Gå til sidens hovedinnhold

Her kan det komme opp mot 40 centimeter snø på ett døgn

De neste dagene blir det store mengder snø flere steder i landet, og i nord er det full storm flere steder. Tirsdag endrer været seg i hele landet.

- Det blåser mye, og det er opp mot full storm i Nord-Norge, både nå og gjennom mesteparten av søndagen, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

Dette gjelder for både Nordland, Troms og Finnmark.

- Samtidig kan det bli mellom 30 og 40 centimeter snø på 24 timer, og vinden gjør været enda verre, sier han, og påpeker at det vil være lokale forskjeller.

Ikke nok med det - storm og store snømengder skaper flere farer:

- Det er stor snøskredfare, særlig fra Vest-Finnmark og ned til Salten, sier han.

Markant endring

Snøbygene vil fortsette å komme fram til tirsdag. Men da stiger temperaturen og det går over til å bli regn.

- Det blir regn på onsdag, og vinden snur - så den går fra nordvestlig til sørlig på tirsdag. Temperaturen vil gå fra minusgrader til fem til seks plussgrader.

- Det er en markant endring i været i løpet av neste uke, sier han.

Også lenger nord i Norge blir det både kaldt, vindfullt og en del snø de neste dagene. På Spitsbergen blåser det en del, og det er ventet full storm sør på Spitsbergen på søndag.

- Det blir samtidig perioder med noe snø, særlig i de sør- og østlige områdene. Temperaturene vil stort sett ligge under ti grader de neste dagene, sier Gislefoss.

Les også: Klimaforsker: Oppvarmingen på Svalbard seks ganger større enn globalt

Mye snø

I Midt-Norge blir det omtrent samme værtype som i Nord-Norge. Både i Trøndelag og i Møre og Romsdal ventes det snøbyger og vind, og det kan bli opp mot en liten storm - dog litt mindre vindfullt enn i Nord-Norge.

- Vi forventer en del snø, men mengdene vil variere. På kysten kan det komme ti til 15 centimeter snø, mens det i fjellområdene kan komme 40-50 centimeter på 24 timer, sier han.

Tirsdag stiger temperaturen, og det går fra å være et par-tre minusgrader til å bli opp mot åtte varmegrader. Snø blir til regn, og det blir dermed noe våtere enn det er i helgen.

Les også: Snøskredfare i nord og nordvest

Fra sol til 80-90 millimeter regn

Foruten på Møre og Romsdal blir det mer sol på Vestlandet enn lenger nord i landet.

- Det blåser en del, og det er liten til stiv kuling, og enkelte snøbyger i lufta. På kysten blir det fort sludd eller regn gjennom søndagen og deler av mandagen, sier meteorologen.

Likevel blir det ikke bare grått og vått.

- Det blir mulighet for å se litt sol mellom bygene, og særlig på mandag, sier han.

Les også: Dobbelt så mye regn i Oslo som i Bergen hittil i november

Tirsdag blir det derimot noe helt annet.

- Det blir vått på Vestlandet, og det kan bli opp mot 80-90 millimeter regn på tirsdag. Også onsdag og torsdag blir det vått, melder Gislefoss.

Les også

Tørreste november i Bergen på nesten 100 år

Temperaturene stiger ganske raskt i løpet av tirsdagen, og det vil bli opp mot nesten ti varmegrader.

18 grader varmere

På Sør- og Østlandet forventes det også mer sol enn andre steder i Norge. Søndag er det ventet en del sol, og selv om det er ventet mer skyer enn lørdag, blir det fint.

- Det kan også være lokal tåke enkelte steder på Østlandet, særlig nære åpent vann, siden det er såpass kaldt, sier han.

Både søndag og mandag blir det en god del sol, men tirsdag blir det skyer og regn.

- Natt til tirsdag kan det bli tosifret antall minusgrader på Østlandet, og temperaturen vil stige til rundt åtte plussgrader på tirsdag. Det er en temperaturstigning på 18 grader, opplyser han.

- Nyt helgen er tipset. Det virker imidlertid som det blir flere muligheter for sol fremover, sier meteorologen.

Les også

Coldplay bekymret for klimaet – dropper verdensturné

Advarer mot glatte veier

Etter flere meldinger om glatte veier lørdag, ber Sørvest politidistrikt bilister om å kjøre forsiktig.

Politiet la litt før klokken 18 ut en advarsel om glatte veier både nord og sør for Boknafjorden. Dette gjelder både hovedveier og sideveier, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi har foreløpig ikke fått rapporter om noen uhell som følge av at det fryser på og går heller ikke ut med noen konkrete veistrekninger. Men erfaringer fra i går gjør at vi ber bilistene om å kjøre forsiktig og ta hensyn til forholdene, sier operasjonsleder Nikolai Austrheim.

Også fredag ba politiet bilistene om å ta det rolig på veiene.

– Vi går ut og advarer også lørdag, litt etter føre-var-prinsippet, sier Austrheim.

Det meldes om en del bilulykker både på Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, så denne oppfordring går til flere landsdeler lørdag kveld.

Les også

Ny studie: Det er én ting europeere frykter mer enn terror, arbeidsløshet og innvandring

Kommentarer til denne saken