*Nettavisen* Nyheter.

Her går leoparden til angrep

Foto: Manas Paran (Ap)

Det var menneske mot villdyr i den urbane jungelen. Begge tapte.

08.01.12 21:31

Da den fullvoksne leoparden dukket opp i et boligområde i Guwahati, en av Indias raskest voksende byer, brøt kaoset løs. Den lokale TV-stasjonen avbrøt sine sendinger for å følge dramaet direkte lørdag, og nysgjerrige tilskuere strømmet til i stort antall for å få et glimt av villdyret.

Tre eller fire personer skal ha blitt skadet mens leoparden var løs i byen. En av dem skal være kritisk skadd.

Trengt opp i et hjørne
Da de første TV-bildene gikk på lufta, var situasjonen ute av kontroll. Leoparden hadde rukket og skade flere personer og var trengt opp i et hjørne. Folk presset seg fram for å se, og leoparden angrep de som kom i dens vei.

Fulgte etter med kameraet
Manas Paran, som har tatt bildene til denne artikkelen, så først leoparden komme ut av et hus der den hadde skadet en person. Dyret hoppet over en mur og forsvant. Paran fulgte etter og gikk sammen med en filmfotograf inn i et hus der folk sa at leoparden befant seg.

Her så han en mann forsøke å jage dyret med en jernstang, skriver Calcutta Telegraph.

Skalperte ham med klørne
Paran sier han forsøkte å advare mannen mot å gjøre det, men sekunder etter var det for sent. Mannen ble angrepet, og Paran - som samtidig tok bilder - ble øyenvitne til at den angrep og bokstavelig talt skalperte mannen med en tung labb og skarpe klør.

- Jeg var vettskremt
- Jeg var redd for at den skulle vende seg mot meg. Hjertet mitt banket og jeg skalv på hendene. Jeg var vettskremt. Jeg gikk inn i huset en gang til og skrek til etter å ha sett leoparden ligge over en mann mens de begge kjempet, fortalte Paran ifølge avisa. Han løp ut igjen, og mannen han så kom etter. I mellomtiden hadde leoparden hoppet over et gjerde og forsvunnet inn i et annet hus.

Mannen som ble skalpert kom selv ut av huset etter angrepet med blodet rennende fra såret. Hva som er tilstanden hans etter angrepet er ikke kjent, men flere medier skriver at han overlevde.

Bedøvet og fanget
I mer enn tre timer pågikk dramaet. Et lag på ti personer fra delstatens dyrehage klarte til slutt å bedøve og fange dyret. Ifølge avisa måtte de bruke tre skudd. Det tok det lang tid på grunn av kaoset og den store folkemengden.

- Vi klarte å redde leoparden, men det var ingen enkel oppgave. Folkemengden var den største utfordringen. På et tidspunkt ga vi nesten opp, men til slutt klarte vi det, sier en talsmann for dyrehagen, Utpal Bora, ifølge The Times of India.

Farlig opptreden
Surajit Dutta, direktør for Kaziranga nasjonalpark, sier folks opptreden vanskeliggjorde jobben for de som skulle fange dyret. Han sier folk ikke må skremme eller angripe en leopard hvis den dukker opp i et boligområde, men straks varsle dem og la folk som er trenet til det få situasjonen under kontroll.

En veterinær i dyrehagen sier leoparden er en ti år gammel hanne. Dyret vil bli løslatt i jungelen i løpet av noen dager.

Man antar at dyret har kommet seg inn i byen fra fjellene i Kahilipara i nærheten.

Rikt dyreliv
Guwahati, som ligger nordøst i India og har rundt en million innbyggere, er en by som har flere skogreservater og viltområder i nærheten. Den kan dermed skilte med et rikt dyreliv med flere sjeldne arter, som indiske elefanter, tigre og leoparder. Ulempen at det også fører til en del konflikter mellom dyr og mennesker, slik det skjedde lørdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Anupam Nath

Se innslag på India TV her

Se kart over Guwahati på Google Maps.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.