*Nettavisen* Nyheter.

Her kommer de nye grensehandel-sentrene

Den utvidede hndelsparken Töcksfors ved Arjäng, 90 kilometer unna Oslo, er ventet bare én kjøretime når den nye E18 blir ferdigstilt i 2015 (konseptbilde) Foto: Conceptor

Svenske myndigheter har satt i gang storstilte reguleringsplaner. Norske utbyggere gleder seg.

28.10.12 14:51

Fra 2008 til 2011 økte det totale grensehandelsbeløpet med 29 prosent til 11,5 milliarder, mens antallet turer økte med 21 prosent, til 7 millioner.

Handelsstanden på svensk side forventer økt vekst i grensehandelen, og planlegger ytterligere utbygging.

Notat 2012-17 fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf) slår fast at kurvene vil fortsette å peke oppover enda en stund til.

Skulle vi derimot oppleve en ytterligere økning i prisnivået på norske varer i forhold til svenske, kan dette føre til enda sterkere økning i grensehandelen, ifølge rapporten.

Mest lest i Nettavisen nå:

Klikk på bildet for å forstørre.

500 hektar med butikker
Siden 2004 har det blitt bygget ut 169.000 kvadratmeter med handelsareal i Sverige. I Strømstad kommune er det mellom 2004 og 2012 bygget ut 85.000 kvadratmeter med kjøpesentre. Kommunen vurderer nå utbygging av 100.000 nye kvadratmeter. Dagens handelsareal er på 120.000 kvm og kommunen vurderer nå en voldsom omregulering av nye 100.000 kvm, til enda flere butikker.

Handelsstedet som ligger nærmest Oslo, Töcksfors, blir utvidet til 93.000 kvadratmeter, og i Skee ved Strömstad skal det utvides til 80.000. Etter at den nye E18-forbindelsen blir ferdigbygget, antakelig i 2015, blir handelsstedet Tõcksfors, ved Ärjäng, bare en time unna med bil.

Til sammen er det klart for minst 500 hektar med butikker rettet mot norske kunder i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Winje Øijord/NTB scanpix

Nordmenn for nordmenn
Men det er nordmenn som legger til rette for at nordmenn kan på harrytur. Thon-gruppen og Conceptor står bak nesten alle kjøpesentre og handelsparker. Svenskene har hittil vært uinteresserte, ifølge markedssjefen i Conceptor, Bernt Einersen.

- Det blir for langt unna bysentrene. Spør du en svensk utbygger i Stockholm om hvorfor han ikke har satset i Töcksfors, så vil han nok spørre; «Hvor ligger det?». De har ikke vært spesielt oppmerksomme på mulighetene som lå der, sier Einersen til Nettavisen.

Einersen så potensialet allerede på 90-tallet, da fenomenet svenskehandel for alvor begynte å gjøre seg gjeldende.

- Vi så at nordmenn strømmet til, og at det var et voldsomt trykk, men det virket veldig uorganisert. Så vi bestemte oss for å etablere vår første dagligvarebutikk. Siden har vi bare ekspandert, sammen med grensehandelen, sier han.

Bedre utvalg
Ifølge det svenske Jordbruksverket står kjøtt for omtrent halvparten av matvaresalget i vekt, med rundt 33.000 tonn (2006). Det var 20 prosent av den norske kjøttproduksjonen og 6 prosent av den svenske. Detter kommer frukt og grønt, alkoholfri drikke og meieriprodukter.

Vernetoll og prisforskjeller er den viktigste grunnen til svenskehandelen, ifølge Nilf. Fra neste år har Senterpartiet fått gjennomslag for maksimal prosenttoll på importert kjøtt og ost, noe som kan øke prisene enda mer.

Men det er også andre grunner. Ifølge Bygdeforsks spørreundersøkelse fra 2003, er bedre og annerledes vareutvalg, søndagsåpent, samt at det rett og slett er hyggelig å ta en tur, også viktige motivasjonsfaktorer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Her sørger nordmenn for å legge til rette for svenskehandelen for andre nordmenn. Foto: Norsk institutt for landbruksforskning

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag