RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: gettyimages

Her kan du gjøre vintagekupp

Sist oppdatert:
Les hvor du kan gjøre unike funn.

(SIDE2): De siste årene har vintageshopping blitt et svært utbredt fenomen. Det virker som om flere og flere er på jakt etter gode second hand-kupp som skal tilfredstille både moteinteressen, og lommeboken.

Kjendis-trend
Men bruktkjøp er ikke bare forbehold de med begrenset shoppingbudsjett. Hollywoodstjernene stiller nemlig gjerne i second hand klær på den røde løperen, og Drew Barrymore er en av celebritetene som har fått mye oppmerksomhet for nettopp dette. Tidligere i år dukket den talentfulle skuespilleren opp på den røde løperen i en vintagekjole som visstnok skal ha kostet 150 kroner. Barrymore har i ettertid mye skryt for sitt bærekraftige kjolevalg, men hun er langt ifra alene om å tenke miljøvennelig.

Også her hjemme velger mange, spesielt kvinner, second hand klær fremfor nyinnkjøp. Maria Bonnevie, Charlotte Thorstvedt og Mariann Thomassen er bare tre norske kjendiskvinne som til stadighet stiller i bruktkjøp når de skal sole seg i fotografenes blitzglans. Dette får de ofte får ros for fra motekritikerne, og de er samtidig med på å inspirer andre med sin unike stil, og bærekraftige tenkemåte.

Gi oss ditt beste shoppingtips nederst i saken!

Mange om beinet
For det er liten tvil om at gjenbruk er i vinden, og dette har kanskje ført til at flere av oss leter, søker og nærmest graver etter vintageskatter - i håp om å finne noe unikt til en rimelig penge.

Dette gjør det selfølgelig vanskeligere å gjøre de store kuppene, for utvalget her hjemme i Norge er ikke akkuart imponerende. I utlandet er ofte både utvalg og prisnivå på bruktklær mye bedre, og vi fikk derfor Charlotte Gogstad i, reisesiden Expedia, til å ramse opp de hotteste butikkene i heneholdsvis Paris og London - og under kan du lese om hvor du kan gjøre de store kuppene.

Paris

Collette
213 rue Saint-Honoré, Paris, 75001, tlf. 01 55 35 33 90

Dette er dronningen av Concept butikker og huser i første etasje et roterende utvalg av streetwear, solbriller, bøker om folk med så trendy liv at det gjør vondt, alvorlige eller alvorlig ironiske blader, nytenkende smykker, sjeldne kamera og diverse kule dingsebomser og gadgets. Dette er stedet hvis du aspirerer til moteintelligensiaen.

Andre etasje er et high fashion mekka. Også her forandrer utvalget seg ofte, og trendy parisere tar ofte turen innom på lørdagen etter lunch på Hotel Costes for å se på den nye utstillingen utstilt på dukker strategisk plassert rundt omkring i lokalet. Her averteres ikke merkene. Besøkende må derfor ha gjort motehjemmeleksen sin for å vite hvor de forskjellige kreasjonene kommer fra. Resultatet blir en surrealistisk blanding av et museum eller galleribesøk og en meget eksklusiv shoppingtur. Det er selvfølgelig strenge «ikke rør» regler. Innerst i lokalet finnes det faktisk et lite galleri der man ofte kan finne kollaborasjoner mellom kunstnere og folk fra moteverdenen. Musikken som pumpes gjennom lokalet er sannsynligvis spesiallaget for Collette og også høyst sannsynlig laget av nyoppdagede artister og modell/DJ’er.

I kjelleren er det vannbar, der supermodeller og moteredaktører betaler i dyre dommer for designervann og selleristenger – nyttig når man har slitt seg ut på posering og luftkyssing i etasjene over. Dette er en moteinstitusjon som er verdt et besøk men hvis du ikke har tenkt deg til Paris med det første og ønsker deg litt fashionkred kan du jo stikke innom nettbutikken å ta en titt

Besøk butikken online

Resiproque
95 Rue de la Pompe, 75116 Paris, tlf. 01 47 04 30 28

Resiproque er himmelen for de av oss som elsker å flotte seg i designer klær men som ikke alltid har matchende lommebok. Dette er stedet der de rike pariserfruene kommer for å kvitte seg med designerklærne sine når de har gått tom for plass i klesskapene sine.

Her kan man finne nesten hvert eneste luksusmerke i verden: Prada, Chanel, Gucci, Hermes, Balenciaga, Dior, og alle andre du kan tenke deg. Varene er kategorisert etter type i forkjellige små butikker i samme gate, nummer 89 er for eksempel smykker, sølv, kunst og krystall, nr 92 og 93 er for manneklær og designerbagasje, og nr 92 og 95 er damebutikken. På veggene henger det Chanel jakker, og tidløse Hermes vesker finnes det også her hvis man har råd. Man kan regne med et avslag fra orginalpris på 20-18 prosent alt etter type vare. Hvis du og kjæresten ønsker dere matchende Burberry trench kåper er dette stedet å finne dem på.

Suite 114
Suite 114: 114 rue du Bac, Paris, 75007, tlf. 01 42 84 07 56

En ny aktør i «concept store» verdenen er Suite 114. De som synes Collette kan bli litt tynget av eget ego og ønsker seg et godt redigert utvalg fra relevante designere som Phillip Lim, Veronique Branquinho, AF Vandevorst og Michel Perry kan stikke innom denne mer intime og vennlige butikken i 7ende som er designet for å føles som en luksus hotellsuite.

Foruten klær og tilbehør tilbyr Suite 114 som seg hør og bør for en konsept-butikk et rullerende utvalg kunst og møbler fra kunstnere og designere som bare de aller kuleste har hørt om, Det er hos Suite 114 som hos andre konsept-butikker et ganske høyt prisnivå, og de fleste bruker nok disse butikkene mer som inspirasjon enn faktisk shopping, men absolutt verdt et besøk for å se hva som er de aller siste bevegelsene innenfor mote og design.

Thanx God I’m a VIP
12 Rue de Lancry, 75010 Paris, tlf. 01 42 03 02 09

Denne vintage butikken ligger i det meget trendy 10 Arrondissement, rett øst for Place de la Republique. Her har de et fantastisk utvalg vintage designerklær hvor man kan man finne alt fra YSL til Alaia, og det beste av alt er at det ikke behøver å koste skjorta. Her er nemlig prisene på et helt annet nivå enn i mange andre mer omtalte kult/vintage butikker.

Dersom prisene allikevel er litt for stive for budsjettet ditt kan du gå en trapp ned. Her vil du finne et litt rimeligere, men ikke mindre velredigert utvalg vintageklær. Som nesten alt annet som heves til kultstatus i Paris kommer Thanx God også med et soundtrack. Sjekk nettsidene for en smakebit av Thanx God I’n a VIP Radio eller podcast.

Besøk butikken online

Kiliwatch
Espace Kiliwatch: 64 rue Tiquetonne, Paris, 75002, tlf. 01 42 21 17 37

Kiliwatch er kul på anti-high-fashion måten. Dette er alternativt, seriøst alternativt – gå inn på hjemmesidene deres å sjekk hvor aparte det kan gjøres. I bunnen på alt dette erke-alternative er allikevel et vintage mekka sprekkende fullt av gullkorn fra fortiden. Ta deg tid til å gå gjennom de velfylte stativene her, for det venter helt garantert en skatt på deg. Klientellet varierer veldig; fra hipstere og motestudenter til fashionistaer med litt smalere lommebok enn de kanskje skulle ønske. Alle liker en skattejakt og dette er absolutt et sted å begynne.

Besøk butikken online

London

Rellik
8 Golborne Road, Ladbroke Grove, W10 tlf. +44 20 8962 0089

Rellik er Londons kanskje mest kjente vintage butikk. Her handler berømtheter og silikoner som Kate Moss og Lilly Allen sammen med et uttall stylister og andre moteløver. På stativene i butikken som ligger på nordsiden av Portobello Road kan du finne ikoniske merker som Vivienne Westwood, Alaia, Bodymap, YSL, Pucci, Ossie Clark, Dior og Terry de Havilland. For de spesielt interesserte er det mulig å kontakte butikken og få en privat avtale, da får man en sjelden mulighet til å ta en titt på noe av det som gjemmer seg på det sagnomsuste lageret.

Prisene her er nok høyere enn en gjennomsnittlig bruktbutikk, men her kan du gjøre noen sjeldne kupp. Jeg anbefaler alle å besøke Rellik på fredag morgen etter en tur på Portobello Market, det er nemlig når bodene blir pakket ut hver fredag at alle moteløvene er ute og snapper opp de beste funnene. Lørdag ettermiddag blir hele Portobello og omegn forvandlet til et stort turistkaos, og da har bodeierne for vane å ta frem de tingene som de ikke får solgt ellers.

Besøk butikken online

V. V Rouleaux
6 Marylebone High St, W1 tlf. +44 20 7518 0680 og 54 Sloane Square, SW1, tlf. +44 20 7730 3125

Hvis du brenner inne med uforløst kreativitet er V.V. Rouleaux stedet for deg. Her finner du et fantastisk utvalg bånd og rosetter, knapper og perler, blonder og steiner og dusker og paljetter i alle mulige størrelser, lengder, bredder og farger. Perfekt for å gjøre klærne og tilbehøret ditt mer unikt og personlig. Her kan du komme til å støte på alt fra unge motestudenter og urbane moteslaver ute etter å sette sitt eget preg på sine siste innkjøp, til store designere ute etter inspirasjon. Jeg skal kjøpe brede slitesterke bomullsbånd i sarte pastellfarger som dus rosa og mokka og tre om de flate hvite herreskoene mine fra forrige sesong, de skal jeg bruke til skjortekjoler og chinos i sommer. I tillegg til butikken i Marylebone High Street ligger det også en V.V Rouleaux på Sloane Square.

Besøk butikken online

Dover Street Market
17/18 Dover Street, W1 tlf. +44 20 7518 0680

Dette er high-fashion mekka og Londons svar på Colette i Paris.

- Vi håper å gjøre Dover street market mer og mer interessant. Jeg elsker å se kunder komme til DSM kledd på deres sterke, flotte og individuelle måte. Jeg ønsker å gjøre DSM til det stedet der mote blir fascinerende, har hjernen bak konseptet, Rei Kawakubo uttalt.

På DSM er de hotteste nye designerne representert, som Christopher Kane Erdem og Rodarte, sammen med avantgarde designere som Junya Watanabe og Comme de Garcons. Dessuten tar Dover Street Market inn kolleksjonene til innflytelsesrike navn som Celine, Lavin, Nina Ricci og Alaia. Dover Street Market kan beskrives som en eksperimentell motebutikk der grensen mellom vernissasje og butikk, kunst og mote til tider kan være utydelige. Her tar unge nytenkende stylister i bruk teatereffekter som kulisser, dukker, lys og lyd for å formidle den stemningen eller det budskapet som klærne uttrykker. Utstillingene og utvalget forandrer seg hele tiden så dette er et sted som alltid er overraskende og utfordrende for sansene.

Her finnes det også det overraskende koselige bakeriet Rose Bakery, et perfekt for å ta en kopp te og en scone for å fordøye alle inntrykkene. Det er en god ide å ikke ta med deg alle kredittkortene sine ved et besøk hit, for hvis du begynner å klø i fingrene etter å ta med deg noen av de mange fantastiske kreasjonene hjem kan det fort bli fryktelig dyrt. Dover Street Market har en god og innholdsrik hjemmeside. Her kan man også snappe opp et funn eller to i nettbutikken som tilbyr et raskt vekslende utvalg av hippe t-skjorter og tilbehør.

Besøk butikken online

Anya Hindmarch
15-17 Pont Street, London, SW1, tlf. +44 20 7838 9177

Dette er hvor moteinsidere i London kjøper veskene sine. Dette er hjemmet til «I’m is not a plastic bag» som ble lansert i 2007 som støtte til miljøorganisasjonen «We are what we do». Kultveskene av bomull som ble solgt til under femtilappen ble plutselig sett på armen til både Sienna Miller og Kiera Knightly og ble solgt i kjente butikker verden rundt som Barneys NY og Fred Segal i LA. Anya Hindmarch var også den første som lagde personaliserte vesker.

«Be a bag» ble lansert i 2001 som en del av nok en veldedighetskampanje. Man leverer eller scanner simpelthen inn favorittbildet av katten, bestevenninnene på tur, kjæresten eller seg selv, og så vips kan man bære gode minner med seg under armen hver eneste dag. Anya Hindmarch er en erkebritisk designer og startet sin egen butikk allerede som 19 åring. Veskene hennes er klassiske og funksjonelle men har også den lille engelske funky twisten som gjør at vi vil elske dem for alltid.

Dersom du ikke har tenkt deg til Westbourne Grove i nærmeste fremtid kan du logge inn på nettbutikken på hjemmesidene deres. Her finnes alle merkets kolleksjoner; fra tidløse skinnvesker som «The Ebury» hvor du kan få inngravert hemmelige beskjeder i din egen eller din kjæres håndskrift i foret, til bomullsvesker med supersøte tegnete trykk. Hva med en Fruit and Veg Tote eller en Boat Tote til sommerferien?

Besøk butikken online

Coco de Mer
23 Monmouth Street, Covent Garden, London WC2

For de av oss som føler seg litt eventyrlystne iblant er Coco de Mer en liten juvel. Coco de Mer er ikke som andre sex butikker, det ville være som å sammenligne gråstein med rubiner, og det gjør man jo ikke. Her selges erotisk litteratur av den raffinerte sorten, og frekt men eksklusivt undertøy i. Her finnes alt du kan tenke deg av leker og tilbehør, og alt er av ypperste kvalitet uten snev av billig over seg. Kunne du for eksempel tenke deg en ridepisk å overaske kjæresten med? Her finner du den i mykt sjokoladefarget skinn. Hva med en dildo i silkeglatt mørkt tre og med et håndtak som er utsøkt utskjært som et hestehode? Her finnes alt fra leketøy opp i 50 000 kroners klassen til eteriske olje blandet spesielt for sensuell nytelse, og alle materialer og råvarer er selvsagt økologiske og fair trade. Dette er sexbutikken for deg som ser på deg selv som en gudinne og din kropp som ditt tempel. Coco de Mer har også en fantastisk hjemmeside der man kan bestille noe av utvalget fra butikken. Det finnes til og med et diskusjonsforum der man kan diskutere alt mellom himmel og jord med likesinnede guder og gudinner fra hele verden.

Besøk butikken online

Butler & Wilson
189 Fulham Road, Chelsea, SW3 tlf: 020 7352 8255 og 20 South Molton Street, London W1K 5QY, tlf. 020 7409 2955

Butler & Wilson er et skattkammer. Man kan nok bli litt overveldet av det store utvalget av unike smykker og tilbehør, men her er det viktig å ta seg god tid og konsentrere seg om å se på en ting av gangen. Blant de fantasifulle smykkene kan du finne alt fra enkle stud øredobber til dramatiske halskjeder fullspekket med diamantblomster eller glitrende hodeskaller. Selv om det ikke er ekte edelstener som blir brukt er dette langt fra billig bling. Smykkene her kommer i svært begrenset antall og er håndlaget med steiner og krystaller av beste kvalitet, dette gjør at prisnivået også ligger litt over middels, men hvis du leter etter noe unikt eller noe til en spesiell anledning er dette stedet du kan forsikre deg om at du vil bli lagt merke til.

Planlegger du å gifte deg i sommer har Bulter & Wilson et stort utvalg av diadem og smykker som vil passe perfekt for en brud som virkelig vil føle seg som prinsesse for en dag eller vil ha noe litt utenom det man finner i vanlige norske brudesalonger.

Besøk butikken online

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere