Gå til sidens hovedinnhold

Her hyller Obama legenden

I dag er det 100 år siden hun ble født.

4. februar er det 100 år siden den amerikanske borgerrettighetsaktivisten Rosa Parks ble født, og det har blitt markert på høyeste hold i Washington.

- 1. desember 1955 ble vår nasjon endret for alltid da en afro-amerikansk syerske i Montgomery, Alabama, nektet å gi fra seg sin plass på bussen til en hvit passasjer. Hun ville bare komme seg hjem etter en lang dag på jobben, og hadde kanskje ikke planer om å skape historie, men hennes motstand slo gnist i en beveglse som satte fart på vår kamp for rettferdighet og likhet for alle, skriver Barack Obama i et brev som er lagt ut på Det Hvite Hus sin hjemmeside.

I brevet ber presidenten alle amerikanere om å bruke dagen til frivillig arbeid og utdanning, til ære for kvinnen som nektet å reise seg opp for den hvite mannen.

Parks ble umiddelbart arrestert og fengslet, men den svarte borgerrettighetsaktivisten E. D. Nixon og den hvite advokaten Clifford Durr betalte kausjonen samme kvelden som hun ble arrestert.

I fjor besøkte Obama Henry Ford-museet i Michigan, der bussen står utstilt, og man benyttet anledningen til å forevige øyeblikket med et fotografi av USAs første afro-amerikanske president, sittende på plassen til den første berømte svarte aktivisten, Rosa Parks.

Dagen etter det som skulle bli verdens mest omtalte busstur samlet 50 afro-amerikanske ledere, ledet av da en annen legende og senere fredsprisvinner, Martin Luther King jr., seg for å diskutere passende aksjoner i kjølvannet av hendelsen.

Resultatet var at hele det fargede miljøet gjennomførte en 381 dager lang boikott av bussene i Montgomery, fra desember 1955 til desember 1956. Den førte til at et stort antall busser ble stående parkert i månedsvis, inntil lovene som tillot segregering på offentlige kommunikasjonsmidler ble opphevet.

Året etterpå kom Høyesterett fram til det samme, at segregering av svarte og hvite på bussen, var grunnlovsstridig.

I forbindelse med 100-årsmarkeingen er det også blitt laget et frimerke til ære for den standhaftige kvinnen. Det er også planlagt en statue av Rosa Parks utenfor den amerikanske kongressbygningen, Capitol Hill, hvilket blir den første i sitt slag av en svart kvinne.

Rosa Parks ble tildelt flere priser og æresbevisninger for sitt engasjement. I 1999 fikk hun Kongressens gullmedalje, og 9. september 1996 mottok hun Presidentens frihetsmedalje av president Bill Clinton. Begge regnes som noen av USAs høyeste sivile utmerkelser. I 2001 ble hun dedikert en park og et museum i Montgomery.

Rosa Parks døde i 2005.

Reklame

Halv pris på bestselgere hos Oakley