RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aleksander Ramberg (Avisa Nordland)

Her kommer Berit

Sist oppdatert:
Ekstremværet Berit viser muskler.

Ekstremværet Berit gjør seg fredag gjeldende flere steder i landet.

Hurtigruten melder at uværet skaper problemer for deres trafikkavvikling. Se oppdatert oversikt over ruteendringer her.

- Skipene våre vil oppleve forsinkelser på grunn av stormen som beveger seg nordover. Det medfører og kansellering av havneanløp, skriver selskapet på sin nettside.

Fra Sola går helikoptertrafikken som normalt, men uværet gjør at Statoil henter sine folk hjem, melder Aftenbladet.no.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot store nedbørsmengder og raskt økende vannføring i bekker og mindre elver i Nordland fredag og lørdag og det samme i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal i perioden fredag til mandag.

Utvidet ekstremvarselet
Meteorologisk institutt utvidet fredag ekstremvarselet for høyt tidevann til også å gjelde hele Nord-Norge.

- Det er lavtrykket kombinert med veldig høyt tidevann som vil gi ekstrem vannstand, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen ved værvarslingen i Tromsø til Nettavisen.

Uværet, som har fått navnet Berit, beveger seg øst-nordøst og vil natt til lørdag ligge over Lofoten.

Se oppdatert ekstremvarsel her

Venter rekordhøyt tidevann
Meteorologen regner med å se se rekordhøy vannstand flere steder. Fra og med Møre og Romsdal til og med Sør-Troms er vannstanden estimert til å være opp til 110 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen fredag og natt til lørdag. Lørdag ettermiddag ventes det ekstremt høy vannstand i Troms og Finnmark med vannstand opp til 90 centimeter over det som er oppgitt i tabellen.

Trøsten for Nord-Norge er at de har roligere vindforhold enn lenger sør. Den kraftig vinden gjør seg nå gjeldende langs Møre og Romsdal og vil senere merkes i Trøndelag og sør på Helgeland. Det er snakk om sterk sørvestlig vind som vil dreie vestlig natt til lørdag. For områdene som vil merke hardvinden mest er det varslet sterk storm og høye bølger.

- Kan bli ganske ille
- Her kan det bli ganske ille, sier meteorologen og ber folk være forberedt på at vind og bølger vil gjøre skader.

Mens Troms og Finnmark får roligere vindforhold enn i Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal er det større forskjell på flo og fjære i nord. I nord vil tidevannet være på sitt høyeste lørdag.

Ekstremvarsel klokka 09.58 fredag:

Meldingen om ekstremværet Berit gjelder for Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge

«Fredag og natt til lørdag ventes ekstremt høy vannstand langs kysten fra og med Møre og Romsdal til og med Sør-Troms, pga springflo, storm og høye bølger inn mot land. Vannstanden er estimert til å være opp til 110 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen. Natt til lørdag ventes det vestlig sterk storm i Nord-Trøndelag og Sør-Helgeland. Lørdag ettermiddag ventes det ekstremt høy vannstand i Troms og Finnmark. Vannstanden er estimert til å være opp til 90 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen.»

Kilde: Meteorologisk institutt

Like før
Ekstremvær varsles i fire faser fra A til D etter hvor langt det har kommet. Det kraftige lavtrykket Berit er fredag formiddag i fase B, som betyr at det er like før det ventes å inntreffe.

Sjekk ditt lokale værvarsel på Nettavisens værsider her

Den kraftige vinden gjorde seg gjeldende i Lofoten allerede onsdag kveld, der en av hyttene på Unstad camping ble tatt av stormen.

- Hytta var godt forankret, men den sterke sør-sørvestlige vinden har løftet hytta rett opp, sier Marion Frantzen til Lofotposten. Det bodde ikke folk i hytta da den ble løftet i været.

Fredag melder Namdalsavisa at ekstremværet har kommet til Namsos, der kjøpesenteret måtte stenge parkeringshuset og flere biler ble stående under vann.

Velger uværsnavn fra liste

Lurer du på hvordan meteorologene finner opp navn på uvær og hvorfor akkurat dette lavtrykket har fått navnet Berit?

- Vi går etter en liste der det er mannsnavn og kvinnenavn annenhver gang, sier Eirik Samuelsen i Tromsø.

- Hva er neste navn ut?

- Det kan jeg ikke si. Det er hemmelig.

Sagt om «Berit»

@AstorH i Molde: «Parkeringsplassen hos Brunvoll har fått besøk av havet»

@arnfinnmork i Volda: «Ikkje nok med at #berit tek straumen mange stader, men no vart det jammen mørkt på høglys dag ute http://webcam.melkebart.com

@sarah-pi: «Tenker de som er gift/sammen m en som heter #Berit kan komme med en del morsomme replikker nå»

@torbjornaas: «Overhører oslofolk som mener stormen #Berit var sterk i natt, fordi døra på hageboden blåste opp. Det er forskjell både på folk og vær!»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere