*Nettavisen* Nyheter.

Her kan temperaturen bikke 20 grader - meteorologen advarer

Helga bød på fint vær i store deler av Sør-Norge, som her på Eikeskar i Notodden kommune.

FINVÆR: Helga bød på fint vær i store deler av Sør-Norge, som her på Eikeskar i Notodden kommune. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Klar for mer sol og varme? - Jeg har ett viktig råd, sier meteorologen.

20.04.20 14:45

Flere steder i Sør-Norge kan temperaturen krype over 20 grader denne uka, melder Meteorologisk institutt. Det er fortsatt nattefrost flere steder, men dagtemperaturen gjør altså et byks. Plussgradene er ventet å nå helt opp i høyfjellet. Men vær oppmerksom; UV-strålingen er sterk.

- Varmest på Østlandet

- Varmest blir det framfor alt på Østlandet og kanskje i noen fjordstrøk på Vestlandet. Det er tirsdag og onsdag som ligger an til å bli de varmeste dagene, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen mandag.

Han ber folk sjekke varslene om UV-stråling.

- Spesielt i snødekte områder er det viktig med høy solfaktor og solbriller, advarer meteorologene i en Twitter-melding.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Klikk på bildet for å forstørre. ADVARER: Sterk UV-stråling i deler av Norge mandag. Meteorologene ber folk beskytte seg.

ADVARER: Sterk UV-stråling i deler av Norge mandag. Meteorologene ber folk beskytte seg. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

- Lavt skydekke i Nordland

Sør-Norge opplevde en helg med nydelig vårvær og får mer av det samme. I Nordland skal bygeaktiviteten avta etter hvert, mens videre nord er det ikke ventet noe særlig endringer.

- Det er pent vær til og med Sør-Trøndelag, mens det er ganske lavt skydekke i Nord-Trøndelag og Nordland, så det er ganske kjedelig vær der oppe, sier Ovhed til Nettavisen.

- Lenger opp til Troms og Finnmark er det litt bedre og sol mange steder med skiftende skydekke. Lengst nord i Finnmark kan det være sol, men der er det også sterk vind i dag, opp i sterk storm i kastene har det vært på flyplassen i Banak.

- Hvordan er værutsiktene i nord de nærmeste dagene?

- Høytrykket går litt lenger nordover de nærmeste dagene. Nordland får litt sol, så ser det ut til at vinden minker litt i Finnmark, lavtrykket svekkes utover i uka, men det er usikkert hvor raskt det skjer.

Det er kjøligere luft i nord, så her ventes ikke temperaturen å nå opp i mer enn 5 til 7 grader denne uka, ifølge meteorologen.

- Jeg har ett viktig råd

Ovheds statsmeteorolog-kollega Rafael Escobar Løvdahl er ute med klare råd vedrørende UV-strålingen i Romerikes Blad:

- Jeg har ett viktig råd til romerikingene: Bruk solkrem, sier han til avisa, men rådet gjelder for flere enn de som er bosatt på Romeriket.

– Sola tar godt nå. På det UV-nivået vi ligger på nå, skal det ikke mer enn en liten time, så får man skade på huden. Det gjelder å beskytte hud og øyne, sier Escobar Løvdahl.

Klikk på bildet for å forstørre. TREKKER UT: Parklivet i Oslo har eksplodert i takt med stigende varmegrader, her Stensparken mandag.

TREKKER UT: Parklivet i Oslo har eksplodert i takt med stigende varmegrader, her Stensparken mandag. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

- Vegetasjon kan lett antennes

Meteorologene har ute farevarsel for lokalt stor gress- og lyngbrannfare Østafjells i områder der det ikke ligger snø.

- Vær forsiktig med åpen ild. Følg myndigheters instruksjoner, lyder anbefalingen på yr.no.

Klikk på bildet for å forstørre. SOL, SOL: Solfylt værvarsel på yr.no mandag.

SOL, SOL: Solfylt værvarsel på yr.no mandag. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag