*Nettavisen* Nyheter.

Her kan de døde avgi stemme

Foto: ALEXANDER JOE (AFP)

Hver tredje velger er død, mens andre er 120 år gamle.

22.01.11 21:31

Nesten en tredjedel av de 5,5 millioner stemmeberettigede borgerne i Zimbabwe er døde, har den uavhengige organisasjon Zimbabwe Election Support Network (ZESN) konkludert. I tillegg er mange andre registrerte velgere svært gamle, opp til 120 år. Det til tross for at gjennomsnittsalderen i landet er 43 år.

Nå krever ZESN at det blir iverksatt en gjennomgang av valgregistreringen før det blir avholdt nye valg i landet, noe som kan skje allerede i år, skriver The Guardian.

27 prosent er døde
Det er landets president Robert Mugabe som anklages av opposisjonen, med Morgan Tsvangirai i spissen, for å bruke de «døde» stemmene til fordel for seg selv.

ZESN slår fast at 27 prosent av de registrerte velgerne er døde. Samtidig står mange gamle mennesker, som trolig er døde, oppført på velgerlisten.

- Dataundersøkelsene avslørte at 2344 mennesker som var født i tidsperioden 1901 til 1909, som er i alderen mellom 101 og 110 år gamle, var på velgerlisten. Og ni mennesker født mellom 1890 og 1900, som er i alderen fra 111 til 120 år, var registrerte velgere, lyder rapporten.

Samtidig er det en ubalanse i kjønnsfordelingen. 52 prosent av de stemmeberettigede er menn, mens 48 prosent er kvinner.

- Dette er uvanlig ettersom det er flere kvinner enn menn i landet, sier formann i ZESN, Tino Bere, til avisen.

Få unge velgere
I tillegg er unge underrepresentert blant de registrerte velgerne med bare 18 prosent andel.

- Det burde være langt flere enn det, sier Bere.

ZESN slår fast at dette åpner for muligheter til å gjennomføre omfattende valgfusk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag