*Nettavisen* Nyheter.

Her kommer en trist nyhet om bacon

Bacon, rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter vil trolig bli erklært som kreftfremkallende av Verdens helseorganisasjon på mandag. Foto: John Dowland

På mandag kommer trolig en dårlig nyhet for alle bacon-, hamburger- og pølseelskere.

24.10.15 10:34

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal angivelig ha planer om å erklære bacon, pølser og bearbeidet kjøtt som kreftfremkallende produkter.

Rødt kjøtt vil også trolig bli erklært som et mulig kreftfremkallende produkt.

Godt plasserte kilder hevder overfor The Daily Mail at kunngjøringen vil skje førstkommende mandag, og at WHO vil plassere bearbeidet kjøtt i samme kategori som alkohol, sigaretter og asbest.

Sterke bevis
Verdens ledende organisasjon innen kreftforskning, World Cancer Research Fund, skriver at det er sterke bevis for at det er en kobling mellom tarmkreft og stort inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

Kjøttindustrien frykter konsekvenser for salget dersom WHO fastslår at de overnevnte kjøttproduktene er kreftfremkallende.

- Hvis de slår fast at rødt og bearbeidet kjøtt forårsaker kreft, noe jeg tror de vil gjøre, så vil dette feste seg, og det kan ta tiår og milliarder av dollar for å endre på det, sa nylig Betsy Booren ved Det nordamerikanske kjøttinstituttet.

Større økning i Norge
Kreftforeningen ramser opp følgende faktorer som kan øke risikoen for tarmkreft: fysisk inaktivitet og overvekt, usunt kosthold, mye rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, høyt alkoholforbruk, røyking og høy alder.

Videre skriver Kreftforeningen at det er en større økning av tarmkrefttilfeller i Norge sammenlignet med andre nordiske land.

«Tarmkreft er den hyppigste krefformen for begge kjønn, og har hatt en rask økning de siste 50 årene. Økningen er større i Norge enn det som er observert i de andre nordiske landene. Vi kjenner ikke årsaken til dette,» skriver Kreftforeningen.

Større risiko for tarmkreft
Helseportalen NHS Choices skriver at «bevis antyder at det er en kobling mellom det å spise rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt og risikoen for tarmkreft», skriver The Independent.

«Folk som spiser store mengder med disse kjøttproduktene har større risiko for å få tarmkreft enn dem som spiser små mengder.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag