Gå til sidens hovedinnhold

Her kan coronaviruset komme fra

Eksperter peker på flaggermus og slanger som mulige kilder til coronaviruset.

Coronaviruset smitter primært fra dyr til mennesker. Forskere tror nå at det kommer fra flaggermus eller slanger. Flere personer skal ha blitt smittet etter å ha spist flaggermus. Personer skal også ha blitt smittet av slanger.

Lørdag ble det kjent at myndighetene i Hongkong erklærer krise etter virusutbruddet i Kina og strammer tiltakene i et forsøk på å redusere risikoen for flere smittetilfeller i byen.

Les saken: Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende: Hongkong erklærer nasjonal krise

Der har man erklært unntakstilstander på grunn av virusutbruddet. Byen har stengt både skoler og avlyst maraton.

I Fastlands-Kina har 56 virussmittede mennesker mistet livet så langt. Rundt 1.975 har fått påvist smitte. Viruset brøt ut i storbyen Wuhan i den kinesiske provinsen Hubei.

Fredag kveld opplyste franske myndigheter at først to, senere tre, personer i Frankrike har testet positivt på coronaviruset. Det er de første bekreftede smittetilfellene i Europa.

Les: Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa

- Svakt regulerte markeder som selger levende dyr, samt ulovlig handel med dyr, skaper en unik mulighet for viruset til å smitte fra dyr til mennesker, skriver Wildlife Conservation Society torsdag.

Les også: Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge

- Det er logisk å tenke at flaggermus er den originale kilden til coronaviruset, men det har trolig vært et mellomledd i overføring av viruset fra flaggermus til mennesker, skriver forskere i journalen Science China Life Sciences, skriver CTWNews.

En annen studie, publisert i Journal of Medical Virology, peker på slanger som smittekilden for mennesker.

Også SARS-viruset hadde flaggermus som kilde. Disse smittet så andre dyr, som igjen smittet mennesker.

Les også: Millioner av kinesere går glipp av nyttårsfeiringen

- Flaggermus og fugler er vurdert til å være reservoarer for typer av virus med pandemi-potensiale, sier virolog Bart Haagmans ved Erasmus Medical Center i Rotterdam til Business Insider.

- 250.000 kan bli smittet i Wuhan

Dr Jonathan Read, som driver med biostatistikk og som er forsker ved Lancaster universitetet, opplyser ifølge Daily Mail at så mange som 250.000 personer kan bli smittet av viruset innen 4. februar.

- I løpet av 14 dager (4. februar 2020) spår vår modell at antallet smittede personer i Wuhan er mer enn 250.000, opplyser han i et skriv til sine kolleger, skriver avisen.

Dette dokumentet, som også skal være skrevet av Read, ligger nå tilgjengelig på nettet.

WHO: - Ikke alvorlig hendelse

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte torsdag at utbruddet av sykdom forårsaket av det nyoppdaget coronaviruset 2019-nCoV så langt ikke vurderes å være en «alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse», såkalt PHEIC (Public Health Emergency of International Concern).

Etter at denne artikkelen ble publisert første gang, har WHO endret mening. I slutten av januar uttalte WHO at den globale krisen er høy.

Beslutningen ble tatt etter råd fra en uavhengig krisekomité oppnevnt av WHO. Det skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Professor Ørjan Olsvik ved UiT sier til NRK at viruset har en betydelig lavere dødelig enn for eksempel sars og mers.

Les også: Kinesisk par undersøkes for coronavirus i Finland - var også i Norge

– Dødeligheten er på 2 til 4 prosent. Og de som er døde, er i all hovedsak eldre. Gjennomsnittsalderen på pasienter har vært 73 år, og den yngste – på 48 år – hadde en kreftsykdom i tillegg. Veldig mange av disse døde for tidlig. De var ikke veldig friske, sier Olsvik.

Kina stenger Den kinesiske mur

Hittil er minst 26 mennesker omkommet i Kina, og 830 sykdomstilfeller er påvist.

Les også: Kina bekrefter flere virusdødsfall

Kinesiske myndigheter innfører reiserestriksjoner i hittil 13 byer for å hindre spredning av det nye coronaviruset. Tiltakene berører 41 millioner mennesker.

I tillegg blir deler av Den kinesiske mur og andre kjente landemerker som Ming-dynastiets graver og Yinshan Pagoda stengt fra og med lørdag.

For å behandle pasienter som er smittet av coronaviruset, vil Kina bygge et sykehus på ti dager, opplyser statlige medier.

Les også: Kina skal bygge nytt sykehus på ti dager for viruspasienter

Sykehuset skal bygges i sentrum av Wuhan, og forventes å være i bruk innen 3. februar. Det vil ha vil ha 1.000 sengeplasser fordelt på 25.000 kvadratmeter, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Kinesere som var innom Norge var ikke smittet

De to kineserne som denne uken kom til Finland via Norge, var ikke bærere av coronaviruset, melder den finske statskanalen Yle.

De to kinesiske turistene oppsøkte helsehjelp i Ivalo i Lappland i Nord-Finland. De kom fra Wuhan i Kina til Finland via Gardermoen og Kirkenes. Det var i Wuhan coronaviruset først ble oppdaget i begynnelsen av januar.

Fredag kveld er det bekreftet at de to ikke er bærere av coronaviruset, skriver Yle.

Kommentarer til denne saken