Gå til sidens hovedinnhold

Her går hun opp i flammer

Stadig flere tibetanere setter fyr på seg selv for å få verdens oppmerksomhet.

Organisasjonen Studenter for et Fritt Tibet har frigjort en video som angivelig viser 35 år gamle Palden Choetso omgitt av flammer.

- Jeg ønsker at Dalai Lama skal returnere til Kina, jeg vil ha frihet for Tibet, skal 35-åringen ha skreket da hun ble oppslukt av flammene. Hun falt i bakken etter 15 sekunder.

Døde av skadene
Den tibetanske buddhistnonnen satte fyr på seg selv midt i en gate for å protestere mot landets behandling av Tibet. Hendelsen skjedde 3. november i Ganzi i provinsen Sichuan.

Organisasjonen Studenter for et Fritt Tibet har gitt videoen til media, samt publisert filmklippet på YouTube.

Tibetaneren ønsket å vekke internasjonal oppmerksomhet rundt Kinas behandling av Tibet. 35-åringen døde som følge av skadene.

Elleve tilfeller i år
Hittil i år har minst elleve tibetanere drevet med selvbrenning som protestform. Seks av dem har dødd.

Tibets eksilstatsminister sier han stadig får meldinger om tilfeller av selvbrenning.

- Det skjer nesten regelmessig at jeg får disse oppdateringene. Denne morgenen fikk jeg en telefon klokken 07.00 med beskjed om at noen, en munk, hadde brent seg selv, har den tibetanske eksilstatsministeren Lobsang Sangay nylig uttalt.

Det kinesiske utenriksdepartementet har omtalt aksjonistene som «terrorister», og mener Dalai Lama må ta skylden for alle tilfellene av selvbrenning. Men en rekke analytikere hevder aksjonistene handler ut fra desperasjon for å få religionsfrihet fra Kina.

Generasjonsskifte
Kina-ekspert Stein Tønnesson sier det har vokst fram en ny generasjon i Tibet som er mer aksjonær enn Dalai Lama (76).

- Det som har bidratt til at krisen hos tibetanere har blitt forsterket, er et generasjonsskifte i den tibetanske ledelsen. Dalai Lama har blitt gammel, og det er simpelthen en strid om hvem som skal bli tibetanernes neste leder, sier seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, til Nettavisen.

- Det gjør at kineserne må forholde seg til en ny generasjon som trolig er mer aksjonistiske. Dette med at de brenner seg selv som protesthandling, er en sterk kamphandling som har en voldsom effekt internasjonalt, sier Tønnesson.

- Det skaper martyrer
Selvbrenning ble først gjort kjent i Vesten da en buddhistmunk tente på seg selv i Saigon under Vietnamkrigen i 1963. Selvbrenningen var en protest mot den katolske kirkens forfølgelse av buddhister sør i landet.

- Det er en kjent kampform som ligger et sted mellom ikkevold og direkte voldelig kamp. Her er det ikkevold mot andre, men vold mot seg selv. Den kan ha enorm effekt fordi det skaper martyrer, sier Tønnesson.

- Det er en ofringshandling som har en større verdighet over seg enn noe selvmordsangrep har. Begge handlinger er innrettet på å skape martyrdom. Det første har en form for verdighet over seg fordi den bare rammer en selv, sier han.

- Et brudd med ikkevold
Men protestformen strider mot den myke linjen Dalai Lama har ført overfor Kina.

- Dalai Lama står for ikkevold, og dette (selvbrenning) er et brudd med det, selv om det ikke er et så drastisk brudd som hvis man hadde gjort et terrorangrep eller geriljaangrep, sier Tønnesson.

Sliter med hankinesere
Dalai Lama ønsker autonomi og religionsfrihet i Tibet, men noen yngre tibetanere mener Dalai Lamas myke politikk ikke har ført fram.

- I Tibet så er et allment problem den store innvandringen av hankinesere, og at de er så mye mer vellykket økonomisk enn den lokale tibetanske befolkningen. Det er samme problem som det er mellom uigurer og hankineserne i Xinjiang. Det gjør at tibetanerne føler at hele deres kultur og hjemland blir overtatt av hankinesere, sier Tønnesson.

Kilder: Reuters, Associated Press, Daily Mail, International Business Times, Students for a Free Tibet.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken