Søndag går tyskerne til urnene for å velge Angela Merkels etterfølger som forbundskansler i Tyskland. For første gang på 16 år får dermed tyskerne en ny regjeringssjef.

Det er stor spenning rundt valget, og resultatene har begynt å tikke inn. De viser at konservative CDU/CSU gjør et historisk dårlig valg, og ligger bak sosialdemokratiske SPD.

Les også: Valgthriller i Tyskland: Stor nedgang for Merkels CDU

Vekker oppsikt

CDUs kanslerkandidat og dermed Angela Merkels favoritt til å etterfølge henne, er Armin Laschet. Søndag har han også stjålet overskriftene, men neppe av de grunnene han selv skulle ønske.

Les Asbjørn Svarstad: Kanskje Støres politikerkollegaer i Tyskland kunne trenge noen flere råd før valget

Nå vekker det stor oppsikt i Tyskland på valgdagen at Laschet presterte å stemme feil, ettersom han brettet stemmeseddelen sin feil vei, slik at man lett kan se hva han stemte fra utsiden.

Som avisen Bild fastslår, er dette et brudd på tysk valglov, og stemmen kan dermed teoretisk bli kjent ugyldig. Ifølge valgloven heter det nemlig at stemmesedler som er brettet slik at man kan se hva man har stemt utenfra, skal bli kjent ugyldige.

Les også: Sosialdemokraten Scholz utropt til vinner av TV-debatt

– Det går mot selvmål, sier kommentator Marcel Reif til Bild om hendelsen.

I sosiale medier har mange hatt det gøy med episoden, men kommentarer som «You had one job», altså «du hadde én jobb», en setning man gjerne bruker på internett når folk mislykkes med svært enkle oppgaver. Andre påpeker at hemmeligholdelse av valg er straffbart med opp til to år fengsel. De fleste medier har slått episoden stort opp i avisene.

Les Asbjørn Svarstad: De tyske toppkandidatene har fortsatt tid til å tabbe seg ut

Det er imidlertid ingenting som tyder på at kjempetabben vil få noen større konsekvenser, annet enn stemple Laschet som uvanlig tabbeutsatt. Den øverste valgmyndigheten i Tyskland opplyser nemlig at etter alt å dømme vil vurdere stemmen vil å være gyldig.

– Bretter man feil, skal valgfunksjonærene dele ut en ny stemmeseddel. Havner seddelen likevel i valgurnen, kan den ikke lenger sorteres ut, og er derfor gyldig, skriver Bundeswahlleiter på Twitter.

Flere tabber

Laschet har ellers lenge vært tabbeforfulgt og har langt på vei kastet bort en stor ledelse på meningsmålingene, blant annet som følge av noen ganske uelegante manøver.

Laschet har blant annet blitt tatt for plagiat i en bok som han utg 12 år siden. Enda verre var det da han ble filmet leende da han besøkte katastrofeområdet i Vest-Tyskland i kjølvannet av den store flommen der i sommer. Det ble ansett som uvanlig følelsesløst gitt konteksten med den alvorlige flommen, som tok livet av 180 mennesker.