Gå til sidens hovedinnhold

- Her kaster aktivistene en sjokkgranat

Nettavisen har fått eksklusiv tilgang til et videoklipp som er hentet fra beslaglagt kamera som ble brukt av en av aktivistene. Se den her.

Natt til mandag slo israelske elitesoldater til mot en nødhjelpskonvoi med kurs for blokaden av Gaza. De seks skipene skulle frakte 10.000 tonn med nødhjelp til 1,5 millioner trengende palestinere på Gazastripen. Slik gikk det ikke.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Aksjonen skjedde i internasjonalt farvann, og ni mennesker ble drept da elitesoldatene bordet ett av de seks skipene.

Nederst i saken kan du se videoklippet som er hentet fra beslaglagt kamera som ble brukt av en av aktivistene.

- Videoklippet er hentet fra beslaglagt kamera som ble brukt av en av aktivistene. Filmen ble tydeligvis tatt før marinen kom om bord og da aktivistene hadde full kontroll på dekket, sier talsmann for IDF (Israel defense force), Bjørn Herman, til Nettavisen.

Våpenekspert ved Forsvarets stabsskole, oberstløytnant Palle Ydstebø, har sett videoen og har følgende kommentar.

- Det vi ser er en israelsk bordingsbåt som følger skipet inntil skutesiden, og forsøker å få plassert entreredskaper for å sette bordingsmannskap om bord. Aktivistene på skipet spyler israelerne med brannslanger og kaster ting ned i bordingsbåten. Granaten som kastes er en type sjokkgranat med liten sprengladning ("stun grenade", flash-bang), som ikke har til hensikt å påføre skade, men slå ut personell midlertidig ved hjelp av lys- og lydsjokk. Denne typen er utviklet for anti-terrorstyrker blant annet for gisselredning, sier Ydstebø til Nettavisen.

- Flere av aktivistene er utstyrt med metallstenger og kjetting, noe som bekrefter det som vises i de videoene det israelske forsvaret selv har frigitt. Dette styrker påstandene om at flere av aktivistene var forberedt på å ta opp kampen mot en israelsk bording, sier han.

680 passasjerer var om bord i skipet «Mavi Marmara» som ble bordet. Alle sammen ble satt i varetekt samme dag, og blir deportert ut av landet enten tirsdag eller onsdag.

En hel verden har fordømt Israel for den blodige aksjonen. USA er det eneste faste medlemslandet i FNs sikkerhetsråd som ikke har krevet en umiddelbar oppheving av Gaza-blokaden. I tillegg har flere internasjonale ledere etterlyst en internasjonal, uavhengig granskning av hendelsen.

Talsmann for IDF sier til Nettavisen at Israel undervurderte motsanden om bord på skipet.

- Soldatene kom ned fra helikopteret med paintballgevær, som er ufarlig. De var ikke utstyrt med maskingevær. Hensikten var å skremme. Men de ble møtt med aktiv motstand og angrepet med kniver og jernstenger, og til og med pistoler som ble fratatt soldatene. Det kunne endt mye verre under omstendighetene, sier Hermann til Nettavisen.

- 80 stykker gikk til angrep
Elitesoldatene var også utstyrt med pistoler. Men ifølge Hermann var pistolene plassert i hylstrene.

- De som slåss mot soldatene var utstyrt med skuddsikre vester, kniver, jernstenger og sprettert. Det var cirka 80 stykker som gikk til angrep. Alle de andre holdt seg passive eller var under dekk, sier Hermann.

- Hva var det som gikk galt?

- Israel undervurdert motsanden og feiltolket det som en fredelig konvoi. De regnet med noe passiv motstand, men hadde aldri regnet med å bli angrepet, sier han.

Men nå som flere aktivister begynner å vende hjem, dukker det opp flere historier og skildringer fra hendelsen ute i Middelhavet.

- Etterlot de skadde
Et israelskarabisk medlem av Knesset (den israelske nasjonalforsamlingen), Haneen Zoabi, var om bord på skipet da elitesoldatene slo til. Han forteller at elitesoldatene lot to passasjerer blø i hjel av skadene sine mens de gjennomsøkte resten av skipet.

- Jeg gjorde et tegn på hebraisk: Vær snill. Vi har to personer som er kritisk skadd. Vær snill og hjelp oss, sier hun til The Times.

Men soldatene skal ha ignorert henne.

- De skadde døde innen en halv time, sier hun til avisen.

Nye skip på vei mot Gaza
Flere medier melder at ett irsk skip er på vei mot Gaza for å bryte den israelske blokaden. Flere irske politikere har advart Israel mot å stanse skipene.

Ifølge Hermann har ikke den israelske hæren fått noen ordre om hvordan de eventuelt skal håndtere denne situasjonen.

- Jeg kan bare snakke på vegne av Forsvaret. Vi gjør det vi blir beordret til å gjøre, men foreløpig har vi ikke fått noen ordre, sier han.

Se videoen her.

HTML EMBED
video_embed(13097);
Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021