*Nettavisen* Nyheter.

Her hopper oldefar

Foto: (Livsglede for Eldre)

Idar Møller ble lei politikkpratet og ville gjøre noe praktisk for de eldre. Fire år etter har han blant annet fått oldefar i fallskjerm og tatt pensjonistene til Beijing.

24.08.11 14:53

Idar Møller er ennå engasjert i politikken i Sola kommune, men for mange er han best kjent som «Livsgledegeneralen».

- I mange år satt jeg i kommunestyret og ble lei av alt pratet om hva man kunne gjøre for de eldre. Jeg ville gjøre noe, forteller Møller.

Han startet derfor lokallaget Livsglede for EldreSola. En organisasjon som har lokallag over hele Norge.

Sammen med en gjeng yngre kvinner gjør han livet litt bedre for eldre mennesker i kommunen. Blant annet fikk oldefar Palmer Ølberg oppleve livet under skyene i en alder av 88 år. Møller har tatt med eldre på tur til Bejing, Spania, Danmark og mer hjemmelige trakter som Dyeparken i Kristiansand.

Ut av ensomheten
- Akkurat nå er vi midt i Livsglede Uka og da har vi aktiviteter hver dag, sier Møller. Onsdag var han på vei til bedriftsbesøk på Norske Shell og torsdag skal turen gå til Høiland Gard i Årdal.

- Meningen er å skape sosial omgang slik at man ikke blir sittende inne og se ut av vinduet og vente på at hjemmesykepleien skal komme. Dette er god helsepolitikk i praksis, sier Møller.

I tillegg til å være turarrangør har gruppa nå også begynt å oppsøke eldre ensomme mennesker i kommunen som de får tips om. Møller reiser også rundt til andre kommuner for å dra igang nye lokallag.

- Da gjelder det å finne en ildsjel eller to. Det gjelder alt frivillig arbeid. De må ikke bare være lunkne, men glodvarme, sier Møller.

God politikk
- Når du brenner slik for de eldre, hvorfor er du da medlem av Høyre. Er ikke det partiet for de som ønsker mer til seg selv?

- Det er en myte. Høyre er enormt interessert i å ha en god omsorg og et verdig liv for eldre mennesker.

- Men det skal ut på anbud?

- Ja, for vi ønsker det beste og det rimeligste, og det er ikke alltid at kommunale tilbud er best. Vi ønsker også å gi eldre muligheten til å velge sin egen hjelp. Eldre blir ofte sett på som barn. Vi ønsker ikke at det offentlige skal komme inn og si at «vi vet best». Fritt brukervalg er det mest fornuftige og det beste for den enkelte, sier Møller.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.