RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kan du glemme Erna, Jens og Siv

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Her får ingen av deres partifeller styre ordet.

De aller fleste ordførere i Norge kommer fra de store partiene, men i noen norske kommuner er det lokale lister som har kontrollen.

Hamar - Einar Busterud (By-og bygdelista)

Einar Busterud ble første gang valgt inn i kommunestyret i Hamar Kommune i 1991. Han ble valgt til ordfører i 1999, og ble gjenvalgt i 2003 og 2007. Han stiller ikke til gjenvalg i 2011.

I 1987 stod han øverst på Rød Valgallianses liste i Vang, og var før han ble ordfører daglig leder i reklamebyrået Ord & Jord. Han var også sentralstyremedlem i Nei til EU under folkeavstemningen om EU-medlemsskap i 1994.

Ved kommunevalget i 2007 fikk lista 42 prosent og 16 representanter. Nest største parti i Hamar er Arbeiderpartiet med 25,2 prosent og 10 representanter. Høyre og Frp har begge 3 representanter i kommunen, mens SV, Krf og V har to. Pensjonistpartiet har en.

Senterpartiet, som er Hedmarks nest største parti, har ingen.

Ordførerkandidat for lista i 2011 er Christel Meyer.

Gran - Inger Staxrud (Gran Bygdeliste)

Inger Staxrud ble den første ordføreren fra et annet parti enn Arbeiderpartiet på 60 år i Gran Kommune. Hun var tidligere lærer på Hadeland videregående skole. Listen fikk 34,9 prosents oppslutning ved sist valg, og 10 representanter. Nest største parti i kommunen var Arbeiderpartiet med 7 representanter. Senterpartiet og Fremskrittspartiet har 3, Høyre 2, Krf og SV 1 hver.

Søndre Land - Reidar Eriksen (Søndre Land Bygdeliste)

Eriksen ble direktevalgt som ordfører i Søndre Land. Han ble den første ordføreren fra et annet parti enn Arbeiderpartiet i kommunen siden 1945. Han fikk 52 prosent av stemmene.

Bygdelisten fikk 34,1 prosent av stemmene ved valget, og 9 representanter. Det samme fikk Arbeiderpartiet. SV har 3 i kommunen, Senterpartiet 2. Samlingslisten for Høyre og Krf har 2.

Vestre Slidre - Eivind Brenna (Venstre/bygdeliste)

Eivind Brenna er egentlig Venstre-politiker, men i Vestre Slidre stiller Venstre i en felles bygdeliste. Listen fikk 48,1 prosent oppslutning i kommunen, og 10 representanter. Senterpartiet og Arbeiderpartiet er de to andre partiene som stilte til valg i 2007 med henholdsvis 5 og 6 representanter i kommunen.

Flå - Tor Egil Buøen (Flå Bygdeliste)

Bygdelisten fikk 41,9 prosent oppslutning ved sist valg og 5 representanter. Nest største liste i Flå er samlinslisten for Senterpartiet/Krf/Arbeiderpartiet som fikk 34,1 prosent og også fem representanter. Det siste partiet med representanter er Fremskrittspartiet med 3.

Krødsherad - Olav Skinnes (Tverrpolitisk bygdeliste)

Tverrpolitisk bygdeliste fikk 56,3 prosent av stemmene i kommunen og 10 av 17 representanter. De andre partiene som er representert er Arbeiderpartiet med 5, Høyre og Frp med 1 hver.

Tvedestrand - Jan Dukene (Tvedestrand tverrpolitiske liste)

Lista fikk 28,1 prosent av stemmene ved valget og 7 representanter. De andre partiene som er representert i kommunestyret er Arbeiderpartiet (4), SV (2), SP (4), Krf (2), V (1), Høyre (5).

Audnedal - Tønnes Seland (Bygdelista for øvre del av Audnedal kommune)

Lista er en sammenslåing av Krf og Senterpartiet i Byremo i Audnedal kommune. Lista fikk 40,7 prosent av stemmene ved valget og 7 representanter. Ellers er Krf representert med 5 representanter i bygda, Senterpartiet med 2. Arbeiderpartiet har også 2, Høyre har 1.

Hå - Terje Mjåtveit (Nærbølista)

Denne lista ble startet for å skille ut Nærbø som egen kommune. Han ble første gang ordfører i 2003, og ble gjenvalgt i 2007. Nærbø er fortsatt en del av Hå kommune. Listen fikk 33,9 prosent av stemmene ved sist valg og 12 representanter. Det nest største partiet i kommunen er Krf med 7 representanter, Senterpartiet og Frp har 4 hver, Høyre har 3, Arbeiderpartiet har 2 og SV 1.

Utsira - Jarle Nilsen (Felleslista)

Jarle Nilsen er egentlig Arbeiderpartimann. Ved sist valg i Utsira var det kun to lister: Bygdelista for Utsira og Utsira Fellesliste. Det var 129 mennesker som stemte ved valget i 2007, 70 personer stemte på felleslista som fikk ordrører.

Øygarden - Olav Martin Vik (Tverrpolitisk valliste for Øygarden)

Tverrpolitisk liste fikk 40,1 prosent av stemmene ved sist valg i kommunen og 10 representanter. Nest største parti var Arbeiderpartiet som fikk 7 representanter. Fremskrittspartiet har 3, SV 1 og KRF 1. Borgelig fellesliste har også 1. Vik har vært ordfører i Øygarden siden 2000.

Agdenes - Oddvar Indregård (Felleslista for bygdeutvikling)

Indregård var først ordfører for Høyre fra 1995 til 1999, etter 99 har han representert felleslista. Tverrpolitisk liste er den nest største i kommunene med 4 representanter. Arbeiderpartiet har 3, Senterpartiet 2, Krf 1, Høyre 1 og Frp 1.

Orkdal - Gunnar Lysholm (Orkdalslista)

Siden 1999 har Lysholm vært ordfører i Orkdal. Ved sist valg fikk partiet 7 representanter. Størst i kommunen var Arbeiderpartiet med 12 representanter. Senterpartiet fikk 5, Fremskrittspartiet 4, Venstre 3, Krf 2, SV 1 og Høyre 1.

Røyrvik - Morten Magnar Namsvatn (Samarbeidslista i Røyrvik Fellesliste mellom frie velgere, H, KrF, Sp og V)

Kanskje det lengste navnet på en liste i Norge har ordførermakta i Røyrvik. Namsvatn er egentlig KRF-mann. Arbeiderpartiet er den andre listen som er representert i kommunestyret med 6 representanter. Felleslista har 7.

Vevelstad - Ken-Richard Hansen (Samarbeidslista)

Samarbeidslista fikk 5 representanter ved sist valg, mens Arbeiderpartiet fikk 4. Kommunelista fikk også 4.

Flakstad - Stein Iversen (Flakstad distriktsliste)

Lista fikk 8 representanter ved sist valg, mens Arbeiderpartiet fikk 4 og Fredvang og Krystad bygdeliste 3. Senterpartiet fikk 2.

Moskenes - Geir Wulff-Nolsen (Moskenes fellesliste)

Lista fikk 46,6 prosent av stemmene og 8 representanter ved sist valg. Arbeiderpartiet fikk 5, mens Bygdelista i Moskenes fikk 3. Frp og SV har begge 1.

Bjarkøy - Eddmar Osvoll (Bjarkøylista)

Lista fikk 53 prosent av stemmene ved sist valg, og 7 representanter. Sandsøy og Fenes/Skjellesvik bygdeliste fikk 6 representanter.

Torsken - Fred Flakstad (Gryllefjord bygdeliste)

Arbeiderpartiet har 3 representanter i Torsken kommune, Senterpartiet har 4, Kystpartiet har 2, mens Høyre og Felleslista i Torsken har 1 hver.

Kautokeino - Klemet Erland Hætta (Samefolkets parti)

Samefolkets parti har 4 representanter i kommunestyret, mens Kautokeino Fastboendes liste har 3. Kautokeino Flyttesameliste har 5 representanter. Ellers har Senterpartiet og Venstre 2 representanter hver, mens Arbeiderpartiet, Høyre, og Frp har alle 1 hver.

Kvalsund - Tor Arvid Myrseth (Kvalsund Sosialdemokratiske liste)

Lista har to i kommunestyret, Kvalsund og Omegn bygdeliste har 3. Krf har 1, Senterpartiet har 2 og SV 1. Arbeiderpartiet har 6.

Nesseby - Inger Katrine Juuso (Tverrpolitisk liste)

Tverrpolitisk liste fikk 3 i kommunestyret, Samefolkets Parti fikk 2. Frp fikk 3 og Høyre 1. Arbeiderpartiet har 6. Samefolkets parti, Frp og Høyre støttet Juuso som ordfører.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere