RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Overvåkningskamera (ABC Nyheter)

Her kommer Breivik med bombebilen

Sist oppdatert:
Ti kameraer filmet Anders Behring Breivik da han kjørte inn foran Høyblokka i Regjeringskvartalet og parkerte bomben. Se bildene her.

Det er ABC Nyheter som i dag velger å offentliggjøre alle bildene tatt av overvåkingskameraene i Regjeringskvartalet. Bildene viser hvordan den hvite varevognen av typen Volkswagen Crafter, svinger inn i Grubbegata nøyaktig klokken 15.13.12.

Klikk på alle bilder for større versjon.

Bilen stopper først utenfor Fiskeridepartementet i Grubbegata 1 der den blir stående i 1 minutt og 54 sekunder. Breivik parkerer på en slik måte at bilene kan kjøre forbi ham i gata. Trolig gjør Breivik her de siste forberedelsene slik at bomben er klar for sprengning.

Bak i bilen hadde Breivik en bombe på 950 kilo har politiet slått fast etter en prøvesprengning i september.

Pakke
Deretter kjører den forbi Høyesterettsbygningen og bygningen R4 før den svinger inn foran Høyblokka der blant annet Statsministerens kontor holder til. Her parkerte Breivik nøyaktig klokken 15.16.30.

Vaktførstebetjenten i Regjeringskvartalet forklarte seg allerede 22. juli om hva han hadde sett. Han ble oppmerksom på varebilen og Breivik rett før klokken 15.30. Han oppfattet at Breivik var en vekter som bar på et ark. Vakten ringte til resepsjonen for å høre om noen hadde levert en pakke. Det var ikke levert en pakke. Vaktførstebetjenten så da igjen på overvåkingskameraene. Kort tid etter smalt det, skriver ABC Nyheter.

Vekter
I ti minutter fulgte videokameraene Anders Behring Breivik fra han kjørte inn i området til han gikk ut av området ved Hammersborg Torg.

Da Breivik gikk fra området iført en politilignende uniform og hjelm ble han observert av øyenvitne Andreas Olsen som reagerte på den bevæpnede «politimannen» som flyktet fra Regjeringskvartalet med en pistol i hånden.

En kilde som står etterforskningen nær reagerer kraftig på vaktmannskapenes passivitet.

- Det er helt ufattelig at ingen slo alarm, sier kilden, som selv har tilgang til videoene, til ABC Nyheter.

- Jeg bet meg merke i at det var en politimann. Han hadde på seg hjelm med en form for visir, men jeg fikk aldri øyekontakt med ham. Det er jeg egentlig ganske glad for i etterkant. Jeg bet meg merke i hjelm, visir og det at han hadde et politimerke på uniformen og våpen i hånda, sa Olsen til NRK.

8 døde
Etter at Breivik gikk ut av overvåkingskameraenes område, gikk han til sin fluktbil, en Fiat Dublo i Møllergata og kjørte mot Utøya. Cirka klokken 16.40 ankom Breivik Utøya der han startet andre akt i den grusomme gjerningen.

Åtte personer ble drept, og over 10 personer ble alvorlig skadd, da bilbomben gikk av klokken 15.25.30. I tillegg ble et trettitalls mennesker skadd. Fordi det var sommerferie og mange i departementene hadde sommerferie og sommertid på jobben, var det få mennesker i bygningene da bomben gikk av.

- Blir etterforsket
- Vaktene observerte kjøretøyet fra vaktsentralen og rutiner ble iverksatt i henhold til fastsatte prosedyrer, sa avdelingsdirektør Ole Peder Nordheim ved sikkerhetsavdelingen ved Departementets servicesenter til Nettavisen torsdag etter at ABC Nyheter hadde publisert det første bildet av Anders Behring Breivik i Regjeringskvartalet

- Hvor lenge bilen sto parkert før den ble observert, og vaktsentralens videre aksjon, er en del av den tidslinjen som nå etterforskes av politiet, sa han.

ABC Nyheter har lagt ut bildene i en bildekarusell du kan se her (ekstern lenke) .

I det interaktive bildet under kan du følge ruta til Breivik og orientere deg i Regjeringskvatalet. Klikk og dra for å bevege deg gjennom Grubbegata. Bildet starter med Fiskeridepartementet på venstre side. Følger du veien oppover kommer du til Høyblokka der bombebilen ble parkert.


View Regjeringkvartalet in a larger map

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere