RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her knuses muren rundt Fukushima

Foto: HO (Reuters)
Sist oppdatert:
Muren maktet ikke å stanse de 14 meter høye bølgene. Se bilder.

Det japanske kraftselskapet Tepco har torsdag frigjort bilder som ble tatt idet tonnevis med sjøvann veltet innover atomkraftverket Fukushima.

Kraftselskapet hadde bygget en stor sjømur rundt atomkraftverket som skulle beskytte mot mulige tsunamier.

Men bildene viser at beskyttelsesmuren blir ødelagt av de enorme naturkreftene idet tsunamien skyller innover land.

I tillegg blir utstyr, biler og annet maskineri skylt av gårde av de enorme vannmengdene.

Da tsunamien slo ut kjølesystemene ved atomkraftverket, førte dette til nedsmelting, eksplosjoner og radioaktiv utslipp i ukene som fulgte.

Tålte fem meter høye tsunamibølger
Beskyttelsesmuren skulle i utgangspunktet kunne motstå fem meter høye tsunamibølger, men hadde ingen sjanse mot de 14 meter høye bølgene som raste innover land 11. mars, skriver Daily Mail.

Hele kraftverket ble oversvømt, og vannet slo ut det elektriske utstyret som skulle kontrollere pumpene, som sirkulerer den kjølige væsken i reaktorene.

Dette forårsaket overoppheting av de radioaktive brenselsstavene i flere av de seks reaktorene ved Fukushima.

Atomteknikere ved Fukushima sliter fortsatt med overopphetede brenselsstaver, og myndighetene sier atomkraftverket vil først være under kontroll neste april.

Mye radioaktivt vann har allerede lekket ut i havet utenfor Fukushima.

Et langvarig problem
Greenpeace har gjennomført analyser i sjøvannet som viser omfattende langtidsvirkninger. Greenpeace har tatt prøver av sjøvannet, sjøgress, fisk og skjell i kystområdet utenfor Japan.

- Det som er problemet er om det har forplantet seg i næringskjeden, og det er dessverre det våre tall viser. Dette er et langvarig problem. Det er såpass lenge siden utslippene, så dette handler i liten grad om Jod, som har en halveringstid på åtte dager. Det handler om Cesium 137, som har en halveringstid på 30 år. Dette har forplantet seg i næringskjeden, har Frode Pleym i Greenpeace Japan tidligere uttalt til Nettavisen.

Les også: Nye skrekktall fra Japan

Dette dreier seg om et havområde som strekker seg 400 kilometer langs den nordlige kysten av Japan.

- Dette får kjempekonsekvenser for fiskeriene som er bærebjelkene for disse samfunnene som først ble rammet av jordskjelvet og tsunamien.

Japan har totalt 54 atomkraftverk. 22 er fortsatt i drift mens de resterende er midlertidig stengt på grunn av inspeksjoner og vedlikehold eller skader etter tsunamien og jordskjelvet.

Verre enn fryktet
Jordskjelv- og tsunamikatastrofen har også ført med seg enorme økonomiske problemer for Japan.

Torsdag morgen norsk tid melder japanske myndigheter at landets bruttonasjonalprodukt (BNP) falt med 0,9 prosent i første kvartal, noe som tilsvarer et fall på 3,7 prosent i årstakt.

Dette er mye verre enn hva økonomene hadde ventet på forhånd. I estimatene så de for seg et årlig fall på 1,9 prosent, ifølge Bloomberg News.

Les også: Katastrofen er verre enn fryktet

24.000 mennesker er drept eller savnet etter katastrofen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere