RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kommer det beste vinterferieværet

Hallingskarvet har fine skiforhold om du er glad i alpint.
Hallingskarvet har fine skiforhold om du er glad i alpint. Foto: Eirik Aspaas (Skiinfo)
Sist oppdatert:
Her er meteorologens tips til hvor du bør dra i vinterferien.

Været i vinterferien blir ganske mildt i forhold til typisk vinterferievær.

- Mandag blir det kanskje litt grått og trolig litt regn på Østlandet, da mest ved kysten. Vestlandet og Trøndelag får fralandsvind så der blir det pent vær i begynnelsen av uka, sa vakthavende meteorolog Aurora Stenmark hos meteorologisk Institutt til Nettavisen før helgen.

Tirsdag snur det litt og det kommer et lavtrykk fra vest.

- Da kan det bli kuling på kysten og i fjellet og det kan bli regn et godt stykke opp. Fra onsdagen av kan det faktisk bli noe regn enkelte steder i fjellet også. Resten av vinterferien blir det mye nedbør på Vestlandet og noe i Trøndelag. Det blir stor sett mildt og vi regner med plussgrader de fleste stedene onsdag og torsdag.

Vår på Østlandet

Østafjells er det litt bedre nyheter.

- Østafjells ligger mer i le, så der blir været litt bedre. Sola vil titte frem av og til. det blir litt lette skyer, men ganske lite nedbør. Her blir det også mildt, nesten litt vårlig, sier Stenmark.

Særlig med snø kan hun ikke love.

- Skal du ha snø må du dra et sted det blir kaldt nok, enten et stykke opp i fjellet eller lengre nord i landet.

Da Nettavisen tar kontakt med Meteolorlogisk institutt mandag formiddag er værutsiktene de samme.

-Det beste vinterferieværet blir det Østafjells der det allerede er kommet snø, siden det ikke vil komme noe mer snø nå. I fjellområdene i Oppland og Hedmark blir det ganske fint, med perioder med sol og temperaturer så vidt på minussiden, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnestil Nettavisen.


Gode alpinforhold

Denne uken er det vinterferie i 11 fylker. Er du blant dem som elsker å enten stå eller gå på ski, ligger forholdene til rette for en perfekt vinterferie. 

- Akkurat nå er det kjempebra forhold over alt. Det kom mye snø de fleste steder for noen uker siden og temperaturene har vært greie, så det ligger snø de aller fleste steder. Det har ikke snødd på en liten stund, så vil du ha masse snø må du lete godt. Det kom 60 cm i Målselv i går, så det er en mulighet, sier redaktør Eirik Aspaas i Skiinfo til Nettavisen.

Trolig fullbooket

Han forteller om kjempefine forhold for alpint i hele Hallingdal. Stort sett hele Østlandet er også veldig bra nå. Har du planer om å overnatte på et vintersportssted, er det ikke sikkert du får sjansen hvis du ikke har forhåndsbooket.

- Omtrent alle skistedene er fullbooket, i alle fall de store. Har du ikke booket må du lete etter restplasser. Det er nok fortsatt muligheter noen steder. Jeg vet flere skisteder pleier å selge ut restplasser nå rett før ferien, sier Aspaas.

- Hva med Sverige?

- Det er mye bra i Sverige også, men der har jeg ikke like god oversikt. Åre har et fint og stort skianlegg. Snømessig er det greit å holde seg i Norge nå.

Skiinfo har oversikt over snødybder, nysnø og åpne anlegg. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

I Uvdal er det supre forhold for alpint i vinterferien.


50.000 kilometer med løyper

Er du mer glad i langrenn har du minst like flaks med forholdene. Skisporet har oversikt over det eller meste av langrennsløyper landet rundt.

- Det er kjempefint over hele Norge nå. Fordelt på hele landet finnes det rundt 50.000 kilometer fordelt på 7761 løyper. Akkurat nå er det 124 maskiner i drift som preparerer løyper, sier Bernt Bjørnsgaard i Skisporet til Nettavisen.

- Er det noen steder det ikke er skiforhold nå?

- Normalt er det mindre snø i Østfold og Vestfold og nedover langs kysten. Men til og med i Askim kjøres det løyper nå. Dette er en god vinter.

Liker barna best å kjøre alpint mens du liker å gå langrenn? Ikke noe problem.

- Alle de kommersielle alpinstedene som Sjusjøen, Skeikampen, Trysil, Beitostølen, Sirdal og så videre har et fantastisk løypenett for langrenn i tillegg. Da kan du sende ungene i bakken og så kan foreldrene gå en rolig skitur med gode naturopplevelser, og så kan de eventuelt bytte etterpå, sier Bjørnsgaard. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Liker du å gå langrenn har du 50.000 kilometer med løyper å velge blant, som Lillomarka ved Vennervann.


Vinterferien landet rundt:

Uke 8: 16. til 20. februar:

Akershus, Hedmark, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Oslo, Rogaland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Vestfold og Østfold.

Uke 9: 23. til 27. februar:

Aust-Agder, Buskerud, Nordland, Hordaland, Oppland, Troms og Vest-Agder.

I Finnmark har elevene kun fri 26. og 27. februar.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere