sammen med Verkhojansk rekord for laveste temperatur utenom Antarktis med minus 67,8 grader. Gjennomsnittlig daglig minimums- og maksimumstemperatur i januar er henholdsvis minus 51 grader og minus 43 grader. Somrene er imidlertid varme; i juli når temperaturen ofte over 30 varmegrader.

I tillegg er det også andre utfordringer i det kalde været.

- Man må dekke seg helt til, både øynene og ansiktet ellers fryser du jo. Man må jo kanskje kalde det farlig å være ute i sånn kulde også, for man får forfrysninger i løpet av et par minutter, sier Krogsæter.

Han tror heller ikke bilene klarer seg så bra i kulda.

- Det skaper vel noen utfordringer, men de er vant med det så de klarer vel det, sier meteorologen.

Kuldesjokk i karasjokk
I Norge er det Karasjok som har kulderekorden på 51,4 minusgrader fra 1. januar 1886.

Hvorfor er det så kaldt i Karasjok?

- Det ligger langt fra havet og langt nord, sier Krogsæter.

Røros er også kjent som et av de kaldeste stedene i Norge, og i 1914 ble det målt 50,4 minusgrader

Varmest i Afrika
58 varmegrader er den høyeste temperaturen som er målt i verden i Libya i Nord-Afrika. Dermed regnes Libya som verdens varmeste land.

- Men Australia har det veldig ofte veldig varmt, og California, Texas og Mexico. Både Death Valley i California, Australia, Sahara-regionen og Arabia har hatt over 50 varmegrader, så det er mange land som kniver om å være verdens varmeste, men det er Libya som har rekorden, sier meteorologen.

I Norge er det Nesbyen som har varmerekorden med 35,6 grader.

- Hele Østlandet har ofte gode og varme temperaturer. Nesbyen er en trang dal, og når sola steiker og det ikke er noe særlig vind, så blir det ofte varmt der, sier Krogsæter.

Ifølge wisegeek, så er det lurt å holde seg unna anstrengende aktiviteter når det er på det varmeste, og da særlig løping, selv om du er i god form. Hvis kroppen din ikke svetter fordi det er for varmt eller på grunn av fuktighet eller den fordampende svetten ikke kjøler deg ned raskt nok, så kan du være i risiko for et heteslag.

Det er også viktig å få i seg drikke i løpet av den varmeste tiden på dagen, for å unngå heteslag og andre varmerelaterte problemer. Men nøkkelen er vann, alkohol og koffeindrikker vil ikke gi kroppen vanntilsetningen den trenger.

Se etter tegn på at kroppen ikke takler varmen. Hvis du merker at du plutselig føler deg ør, kvalm, har hodepine eller er forvirret, så bør du kjøle deg ned å få deg litt vann. Heteslag kan ha symptomer som oppkast, kvalme, svakhet, hodepine eller forvirring, aggresjon eller raseri. Gå aldri ut i varmen uten en flaske vann. Hvis du merker at du har flere av symptomene, så er det best å ta en pause, drikke litt vann og ta kvelden uansett hva klokka måtte vise.

Mye nedbør
Sett med norske øyne kom det store nedbørmengder i Australia natt til onsdag, lokal tid.

Mer enn hele februarnormalen kom i løpet av ett døgn mellom Cairns og Townsville i Queensland i Australia.

- Tre timers nedbør mellom to i natt og fem i morges lokaltid ga 135,0 millimeter nedbør ved Lucinda Point, som ligger 94 kilometer nordnordvest for Townsville på stillehavskysten i det sentrale Queensland. Hele døgnnedbøren utgjorde 208,2 millimeter, skriver værviggo.

Det var langt mer enn den tidligere februarrekorden på stedet på 118,0 millimeter nedbør fra 1. februar 1994. Februar-normalen på Lucinda Point er 191,3 millimeter.