Sievjerodonetsk er en relativt liten ukrainsk by som ifølge Wikipedia har drøye 100.000 innbyggere. Byen har liten militær verdi, men likevel så er det her russerne setter inn det de har av ressurser for å få kontroll over byen. Sievjerodonetsk er nemlig en av to byer i Luhansk fylke russerne fortsatt ikke har kontroll over.

- Hvem som vinner den kampen kan bli avgjørende for krigens utfall
– Det er harde kamphandlinger der, ukrainerne har klart å ta tilbake en del områder fra Russland, og det har nok vært en taktisk vurdering at de trakk seg tilbake for så å ta et motangrep, sier Tom Røseth til Nettavisen. Han er hovedlærer i etterretning ved Stabsskolen og leder for deres forskingsgruppe på Ukraina.
Røseth mener dette kan være en taktikk for å slite ut og muligens gi russerne forhåpninger om at kampen om byen var vunnet.
– Det påvirker den russiske moralen å trekke seg tilbake fra vunnet territorium for igjen å måtte prøve å ta det tilbake, sier Røseth.
Videoen skal vise soldater fra Donetsk: - Vi nekter å slåss for Luhansk
Han mener de ukrainske soldatene kjemper smart og bruker ressursene sine godt.
Enkelte kretser spekulerer i at russerne nærmest ble lokket inn i et bakholdsangrep, da de ukrainske styrkene trakk seg tilbake fra Sievjerodonetsk.
– Det kan være noe i det, det ser ut til å ha vært taktisk smart å la russerne få litt fremgang, for så å angripe kommando- og kontroll-poster og forsyningslinjer som rykket nærmere byen etter hvert som russerne tok kontroll. Det ser ut som det har vært en klok beslutning, for Ukraina har klart å ta tilbake deler av byen, sier Røseth.
Les også: – Nå kontrollerer russerne 90 prosent
Kan gå begge veier
Vest for Sievjerodonetsk, på den andre siden av elven Donets ligger byen Lysytsjansk, som vil være neste by på lista for Putin i hans kamp om å «frigjøre» Luhansk fylke, som er ett av to fylker som utgjør Donbas. Lysytsjansk er lettere å forsvare, blant annet fordi den ligger på en høyde.

Setter inn stridsvogner fra 60-tallet: – Det er en grunn til at den gikk ut av produksjon
Røseth antar at slaget om Sievjerodonetsk kan bølge litt fram og tilbake i tiden fremover, hvor både ukrainske og russiske styrker vil ha dager med fremgang.
– Ukrainerne har trygghet i at de har sterkere posisjon over elven i Lysytsjansk, og kan koste på seg å ha en mer fleksibel frontlinje. Kommer russerne med et større angrep kan de ta taktiske vurderinger og eventuelt trekke seg tilbake til Lysytsjansk, sier han til Nettavisen.
Her finner du flere artikler om krigen og dens konsekvenser.
«Brokete» gjeng
Røseth sier russernes store svakhet i kampen om Sievjerodonetsk er at styrkene deres er det han kaller «brokete».
– Til tross for solid artilleri, består de lettere styrkene stort sett av leiesoldater fra Wagner-gruppen, tsjetsjenere, luftlandsstyrker og styrker fra de selvutnevnte selvstyrerepublikkene DPR og LPR. Derfor er det rimelig å anta at det er manglende koordinering blant de russiske styrkene som angriper, sier Røseth.
Han mener at dette er et tegn på at man setter sammen styrker raskt uten å ha samtrente bataljonsgrupper.

Drastisk fall i forventet levealder
– Russerne putter inn det de har av personell. Russland har forsøkt å øke lønningene for å forlenge kontraktene til de som allerede er i tjeneste, de har også mobile rekrutteringsplattformer som kjører rundt i Russland for å rekruttere soldater. Russland har også økt aldersgrensen for kontraktssoldater, de prøver å støvsuge hele landet for soldater og har økt innsatsen for å rekruttere flere til å slåss. Det er en god indikasjon på at rekrutteringen er vanskelig, sier Røseth til Nettavisen.
Sievjerodonetsk er på russisk side blåst opp til å være en veldig viktig by.
– Fylket Luhansk er veldig viktig for dem, det er derfor ukrainerne slåss kraftig her, de ønsker ikke å gi russerne den seieren, jeg tror ukrainerne vil prioritere og holde stand i Lysytsjansk, mens Sievjerodonetsk vil bølge litt frem og tilbake, sier Røseth og avslutter med:
– Kampen om Luhansk står om Lysytsjansk, taper Ukraina den byen, så taper de Luhansk fylke.

Mener dette har en klar innvirkning på krigen: - Det har vært et problem for russerne
Vil «beskytte» befolkningen
I starten av juni sa Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, at noen mål er oppnådd, og at militæroperasjonen fortsetter til alle mål er nådd.
Les også: Setter inn stridsvogner fra 60-tallet: - Det er en grunn til at den gikk ut av produksjon
– Et av hovedmålene med operasjonen er å beskytte folket i Donetsk og Luhansk. Vi har tatt grep for å beskytte dem, og noen resultater er oppnådd, sa Peskov, ifølge Sky News.