Gå til sidens hovedinnhold

Her kan det koste deg 8000 å tisse på gata

Pass på hvor du later vannet i sommer.

Natten begynner å nærme seg morgen og du skal hjem etter en vellykket kveld på byen. Du bestemmer deg for at gaten er et fint toalett. Dermed kan du i verste fall kan ende opp med en regning på 8000 kroner.

- Rom for skjønn
I Kristiansand og Stavanger kan du ende opp med en regning på 8000 for urinering på offentlig sted, mens i Oslo er standardsatsen på 4000 kroner hvis du vedtar boten med en gang. Oslo har heller ikke en minimumssats eller makssats.

- Hvis man ikke vedtar boten og velger rettssak blir det minst 5000 kroner. Det har litt med tid og sted å gjøre. Vi jakter ikke dem som tisser, men skriver ut bøter når vi ser det. Det er likevel rom for skjønn, men dette er ikke en oppfordring til byens borgere, sier politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo til Nettavisen.

- Vanligvis høyere enn 4000
Regningen på 8000 kroner du i verste fall kan få i Stavanger og Kristiansand kommer an på både tid og sted. For Stavanger sin del er 8000 kroner et tall som omfatter en eventuell rettssak og boten til sammen.

- Dersom man for eksempel urinerer på dører, vinduer, politibiler eller ambulanser blir boten høyere enn hvis man står inne i et smug. Boten blir vanligvis høyere enn 4000 til 5000 kroner dersom vedkommende ikke vedtar boten og saken således må pådømmes i rettsapparatet, sier politifullmektig ved Rogaland politidistrikt Thale Thomseth til Nettavisen.

Fast sats
Politiet i Bergen har en fast sats på 4000 kroner hvis man vedtar boten med en gang, eller minst 5000 hvis man velger rettssak. Her slipper du billigst unna av de politidistriktene Nettavisen har vært i kontakt med.

- Satsen er fast og den er uavhengig av hvor du gjør det, opplyser politifullmektig Kari Trones ved Hordaland politidistrikt til Nettavisen.

I Trondheim har man også en standardsats på 4000 kroner og 5000 kroner hvis du ikke vedtar boten på stedet og velger rettssak.

- Dette er en fast sats i utgangspunktet, men spørsmålet om saksomkostninger i en eventuell rettssak kommer i tillegg til boten på 5000 kroner, sier politiadvokat Sør-Trøndelag Ola Overby.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her