RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her har du 101 løsninger

Foto: SASCHA SCHUERMANN (AFP)
Bellona har tatt frem storkanonene og lader grepet foran toppmøtet.

BELLONA (Nettavisen): Miljøorganisasjonen Bellona samlet pressen til et frokostmøte onsdag for å presentere sin mildt sagt formidable plan for klimatoppmøtet i København.

Bellona-leder Frederic Hauge la ikke skjul på at de vil merke det kostbare og omfattende prosjektet langt over på nyåret, men:

- Det er med stolthet vi drar til København, sier Hauge.

101 Solutions
Bellona presenterte denne uken magasinet 101 Solutions – et magasin som ramser opp ulike måter å bekjempe global oppvarming. Litt av hensikten er å skape interesse og forståelse rundt klimakampen, samt bidra med kunnskap om hvilke tiltak som hjelper. Mange av de 101 løsningene består av teknologiske løsninger – løsninger Hauge mener er en absolutt nødvendighet i kampen som følger.

- Vi kan ikke løse alt, men disse problemene og utfordringene kan ikke løses uten teknologi, påpeker Hauge.

Bellonas 101 løsninger på klimautfordringene finner du på 101solutins.no. Magasinet er trykket opp i 200.000 eksemplarer både norsk og engelsk. Og russisk, tror Hauge.

Løsningene er delt opp i følgende kategorier: Fornybar Energi (27), Sahara Forest Project (3), Transport(19), CSS og Karbonnegativ (6), Industri (13), Bygg for fremtiden (13), Skog & Landbruk (11) og Politisk (9).

Les også: - Byråkratene bør sette seg på toget
Les også: Det offisielle Norge flyr til klimamøte
Les også: - Jenter må ikke la seg begeistre

Bellona har påkostet seg et eget lite konferansesenter på Bella Center, der selve forhandlingene pågår. Her kan de tilby pressen og delegater fra hele verden 64 arrangementer under det to uker lange klimamøtet. Arrangementene som tar for seg ulike felt og klimautfordringer, er et samarbeid mellom Bellona og fredsprisvinner Wangari Maathai, FNs spesialutsending i klimasaker Gro Harlem Brundtland og Global Humanitarian Forum ledet av Kofi Annan.

Fremtidsby på Rådhusplassen
I tillegg har miljøorganisasjonen plassert seg midt på Rådhusplassen i København med en egen Bellona-paviljong. Rådhusplassen blir nemlig i anledning av klimatoppmøtet omgjort til en fremtidsby, og Bellonas paviljong er omdøpt til Vitenpaviljongen.

Selve midtpunktet på arrangementet på Rådhusplassen, som går under navnet Hopenhagen LIVE, er en 30 diameter stor kopi av vår egen jordklode – En jordklode som vi kun har én av, sier Hauge.

Hauge beskriver møtet i København som «vår tids viktigste internasjonale forhandlinger mellom mennesker».

Mange klimakritikere og klimafornektere har derimot kommet med krass kritikk av forhandlingene ettersom det er mer eller mindre forutbestemt at det ikke vil hales i land noen endelig juridisk bindende avtale.

Danne et godt grunnlag
Men både Hauge, miljøvernminister Erik Solheim og Norges forhandlingsleder Hanne Bjurstrøm mener en politisk avtale i København vil danne et godt grunnlag for videre arbeid mot en endelig klimaavtale.

De to sistnevnte får ros av hele Norges miljøforkjemper.

- Den diplomatjobben Hanne og Erik har gjort i forbindelse med finansieringsforslaget er meget prisverdig, sier Hauge og henviser til forslaget som er blitt godt mottatt på internasjonalt nivå.

Norges finansieringsforslag til de internasjonale klimaforhandlingene innebærer blant annet auksjonering av utslippskvoter. Tanken er at pengene skal gå til bekjempelse av klimatrusselen i utviklingsland.

Obama vil unngå samme tabbe
En av utfordringene med klimamøtet er at Den amerikanske kongressen ennå ikke har vedtatt noe endelig nasjonal klimalov. Og det er viktig at episoden etter Kyoto ikke gjentar seg. Daværende president Bill Clinton signerte Kyoto-avtalen, men protokollen ble aldri ratifisert ettersom Kongressen ikke ville vedta klimalovene den gang.

Barack Obama har ikke tenkt å gjøre samme tabbe - nemlig å komme hjem med en altfor ambisiøs avtale. Han velger derimot en motsatt strategi for å skape forhandlingsrom.

- I Senatet ligger det et forslag på 20 prosent kutt innen 2020 i forhold til 2005-nivå. Etter min mening så har Obama vært meget smart som kommer med 17 prosent, sier Hauge.

USAs klimaforslag er langt svakere enn EUs 20-prosentmål ettersom sistnevnte forholder seg til 1990-nivå, og ikke 2005-nivå.

Varmluft i Russland
Et annet problem med forhandlingene er overskuddskvotene til Russland. På 1990-tallet opplevde landet en kollaps i økonomien og industrien som følge av Sovjetunionens fall. Dermed ligger Russlands utslipp fremdeles under 1990-nivå. Og et klimamål på 20 prosent utslippskutt i forhold til 1990-nivå innebærer langt større utslipp i Russland enn hos andre land som forpliktet seg til Kyoto-avtalen.

Det betyr at Russland sitter igjen med såkalte overskuddskvoter (hot air/varmluft) som de ønsker å overføre til en ny internasjonal avtale. Flere store aktører mener derimot at russerne ikke skal få overført disse kvotene fordi det kan føre til at de totale målene faktisk reduseres.

- Hot air er og blir et problem i klimaforhandlingene. Det vi vet med Russland er at det er viktig for dem med medlemskap i WTO (Verdens handelsorganisasjon), sier Hauge.

Dermed kan det ligge an til at de store forhandlingslandene vil bruke blant annet WTO som et pressmiddel for å finne en løsning på overskuddskvotene.

- Men uansett hvordan det går i København, skulle vi nok ønske at det gikk bedre, sier Hauge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere