RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her jager politiet romfolket vekk

For å se bildekarusellen trenger du Flashplayer 8. eller høyere, og JavaScript må være aktivert.

Sist oppdatert:
Romfolket hadde lagt seg ved Vaterlands bru på Grønland. Der lå de ikke lenge.

Over inngangen til T-banen og like ved Vaterlands bru på Grønland i Oslo har syv personer lagt seg til klokken 23.45 mandag 20. juni.

Romfolket ligger på madrasser rett på asfalten. Noen har dyner, andre bare tepper for å holde varmen, mens de sover seg gjennom sommernatten. Det er varme personligheter Nettavisen møter, til tross for at de har bodd mange måneder på gata.

Nettavisen har gjennom flere måneder satt fokus på romfolkets situasjon i Oslo. Denne viser seg å være fastlåst siden romfolket er her på turistvisum. Dermed ønsker ikke politikerne i Oslo å sette inn noen ytterligere tiltak utover å ivareta nødretten og behandle akutte sykdommer og skader.

Les også: - Kan ikke etablere et tilbud for en etnisk gruppe.

Har bare vært i Oslo
De fleste Nettavisen snakker med har vært her i tre måneder. Alle er meget fattige og bærer preg av at har bodd lenge på gata i Oslo. De bekrefter at de kommer til Oslo for å tigge penger til familien hjemme i Romania.

De er desperate etter å skaffe seg arbeid og sier de kan både plukke søppel og jordbær. Ingen av dem har vært utenfor Oslo i Norge.

Politiet bryter opp campen klokken 00.05. Romfolket som har lagt seg til for å sove blir beordret vekk. De må straks ta med seg sine eiendeler. Deretter blir de vandrende gatelangs uten et sted å sove.

- Kommer folk på ferie i Norge bør de ha med seg penger, sier den ene betjenten.

- En svinesti
Politiet gjør med en streng tone slutt på nattens campingliv for gruppen. De er lei av å måtte be folkegruppen fjerne seg.

- Vi må ut mange ganger i døgnet på slike oppdrag. Dette er en svinesti. Du ser jo hvordan det ser ut. Det er heller ikke lov å campe på dette stedet, sier den andre betjenten.

De to politibetjentene ønsker å være anonyme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gjennom tolk Madalim, som er fra Romania, men ikke tilknyttet romfolket blir vi fortalt at de ofte bare sover en time om natta før politiet kommer og ber dem fjerne seg.

- Vi rydder opp etter oss etter hver natt, bedyrer Alexie, en gammel og sliten mann.

Selv om Alexie sier han rydder opp etter seg, viste bildene Nettavisen fikk fra kommunen og Ruskenpatruljen at leirene er meget urene og forsøplede. I Frelsesarmeens rapport lagt fram torsdag 16. juni foreslår organisasjonen at det blant andre tiltak bygges dusjer og doer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skremt av politiet
Maten de spiser kjøper de som regel på butikkene. Svinekjøtt er en favoritt, men en gode de sjelden har råd til å unne seg.

- Kanskje den norske stat burde hjelpe oss med et sted å bo, fortsetter Alexie.

De vasker seg i Akerselva fordi de ikke har noe sted å dusje og går på do på Oslo S eller MacDonaldsene i område.

De er skremt av politiet fordi de er redde for å bli kastet ut og holder derfor et årvåkent øye med alle politibiler som nærmer seg.

Selv om politiet ba denne gruppen romfolk fjerne seg, rekker de ikke overalt i hovedstaden.

Klokken 03.14 samme natt observerer Nettavisen romfolk sovende ved inngangen til Bellonas hovedkvarter, like ved Nordre gate:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klokken 04.00 finner vi to stykker som har slått seg ned for å sove på utsiden av Arbeiderpartiets hus på Youngstorget. Like i nærheten er også Sentrum politistasjon:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere