RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kan du gifte deg for en halvtime

Foto: Thomas Gulbrandsen/Mediehuset Nettavisen
Sist oppdatert:
TEHERAN (Nettavisen): Det er ingen sak å ha uforpliktende sex i Teheran så lenge du besøker dette kontoret først.

- Vet du hva som står på det blinkende skiltet der? spurte drosjesåføren mens vi kjedet oss i en endeløs trafikkø i Teheran sentrum.

Skiltet var ikke av det mest spennende slaget, så spørsmålet pirret ikke nysgjerrigheten nevneverdig før sjåføren besvarte sitt eget spørsmål.

- Bak den døra finnes det et kontor med en mulla som skriver ut midlertidige ekteskapspapirer. Du kan gifte deg for en halv time om du vil.

Jeg våknet brått fra den apatiske sinnstilstanden du døses inn i når du sitter i bilkø i Teheran. Dette hørtes da veldig merkelig ut, tenkte jeg; hva i all verden skal man med et ekteskap i en halv time?

Unngår moralpolitiet
På et haltende, men forståelig engelsk forklarte sjåføren meg en hel rekke grunner til hvorfor det finnes hundrevis av slike kontorer rundt omkring i Irans hovedstad.

Ekteskapsformen heter «sigheh» eller «mut’a» og brukes av alt fra unge, ugifte par som ønsker å unngå bråk med moralpolitiet, til kåte menn som skal ha seg med prostituerte.

Dette noenskiltet reklamerer for midlertidige ekteskap. I Teheran finnes det flere hundre slike kontorer med mullaer som signerer papirene mot et meget stivt beløp.
Dette noenskiltet reklamerer for midlertidige ekteskap. I Teheran finnes det flere hundre slike kontorer med mullaer som signerer papirene mot et meget stivt beløp.

I Iran er det som kjent svært strenge straffer for utroskap og romanser mellom en mann og kvinne som ikke er gift.

Skulle du være så uheldig å bli overrasket av moralens voktere mens du nyter en romantisk og uskyldig piknik med en jente du ikke er gift med, er det bare å vifte med det midlertidige ekteskapsbeviset. Så slipper du unna politiavhør og pisking, eller i verste fall fengselsstraff eller steining for utroskap.

Ekteskapskontrakten kan inngås for en halv time til 99 år, og menn kan ha så mange de måtte ønske.

Kvinner kan imidlertid bare ha én av gangen, og må i tillegg vente i tre måneder før et nytt, midlertidig ekteskap kan inngås.

Enkelte personer inngår også mut’a uten at det er romanse eller kjønnslige behov inne i bildet.

Et midlertidig ekteskap kan nemlig brukes av to personer av motsatt kjønn som av økonomiske eller praktiske årsaker ønsker å leie en leilighet sammen.

Mange unge iranske par møtes på de utallige kafeene som ligger idyllisk til langs elven i Darband-området nordvest for Teheran. Dersom moralpolitiet skulle banke på teltduket mens du sitter med en søt jente i armkroken, er det veldig hendig med et papir som beviser at dere er midlertidig gift.
Mange unge iranske par møtes på de utallige kafeene som ligger idyllisk til langs elven i Darband-området nordvest for Teheran. Dersom moralpolitiet skulle banke på teltduket mens du sitter med en søt jente i armkroken, er det veldig hendig med et papir som beviser at dere er midlertidig gift.

Nytelsesekteskap
Men det er ikke tilfeldig at ordningen ofte blir omtalt som «nytelsesekteskap».

- Midlertidige ekteskap brukes mest til sexkjøp. En mann plukker opp en prostituert, tar henne med til ekteskapskontoret. Han betaler mullaen en god slump penger, og mannen og den prostituerte signerer papirene. Vips, så kan de ha sex helt lovlig, fortalte drosjesjåføren.

- Er ikke det veldig u-islamsk? spurte jeg.

Han snudde seg mot baksetet og så på meg med et blikk som fikk meg til å føle meg som verdens mest naive nisseluenordmann.

- Det er tvert imot en veldig islamsk ordning, svarte sjåføren uten antydning til ironi i stemmen.

- Men finnes det horer i Teheran, jeg trodde alt umoralsk var forbudt ... sa jeg enda mer naivt.

- Det finnes mange prostituerte i de fattige kvarterene sør i sentrum. Men de står også på gata mange steder i byen, også i nord der de rike bor, fortsatte drosjesjåføren.

Jeg kikket ut av bilvinduet og glante på de chadorkledde, eldre kvinnene og ungpikene som forsøker å følge vestlige moter til tross for at de er tvunget til å dekke til håret og gå med mest mulig formløse klær over baken.

Men hvordan iranske menn klarer å skille prostituerte fra vanlige kvinner når det er forbudt for kvinnene å kle seg utfordrende, er nok en like stor gåte for meg som det må være for muslimske menn å skille vanlige norske jenter fra prostituerte første gang de spaserer opp Karl Johans gate.

Dette er første del av en serie personlige featureartikler Nettavisens medarbeider Thomas Gulbrandsen har skrevet fra sitt opphold i Irans hovedstad Teheran vinteren 2011. Av hensyn til egen og kilders sikkerhet er alle kilder anonymisert. Artiklene er bygget på bakgrunnssamtaler og egne opplevelser, ikke åpne intervjuer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere