Gå til sidens hovedinnhold

Her gråter Kim for far

Store menneskemengder samlet seg i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang for å ta farvel med den avdøde diktatoren Kim Jong-il.

Nord-Koreas statlige fjernsyn viste hundretusenvis av sørgende mennesker da limousinen med den avdøde lederen Kim Jong-ils kiste på taket kjørte gjennom Pyongyangs gater onsdag. Diktatorens sønn og etterfølger Kim Jong-un fulgte bilen sammen med landets øverste militære ledere.

Kortesjen beveget seg sakte bort fra minnespalasset Kumsusan, der Kim Jong-il har ligget på paradeseng i en kiste av glass. Kim Jong-un var kledd i svart og gikk uten lue og med bare hender i snøværet.

Dramatisk avskjed
Begravelsesseremonien varte i over tre timer. Myndighetene i Nord-Korea hadde som vanlig vært hemmelighetsfulle, og hadde ikke oppgitt på forhånd opplysninger om hvordan seremonien skulle foregå. Ingen utenlandske statsledere var invitert til å delta. Men statlig fjernsyn var ikke restriktive på å sende bilder fra den pompøse seremonien, og viste mennesker som slo seg selv på brystet, med tårene silende nedover kinnene.

– Far, far, ropte flere. – Jeg håpet det var en drøm, hvordan kan dette være sant, gråt en middelaldrende kvinne ved navn Kim.

- Hvordan kan noe som dette skje i verden, la hun dramatisk til.

- Å se den hvite snøen falle, får meg til å tenke på general Kims innsats og dette bringer tårer i øynene mine, hulket den rødøyde, kvinnelige soldaten Seo Ju-rim idet båren passerte.

En av mytene rundt Kim Jong-il var at han kunne kontrollere været, og det statlige fjernsynet i landet har mer enn antydet at det bitende kalde vinterværet som landet har opplevd de siste dagene, kan tilskrives hans bortgang.

Fakta om Kim Jong-un:

  • Født i 1983 eller 1984 i Pyongyang
  • Er tredje og yngste sønn av Kim Jong-il, Nord-Koreas nylig avdøde leder
  • Har grad tilsvarende general i den nordkoreanske hæren
  • Gikk noen år på skole i Sveits under falsk identitet. Snakker både engelsk og tysk* Ble i 2010 gitt flere viktige politiske og militære verv, noe som ble sett på som et signal om at han var utpekt til å etterfølge sin far som Nord-Koreas leder* Da farens død ble kunngjort på nordkoreansk statlig TV, ble Kim omtalt som «den store arvtaker» (©NTB).

Uklar maktfordeling
Kim Jong-il var 69 år gammel da han døde i midten av desember. Sønnen Kim Jong-un er utpekt som landets nye leder, og han omtales nå som øverste militære leder og sjef for sentralkomiteen i kommunistpartiet. Likevel skal disse utnevnelsene formelt sett ennå ikke ha funnet sted.

Maktforholdet mellom Kim Jong-un og Jang Song-thaek, viseformann for Den nasjonale forsvarskommisjonen, er utenverden heller ikke sikre på.

- Kim Jong-un er helt klart den nye lederen, men Jang ser ut til å ha sikret seg betydelig makt, sier ekspert på Nord-Kora Yoo Ho-Yeal fra Sør-Korea.

Verden følger derfor med argusøyne utviklingen i landet. En mann i 20-årene uten ledererfaring vil få tilgang til masseødeleggelsesvåpen. Det gir grunn for uro.

Larry Niksch er forsker ved den amerikanske Kongressens forskningstjeneste og har fulgt Nord-Korea i 43 år. Han mener det bare kan ta to år for Nord-Korea å produsere fullt ut fungerende atomvåpen.

Ingen reformer
Lite tyder på at Kim Jong-un vil åpne opp for politiske reformer i mer demokratisk retning. Og Amnesty International frykter at skjebnen til de rundt 200.000 nordkoreanerne som er slaver i arbeidsleirer i landet er forseglet.

Med maktskifte kan til og med den politiske forfølgelsen øke – i hvert fall i en periode, frykter kjennere.

- Det kan skje på grunn av usikkerhet rundt lederskiftet. Det kan komme forfølgelse som et ledd i å skjerpe frykten og disiplinen for det nye lederskapet, mener avhopper Pak Sang-hak, som leder en gruppe som jobber for å støtte andre avhoppere i Seoul.

Her er video fra dagens seremoni:

HTML EMBED
Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut