Her kan det bli 45 varmegrader

Varmebølgen i Europa:

Fredag er det ventet 45 varmegrader i Frankrike og onsdag nærmet temperaturen seg nye rekorder i Tyskland.

26.06.19 15:09

Gradestokken stiger og stiger i store deler av Europa og varmebølgen er ventet å vare en stund til. Tirsdag var det målt 39,8 grader i Tyrkia og over 35 grader i både Spania, Nederland, Italia, Frankrike og på Kypros. Nå kan vi vente oss mellom 40 og 45 grader noen steder.

Ifølge The Guardian ventes varmerekorder både i Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Danmark, Tyskland, Luxembourg, Nederland og Sveits, og den franske meteorologen Guillaume Woznica ventes gradestokken fredag å bikke 45 varmegrader i Carpentras i sørøst i Frankrike og Nimes, som ligger sør i Frankrike.

Den høyeste juni-temperaturen tidligere målt i Frankrike målt skal være 44,1 grader, i 2003.

Klikk på bildet for å forstørre.

En jente vasser i en fontene på Trocadero i Paris, der det ventes temperaturer opp mot 40 grader. Foto: AP / NTB scanpix

I Tyskland er det ventet at temperaturen vil nå en topp på over 40 grader vest i landet onsdag, for så å synke igjen torsdag.

Ifølge den tyske statsmeteorologen Andreas Friedrich vil lite vind og sol gjøre at den opplevde temperaturen når 43 grader i regionen mellom Karlsruhe og Freiburg. Men han tror ikke den reelle temperaturen vil passere den gamle rekorden på 40,3 grader, som ble registrert i Kitzingen i Bayern i 2015.

Tropenatt i Danmark

Mens det så langt ikke er så mye som minner om rekordvarme her i Norge, er Danmark ett av landene der været nå er uvanlig varmt.

En værstasjon i Assens på Fyn har rapportert om såkalt tropenatt, der temperaturen holdt seg over 20 grader hele natt til onsdag. Det er første gang på 19 år at det meldes om tropenatt så tidlig på året, ifølge Danmarks meteorologiske institutt.

Kraftig advarsel

Røde Kors har advart mot at det eksepsjonelt varme været kan få katastrofale følger og minnet om at hetebølgen i 2003 tok livet av anslagsvis 70.000 mennesker.

I Frankrike sier også meteorolog Emmanuel Demael fra Meteo France til avisen Le Parisien at rekorden på 44,1 grader fra 2003 kan stå for fall.

Ved flere værstasjoner i Alpene er lokale rekorder allerede slått.

Varm helg i Madrid

Også i Italia ligger torsdag an til å bli den varmeste dagen. Da vil gradestokken nå 42–43 grader i Piedmont-regionen nordvest i landet, ifølge nettsiden IlMeteo.it.

I Spania ventes det høye temperaturer i både Madrid og Zaragoza i nordøst, samt en rekke andre steder, melder El Pais. Hetebølgen topper seg trolig i helgen da det enkelte steder er ventet opptil 44 grader.

På Mallorca var det onsdag rundt 35 grader, mens det var noe kjøligere i Barcelona og på Kanariøyene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Folk kjøler seg ned i en fontene i Pamplona i Spania. Europa er rammet av hetebølge og det ventes 40 grader flere steder. Foto: AP / NTB scanpix

Kald i Nord-Norge

Hjemme i Norge er det ikke like mye som minner om varmetemperaturer, men onsdag har særlig Sørlandet en fin dag, mens det er kjølig i nord. Lørdag kan vi imidlertid vente et blaff av høye temperaturer inn mot de sørøstligste delene av Sør-Norge, skriver meteorologene på twitter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.