Her kaster hun barnet rundt etter én arm

Foto: SKJERMDUMP VIDEO

Denne praksisen sjokkerer. - Kan føre til hjerneskade.

27.02.12 17:03

Videoen av russiske Lena Fokina som kaster rundt på et to uker gammelt spedbarn etter anklene og armene sjokkerer nettbrukere verden over. (Se videoen i bunnen av saken)

Videoen er nesten ikke til å tro, og det har blitt spekulert i om videoen i det hele tatt er ekte. Men en reporter fra amerikanske Time Magazine dro til Russland for å finne ut av det, og det viste seg at videoen er ekte. Den originale videoen har blitt utestengt fra en rekke nettsteder i frykt for at andre skal forsøke seg på å gjøre det samme.

Siden videoen med russiske Lena Fokina ble publisert, har det dukket opp flere klipp av unge mødre som slenger rundt på sine spedbarn, dog ikke like brutalt.

Foto: Faksimile Daily Mail

- Godt for barnet
Nå håper britiske Lena Franklin på å spre denne praksisen, såkalt «dynamisk gymnastikk» eller «spedbarnsyoga», til resten av Europa, spesielt Storbritannia, skriver Daily Mail.

Nylig var hun instruktør på et seminar i Dahab i Egypt der foreldre fra hele Europa var invitert. Lena ble hentet inn for å vise fram den tilsynelatende livsfarlige spedbarnskastingen.

Selv om de fleste av spedbarna begynte å gråte eller gulpe av slengingen, mener Lena Franklin at det er «godt for barnet».

- De fleste tror små spedbarn bare kan ligge på en seng, spise og gråte. Men spedbarn er født med naturlige reflekser, som vi kan bruke til å stimulere barnets fysiske og psykiske utvikling, sier Lena Franklin.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Skjermdump

Fra afrikanske stammer
Ifølge Franklin ble denne typen «spedbarnsyoga» først praktisert av gamle afrikanske stammer, men den moderne formen ble introdusert av den russiske legen Igor Charkovsky - som også var til stede på seminaret i Egypt.

Ifølge Franklin, ble metoden utviklet for å hjelpe barn med muskel- og/eller leddplager. Men metoden kan også benyttes på friske barn.

- Bevegelsene er utformet for å forbedre muskulære evner, sier Franklin, som selv er mor til fem barn.

En økt kan vare opptil fem minutter. Barnet blir spunnet rundt, svingt fra side til side etter armene og anklene og kastet i saltoer opp i været. Øvelsene kan bli benyttet på spedbarn fra de er få uker gamle til de er rundt to år.

- Kan bli hjerneskadet
Denne praksisen møter stor motstand i flere fagmiljøer, og nettbrukere over hele verden protesterer.

- Dette er imot alt vi lærer småbarnsforeldre. Barnets hjerne har ikke utviklet seg, og ved å kaste barnet rundt slik kan føre til hjerneskader, sier sjefsykepleier ved universitetssykehuset i Colorado, June Vineyard, til ABC News.

Spedbarnsyogaen varer i kun fem minutter, men Vineyard sier hjerneskadene kan oppstå allerede etter få sekunder.

Under ser du originalvideoen av Lena Fokina:

Andre småbarnsforeldre følger etter:

HTML EMBED

ABC News' reportasje om temaet:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.