Her gikk det galt

Foto: Jan Erling Borge (Jan Erling Borge)

Slik ser det ut, dagen etter at 30 personer kantret med kabelferje i havnebassenget i Fedje.

20.09.09 14:39

Flere personer havnet i sjøen natt til søndag etter at en kabelferje gikk rundt i havnebassenget i Fedje.

Hovedredningssentralen fikk melding om ulykken 23.16 og et Sea King redningshelikopter og luftambulanse med dykkere var framme rundt midnatt.

- Ingen personer er meldt savnet og vi avsluttet søket natt til søndag klokken 2. Vi har telt over alle som har vært involvert og samtlige er i god behold, sier Ola Vågen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Nettavisen.

Les også: - Det har vært veldig mye folk om bord

- For mange folk og for mye alkohol
Jan Erling Borge kjører drosje på Fedje og fikk etter kort tid beskjed om ulykken.

Han kom da rett til stedet for å hjelpe sammen med den lokale brannberedskapen.

- Her har det vært altfor mange folk på fergen. De har begynt å sveive seg over og så har det vært for mye vekt. Noen har blitt våte og så har de beveget seg til en side, før fergen gikk rundt, sier Borge til Nettavisen.

Denne helgen har det vært ekstra mange personer på øya i forbindelse med Høststormfestivalen.

Drosjesjåføren mener ulykken kunne vært unngått.

- Her var det ikke mye sunn fornuft eller båtvett. Kanskje denne kabelferjen skulle vært låst under slike arrangement. Det var nok for mye alkohol ute og gikk.

Borge har selv brukt denne kabelferjen mange ganger, og sier at rundt 15 personer er maks antall passasjerer som skal være på ferjen.

- Kollektiv idioti
En av passasjerene på kabelferjen, Bengt Åge Borge, sier til NRK at turen var et tegn på kollektiv idioti.

– Folk tenkte ikke godt nok. Alle hadde drukket litt og det var alt for mange på båten, mist 30 personer. Da vi lå i vannet var det tendens til panikk og kaos. Folk trakk hverandre ned, sier Bengt Åge Borge til NRK.no.

Heldigvis skjedde velten i godt vær, men politiet sier det var dramatisk.

- Det er klart det er dramatisk når det er så mange mennesker om bord, men det er «tålelig greit vær» og velten har skjedd i indre havn, sa Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Nettavisen i natt.

Kabelferjen som kantret, går mellom Fryseriet og Havstad Tinn i havnebassenget på Fedje. Fergen føres ved hjelp av muskelkraft, og kan best sammenlignes med en flåte.

Jobben starter mandag
- Som redningsaksjon er denne saken avsluttet, men etterforskningen starter opp mandag. Det er lensmannskontoret i Nord-Hordaland som vil se på årsaken til ulykken, opplyser operasjonsleder Bjarne Flokenes ved Hordaland politidistrikt til Nettavisen.

De vil følge opp hva som skjedde i forkant av ulykken lørdag kveld. Farkosten vil bli sjekket og i tillegg se hvem som er driftsansvarlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.