*Nettavisen* Nyheter.

Her gikk tyvene til aksjon

Foto: Tor Martin Leines Nordaas (Helgeland Arbeiderblad)

Nesten 1000 båtmotorer ble stjålet i fjor. Nå er Reidar Eriksen lei, og monterer ekstra kamera ved brygga.

08.06.11 19:32

Tall fra politiet viser at 943 båter ble meldt stjålet i Norge i fjor. Samtidig viser og tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon at det ble stjålet enda flere båtmotorer, og forsikringsselskapenes samlede erstatningsutbetalinger etter tyveri av båter, motorer og annet utstyr var på hele 85 millioner kroner i 2010.

For Reidar Eriksen på Kvitneset camping i Leirfjord er det ikke motortyveri som er det største problemet, men bensintyveri - og det flere ganger i uken.

- Jeg blir jo mektig forbannet. Det er bare tre dager siden forrige bensintyveri, og så skjer det igjen. Denne gangen har tyvene tatt tanken og hele greia, sier Eriksen til Helgeland Arbeiderblad.

Kommer sjøveien
Mandag morgen oppdaget han at en 25-liters bensintank var nappet ut fra en av småbåtene som leies ut til fisketurister. Campingen har stadig fulle hytter, og turistene står i kø for å dra på fjorden.

- Det er selvfølgelig irriterende å miste bensintanken og dyr bensin, men det er enda verre å skuffe gjestene. I tillegg kan det jo bli et økonomisk tap for meg hvis jeg må avlyse en utleieavtale.

Reidar Eriksen regner med at tyvene har kommet sjøveien.

Han har allerede et kamera som overvåker hyttene, men nå har Eriksen bestemt seg for å montere ei linse også den andre veien.

Mange får ferien ødelagt
- Jeg har kameraet hjemme og skal skru det opp snart. Jeg håpet i det lengste å slippe, men dette kan ikke fortsette. Jeg er nødt til å filme bryggene for å berge meg, sier Eriksen, som har lagt ned millionbeløp og enorme mengder egeninnsats i Kvitneset camping.

Tall fra politiet viser altså at nærmere 1000 båter ble meldt stjålet i fjor, og at antall båtmotorer er langt større. Trenden de siste årene har vært at det stjeles færre båter men flere motorer.

- Det kan nok hende at de kriminelle bandene har konsentrert seg om motorer fordi de vet at stadig flere har utstyrt båtene sine med alarmer og sporingssystemer. Tradisjonelt har man ikke kunnet montere trackingenheten i påhengsmotoren, men det er fullt mulig nå, sier produktsjef Knut Olav Malme i DEFA.

Han sier at det i dag er mulig å montere alarm og sporingssystem direkte på motoren.

Les flere saker fra Helgeland Arbeiderblad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.