*Nettavisen* Nyheter.

Her går det galt

Tyskerne markerte Berlinmurens fall 20 år etter gjenforeningen.

09.11.09 23:31

En rekke verdensledere møtte mandag i Berlin for å markere Berlinmurens fall, en begivenhet som banet vei for slutten på den kalde krigen.

Hovedbegivenheten finner sted på Brandenburger Tor der 1000 dominobrikker var satt opp der muren en gang sto.

Disse skulle symbolisere hvordan kommunistregjeringene i østblokken falt en etter en i kjølvannet av Berlinmurens fall.

Hver av brikkene var 2,5 meter høye, veide om lag 20 kilo og sto halvannen meter fra hverandre.

Dominobrikkene ble ved 20.30-tiden veltet, men alt gikk ikke helt problemfritt.

Da Polens tidligere president, Lech Walesa, dyttet til den første dominobrikken, gikk det galt for kameramannen. Han befant seg oppå et kjøretøy og falt over ende sammen med den første dominobrikken.

Hendelsen fant sted da Walesa tok et steg tilbake etter å ha dyttet den første brikken.

Se video av hendelsen nederst i saken.

Men fallet til tross, brikkene falt etter tur og orden, til stor begeistreing for de fremmøtte.

- Det lykkeligste øyeblikk
Flere statsledere talte i løpet av kvelden.

- Hele verden er stolt av dere. Dere rev ned muren og forandret verden, sa den britiske statsministeren Gordon Brown da han talte i Berlin mandag kveld.

- Det var et av de lykkeligste øyeblikkene i mitt liv. Endelig var slutten på den kalde krigen kommet, sa forbundskansler Angela Merkel i sin tale.

- Noen ganger glemmer vi hvor mange som i årevis ikke kunne forlate landet. Hvor mange som satt i fengsel (...) før friheten kom, sa hun. Merkel ga også ros til sine tidligere tyske naboer i øst.

- Vi feirer også i dag motet til våre tidligere naboer i DDR. De gikk på gatene og kjempet for sin sak, sa Merkel.

President Barack Obama talte også til berlinerne via satelittoverføring. Han sa at murens fall alltid vil bli husket og verdsatt i USA.

Han sa at de ikke fantes en sterkere forhånelse av tyraniet, eller en sterkere bekreftelse på frihet, en synet av mennesker som rev ned muren.

- Murer løser ingen problemer
Tysklands erkebiskop Robert Zollitsch brukte markeringen til å minne folket om flere murer som knyttes til datoen 9. November.

- Når vi minnes 9. November 1989, eller for ikke å glemme de grusomme hendelsene 9. November 1938 (Krystallnatten da nazistene drepte jøder, brant synagoger og trappet opp jødeforfølgelsen), så lærer det oss: Murer – enten om eksisterer fysisk eller i folks hoder og hjerter - løser ikke noen problemer.

Se video av brikkene som faller her
Ble reist i 1961
I 1961 reiste DDR den 156 kilometer lange betongmuren rundt Vest-Berlin. Hensikten var å avverge østtyskere fra å flykte fra det kommunistiske Øst-Tyskland.

Over 100 mennesker skal ha blitt skutt og drept av grensevakter under fluktforsøk.

Kommunikasjonssvikt
De godt bevoktede grenseovergangene ble åpnet 9. november 1989. Dette skyldtes en feiltakelse på grunn av kommunikasjonssvikt. Ledelsen i den østtyske republikken hadde bestemt seg for å lette på reiserestriksjonene ut av DDR, men under en pressekonferanse annonserte byråkraten Guenter Schabowski at grenseovergangene ble åpnet umiddelbart.

Dette førte til at store folkemengder hastet av gårde til overgangene og krevde å få slippe gjennom. Til slutt så lederen ved en grenseovergang seg nødt til å åpne portene. Alternative var å skyte alle som forsøkte å flykte.

Se Berlinmuren i bilder: Se den sprekken!

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som vokste opp i Øst-Tyskland, leder den høytidelige markeringen mandag kveld.

Prominente gjester
En rekke prominente gjester som Frankrikes president Nicolas Sarkozy, USAs utenriksminister Hillary Clinton, Storbritannias statsminister Gordon Brown, samt Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov er også på plass.

- Her er historien virkelig følbar og levende. Den fredelige revolusjonen med murens fall for 20 år siden banet vei for en enestående forvandling av Berlin, sa borgermester Klaus Woweit, melder BBC.

Feiringen koster cirka fem millioner euro, som tilsvarer 42 millioner kroner i dagens kurs.

Her ser du video av kameramannen som faller:

HTML EMBED

Her kan du se video av forrige gang muren falt i Berlin:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.