RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kan politiets beredskapssenter lande

FRAMTIDSUTSIKTER: Kjeller er politiets førstevalg som midlertidig base for politihelikoptrene. Nå kan flyplassen også ende opp med å huse det nasjonale beredskapssenteret.
FRAMTIDSUTSIKTER: Kjeller er politiets førstevalg som midlertidig base for politihelikoptrene. Nå kan flyplassen også ende opp med å huse det nasjonale beredskapssenteret. Foto: Roar Grønstad (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:
Glem Lahaugmoen! Det planlagte beredskapssenteret til politiet kan ende opp på Kjeller. Først på plass kan bli politiets helikoptertjeneste.

Politiets helikoptertjeneste har vært lokalisert på Gardermoen siden etableringen i 2003, men nå kan politihelikoptrene være på vei til Kjeller, skriver Romerikes Blad.

Flyplassen i Lillestrøm skal nå utredes som midlertidig basestasjon for politiets helikoptertjeneste. Justisdepartementet ser imidlertid ikke bort ifra at helikoptrene vil lande for godt.

- At Kjeller skal utredes som midlertidig basestasjon betyr således ikke at tomten ikke også kan vurderes som lokasjon for et eventuelt nytt nasjonalt beredskapssenter, skriver kommunikasjonsrådgiver i justis- og beredskapsdepartementet Steffen S. Aagedal i en e-post til RB.

Skroter Lahaugmoen

Elendige værforhold på Gardermoen er grunnen til at Kjeller nå først og fremst skal utredes som en midlertidig basestasjon. Hvert år må nemlig politiet la helikoptrene stå på bakken fordi været gjør det umulig å lette. Dette gjelder særlig høst og vinter. Enkelte måneder står politihelikoptrene på bakken over 30 prosent av tiden, noe justis- og beredskapsdepartementet (JD) mener er uakseptabelt da helikoptertjenesten er en sentral og viktig del av beredskapen for politiet.

I tillegg til Kjeller skal også Rygge i Østfold utredes som alternativ helikopterbase. Lahaugmoen i Skedsmo derimot, skrinlegges for godt. Det kommer fram i et brev fra JD til Politidirektoratet (POD) datert 13. mai i år. Årsaken er væranalyser som viser at Lahaugmoen kommer dårligere ut enn Gardermoen, mens både Kjeller og Rygge kommer bedre ut.

- Lahaugmoen bør derfor nedprioriteres og ikke være gjenstand for en full utredning på lik linje med Rygge og Kjeller, heter det i brevet.

Lahaugmoen er tidligere lansert som en mulig lokasjon av politiets beredskapssenter.

Overrasket ordfører

Ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten (Ap), er overrasket over at Lahaugmoen ligger an til å bli strøket av listen, mens Kjeller seiler opp som en mulig konkurrent til Alnabru.

- Jeg er ikke kjent med noe av dette. Værrapportene vi har viser at forholdene på Lahaugmoen ligger til rette for en helikopterbase, sier Flæten.

POD vil ikke å si noe om hvor aktuelt Kjeller er som permanent base for politiets helikoptertjeneste.

- Det er ikke besluttet hvor ny basestasjon skal ligge. Lokaliseringen må sees i sammenheng med etableringen av nytt beredskapssenter og den pågående konseptvalgsutredningen. Denne skal ferdigstilles til høsten, og vi kan ikke si noe om innholdet før utredningen er klar, sier seksjonssjef Jørn Schjeldrup i PODs beredskapsavdeling.

Seks minutter til Oslo

Politiets helikoptertjeneste foretrekker Kjeller, men helst som en midlertidig løsning.

- Det er ingen hemmelighet at vi ønsker oss nærmere Oslo. Vi ser helst at det nye beredskapssenteret blir lagt til Alnabru, men Kjeller er en god løsning for en midlertidig helikopterbasestasjon, sier Geir Sandvold, sjef for politiets helikoptertjeneste.

PÅ Flyttefot: I dag holder politihelikoptrene til på Gardermoen, men nå kan de være på flyttefot til Kjeller.


Sandvold bekrefter at værforholdene på Gardermoen skaper utfordringer for politihelikoptertjenesten og at det er nødvendig å ha en base nærmere hovedstaden.

- I dag kan det ta 15–20 minutter fra vi blir tilkalt til vi er i Oslo. I beredskapsøyemed er dette mye. Fra Kjeller vil vi kun bruke seks minutter til Oslo rådhus, sier Sandvold.

Han legger til at Rygge ikke vil være et optimalt alternativ med tanke på en basestasjon.

- Vi er en beredskapsenhet som ønsker å komme oss fort og effektivt ut dit vi skal, sier Sandvold.

Les flere saker i Romerikes Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere