RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her har han skutt sju av sine 85 ofre

Foto: Marius Arnesen (NRK.NO)
Sist oppdatert:
NRK-fotograf filmet massemorderen på Utøya.

Anders Behring Breivik (32) har akkurat senket våpenet. På svabergene ligger sju urørlige kropper. Noen delvis ute i vannet.

Bildet, av det som politiet mener er gjerningsmannen, er tatt av NRKs fotograf Marius Arnesen fra helikopter mellom 18.15 og 18.30.

Helikopteret svever mellom 100 og 200 meter over øya, og fotograf Arnesen filmer med et TV-kamera med extender som gir stor brennvidde, og kan ta tette nærbilder.

- Jeg ga beskjed til piloten om at jeg ville ta en runde først for å få totalbildet. I det jeg ligger og «tar total» av Utøya ser jeg ned på øya og prøver å danne meg et bilde av hva som skjer. Så ser jeg at det er folketomt ut. I teltleiren ser jeg ikke et eneste tegn til liv, så derfor begynner jeg å løfte blikket. Så ser vi det ligger folk på svøm i alle retninger. Da begynner vi å skjønne at det foregår noe som det ikke skal, og jeg begynner jeg å filme detaljer, sier Marius Arnesen til Nettavisen.

- Døde mennesker
I vannkanten på vestøst-siden av Utøya legger Arnesen merke til flere ting ved vannkanten.

- Der lå det mye av det som jeg trodde var klær eller håndduker. Men så viste det seg at det var mennesker, døde eller levende. De lå i vannkanten, forteller Arnesen til Nettavisen.

Han forteller at det var svært vanskelig å få gode bilder på grunn av vindforholdene.

- Og i det ene sveipet med kameraet har jeg også filmet gjerningsmannen som fortsatt er i ferd med å gå rundt og skyte på folk, sier Arnesen.

- Ingen anelse
Men der og da hadde Arnesen ingen anelse om at han hadde filmet gjerningsmannen. Først da han var kommet tilbake til NRKs hovedkvarter på Marienlyst ble han klar over hva han hadde fanget på tape.

- Jeg visste at jeg hadde filmet mennesker, men ante ikke at det var han rett og slett før vi hadde sett opptakene i etterkant. Du ser veldig godt på stillbildene at han er svartkledt og ser ut som en politimann.

Like før Arnesen filmet gjerningspersonen hadde han sett en gruppe fra politiets beredskapstropp som tok seg i lang på den andre siden av øya.

Senere ble han pågrepet av politiets beredskapstropp.

92 bekreftet drept
I 16-tiden fredag er 85 personer så langt bekreftet omkommet etter skytedramaet på Utøya. Til sammen er altså 92 uskyldige mennesker mistet livet i de grusomme handlingene i Oslo og på Utøya.

Nettavisen vil følge utviklingen utover dagen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere