RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: StormGeo

Her kommer flomregnet

Sist oppdatert:
Det regner godt i store deler av Sør-Norge, og det er mer i vente.

Søndag ettermiddag regner det godt i store deler av Sør-Norge. De største nedbørsmengdene er ventet til kvelden.

Norges vassdrags- og energidirektorat oppgraderte lørdag kveld sitt varsel til å gjelde femårsflom for Sør- og Østlandet.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

Se flomvarselet fra NVE her

Store utslag på regnradaren
- Regnradaren gir høye utslag. Akkurat nå synes det å regne mest på Agderkysten og i et område nordvest for Drammen, men dette endrer seg hele tiden, sier meteorolog Stig Arild Fagerli ved StormGeo like før klokka 15 søndag.

Regnradaren han snakker om sender ut radiobølger som reflekteres når de møter regn. Den fungerer best i åpent terreng, men den gir likevel en god indikasjon på værsituasjonen akkurat nå, ifølge meteorologen.

Se animasjon fra Meteorologisk institutt basert på værradar for Sørøst-Norge og Sørvest-Norge og for hele Sør-Norge.

Kan komme opp mot 80-90 millimeter
- Det regner godt i store deler av Sør-Norge nå. Inn mot Sørlandet og i vestlige deler av Østlandet er det vesentlige nedbørsmengder, men observasjonene må vi komme tilbake til, sier han.

Meteorologene venter å se opp mot 80-90 millimeter i Ytre Sogn og 40-50 millimeter i fjellet i Sør-Norge.

Begynte i vest
Søndag morgen begynte grå og våt over Sør-Norge, og slik fortsatte det.

- Akkurat nå er det Vestlandet som har fått mest. Det regner kraftig her i Bergen. Også Sørlandet og Østlandet vil få mye regn i timene framover, sa Storm-kollega Martin Grønnevet til Nettavisen klokka 10.

På Blindern hadde Meteorologisk institutt sendt ut et obs-varsel for Vestlandet sør for Stad om lokalt mye nedbør.

TIPS OSS

Send dine værtips eller bilder på epost til tips@nettavisen.no

eller som SMS/MMS til 2242

- Det er solide nedbørsmengder i vente. Det regner kraftig nå på morgenen, så vil det avta litt på ettermiddagen før det starter igjen og fortsetter ut kvelden og gjennom natta, sa statsmeteorolog Kristian Gislefoss til rb.no ved 07.30-tida.

Varsler femårsflom
Lørdag kveld oppgraderte Norges vassdrags- og energidirektorat sitt varsel. Nå varsles det såkalt femårsflom for Sør- og Østlandet i perioden fra 4 til 6. september.

- Det er varslet mye nedbør over store deler av Øst- og Sørlandet søndag og mandag. Det vil gi raskt økende vannføring og flom i flere vassdrag. Det er usikkerhet knyttet til hvor den mest intense nedbøren vil komme, og dermed hvilke bekker/ elver som blir sterkest berørt, heter det i varselet.

Og det er mer høstvær i vente
Værtypen som vil dominere i dag og i morgen skyldes et kraftig nedbørsområde som går sakte over Sør-Norge.

- Og den værtypen vi har nå kommer til å prege landet de kommende ukene. Vi har akkurat utarbeidet et langtidsvarsel, og der har vi hentet fra høstvokabularet. Det blir kuling og regn, regn, regn. Det skyldes en rekke kraftige lavtrykk som går over Nordsjøen og inn mot Norge, forteller Storm-meteorolog Martin Grønnevet til Nettavisen.

- Det fineste været i disse dagene må du nordover for å finne. I Troms og Finnmark er det litt lettere, og i Trøndelag kan de vente seg perioder med fønvind som gir temperaturer opp i 21 grader i Trondheim. Det skyldes at de befinner seg nord for lavtrykkene Sør-Norge nå utsettes for, sier Grønnevet.

Nedbørskartet fra Storm.no gir en pekepinn over hvor lavtrykkene beveger seg og hvor nedbørsintensiteten blir størst. Klikk her for å se animasjon over nedbør kommende døgn.

NVEs flomvarsel for Sør- og Østlandet

Dette sier NVE om flomfaren i Aust-Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus, Oslo, Østfold, Oppland og Hedmark. Varselet gjelder for perioden 4. til 6. september.

«Det er varslet mye nedbør over store deler av Øst- og Sørlandet søndag og mandag. Dette vil gi raskt økende vannføring og flom i mindre og mellomstore vassdrag i løpet av disse to dagene. Det er usikkerhet knyttet til hvor den mest intense nedbøren vil komme, og det er dermed usikkert hvilke bekker/ elver som blir sterkest berørt. Ut fra dagens meteorologiske prognoser er det minst risiko for flom øst i varslingsområdet, det vil si Østfold og Hedmark.

Også i de større vassdragene, som Arendalsvassdraget, Skiensvassdraget, Numedalslågen og Drammensvassdraget er det risiko for flomvannføringer i løpet av noen dager. Når det gjelder Glomma, ventes stor vannføring også der, spesielt fra samløpet med Vorma og sørover, men ut fra dagens prognoser vil vannføringen i Glomma ikke overstige nivå for 5-års flom.

Vannstanden i innsjøene i området vil stige markert.

Mye vann i bakken, kombinert med mye nedbør, vil gi økt risiko for jordskred. Dette gjelder spesielt i terreng med bratte skråninger, og langs elver og bekker med stor vannføring.

NVE har tre kategorier for utsendelse av flomvarsel. Dette varselet tilhører mellomste kategori, og sendes når det ventes vannføring mellom 5- og 50-års flom».

Ba om tapping av fulle vannmagasiner
I en melding NVE sendte ut parallelt med det første varselet fredag ba de eierne av regulerte vassdrag i utsatte områder sørge for en planmessig tapping.

- Vi regner med at denne oppfordringen blir fulgt, og det er sikkert steder der tappingen allerede er i gang, uttalte vakthavende hydrolog Erik Holmqvist hos NVE til Nettavisen.

Oppfordringen var rettet til vannkraftverk og regulanter på Østlandet, der faren for skadeflom utover høsten er større enn normalt. Mange magasiner er allerede fylt opp til høyeste regulerte vannstand, og overløpene må ta unna det som skvalper over. I tillegg er jordsmonnet mange steder allerede mettet av regn og vil ikke kunne ta unna når nedbøren setter inn igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere