Gå til sidens hovedinnhold

Her kjefter Medvedev på Norge

Medvedev kom med et sleivspark til Norge da han diskuterte russisk sikkerhetspolitikk.

Russlands president Dmitrij Medvedev rettet krass kritikk mot Norge under et møte med Det russiske sikkerhetsrådet onsdag.

Medvedev gjorde det klart at Russland må være innstilt på å forsvare sine krav på ressursene i Arktis.

- Andre polarnasjoner har allerede gjort aktive grep for å utvide sin vitenskapelige forskning, så vel som økonomisk, og til og med militært nærvær i Arktis, sa Medvedev til Det russiske sikkerhetsrådet, melder nyhetsbyrået AP.

Kritiserte Norge
Presidenten kom også med et sleivspark til Norge.

- Dessverre, så har vi opplevd forsøk på å begrense Russlands tilgang på å utforske og utvikle mineralressursene i Arktis. Det er absolutt utilbørlig fra et juridisk perspektiv, og urettferdig med hensyn til vår geografiske posisjon og historie, sa Medvedev.

Norge har satt ned foten for russisk utvidelse av kullgruvedriften på Svalbard av hensyn til miljømessige hensyn.

Russland har også ergret seg over at informasjon fra norske værsatellitter på Svalbard brukes av USA til å drive krigføring i Irak.

Russland er misfornøyd
Russland-ekspert og forsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Jakub M. Godzimirski, sier Medvedevs retorikk kan tolkes som et signal til Norge.

- Det var et møte i Det russiske sikkerhetsrådet, som tar seg av sikkerheten, og da må man finne de momentene som man mener er en sikkerhetspolitisk utfordring. Og da kan man betrakte dette som et signal om at Russland er misfornøyd med en del løsninger. Men jeg vil ikke overreagere. Det er på en måte et spill for russere på hjemmebane, sier Godzimirski til Nettavisen.

- Slik jeg forstår det så har han ikke nevnt Norge med ett ord i denne diskusjonen. Men man kan tolke det dit hen, ikke sant. Når det gjelder Svalbard så har norske myndigheter nylig lagt ned en del begrensninger. Og når det gjelder værsatellittene, så kan det bli litt mer vanskelig for Norge, fordi man ikke skal bruke Svalbard til militære formål, sier NUPI-forskeren.

USA, Canada, Danmark (som er med i striden i kraft av beliggenheten til Grønland), Norge og Russland kjemper en bitter kamp om eierrettighetene til de arktiske områdene.

Les også: Elitestyrker mot norske interesser
Les også: Kjemper om Nordpolen-olje

Kjemper om ressurser
Konflikten har økt i takt med at polisen smelter som følge av global oppvarming. Dette åpner nemlig opp sjøveien. I tillegg vil dette føre til at de enorme olje- og gassressursene på havbunnen vil etter hvert bli tilgjengelig for utvinning.

Ifølge noen estimater ligger 25 prosent av verdens uoppdagede olje- og gassreserver på havbunnen under Arktis.

Ifølge internasjonale lov har de fem landene krav på økonomiske soner som ligger 320 kilometer nord for deres landegrenser. Både Russland og Danmark hevder de har underjordiske fjellrygger som strekker seg til Arktis, noe som i så fall utvider deres landegrenser.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen

Kommentarer til denne saken