RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kommer Robin til retten

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Fikk en isblokk i hodet på Frogner i fjor.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Tirsdag morgen startet rettssaken mot gårdeieren som er tiltalt etter at Robin A. Vedvik Helmersen (25) fra Tønsberg fikk en isblokk i hodet på Frogner i Oslo.

Den fatale ulykken skjedde 16. mars i fjor, da Robin var på vei til å møte kjæresten Mari. En massiv isblokk løsnet fra taket på en bygård, traff 25-åringen i hodet og slo ham bevisstløs.

Han ble sendt til Ullevål Universitetssykehus med livstruende skader i både hodet og i lunger, og i flere uker lå han i koma.

Les første sak om ulykken: Fikk isblokk i hodet

Til stede i retten
Robin er selv til stede i rettssalen mandag, sammen med faren Rune Vedvik, moren Rita Helmersen, broren Thomas Helmersen Vedvik og kjæresten Mari Myhre.

25-åringen er fortsatt pleietrengende og sitter i rullestol, men han gjør stadig fremskritt. Han har gradvis fått tilbake taleevnen, og skal selv forklare seg i tingretten. Også hans kjæreste skal vitne i saken.

- Han var på vei fra tentamen på Bjørknes videregående skole, og han skulle møte sin kjæreste Mari Myhre, sa aktor i sitt innledningsforedrag.

Oslo-politiet fikk melding om ulykken klokken 12.17 den 16. mars i fjor.

- Politiet fikk beskjed om at det hadde skjedd en ulykke på Frogner, og at det var en mannsperson som var skadet og hadde fått en isblokk i hodet, sa hun.

- Var dypt bevisstløs
Robin ble raskt fraktet til Ullevål universitetssykehus.

- Han var dypt bevisstløs og hadde pusteproblemer. Det ble påvist en alvorlig hjerneskade, sa aktor, og fortsatte:

- Han ble holdt kunstig i koma i noen dager, og han måtte gjennomgå en nevrokirurgisk operasjon. Det oppsto en rekke komplikasjoner, sa hun.

25-åringen var innlagt på Ullevål i fem måneder, fram til 5. august, før han kom tilbake igjen etter et kortere opphold på Sunnaas sykehus.

- At han er påført en betydelig skade, mener jeg er uomtvistelig, sa aktor, som påpekte at et av de sentrale spørsmålene i saken er fra hvilket tak isblokken som traff Robin kom fra.

Les også: - Robin kan snakke igjen

- En dypt tragisk sak
Eieren av bygården, som påtalemyndigheten mener takraset kom fra, er Bik Bok-gründer og milliardær Kenneth Sandvold. Han er tiltalt for uaktsom legemsbeskadigelse.

I tilegg til Sandvold, er hans bror Willy Sandvold og hans selskap, Sandvold Bolig AS, tiltalt i saken.

Både Sandvold og broren nektet straffskyld da rettssaken startet.

- Dette er en dypt tragisk sak, det kan vi alle være enige om, sa Kenneth Sandvolds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, i sitt innledningsforedrag.

Schiøtz sa at hans klient ønsker at Robin skal få erstatning.

- Det er slik at alle sammen ønsker at skadelidende skal få penger. Han har behov for penger, og det er et ønske fra denne side at han skal få penger innenfor de rammer som regulerer denne saken. Og hadde jeg vært dommer, så hadde det vært naturlig å prøve å komme skadelidende i møte, sa Schiøtz.

Han sa at saken er en psykologisk utfordring på to måter.

- Vi erkjenner at det til de grader er en tragedie som har skjedd Robin Helmersen, og vi ønsker å møte ham, sa advokaten.

- Veldig ensidig pressedekning
Schiøtz viste også til pressedekningen, som han karakteriserte som ensidig.

- Den andre psykologiske utfordringen er at vi forut for denne saken har hatt en massiv pressedekning som har vært veldig ensidig. Denne pressedekningen er egnet for å foregripe det endelige resultatet, sa han.

Han fortalte også at de har kontaktet både Sandvolds forsikringsselskap, Gjensidige, og påtalemyndigheten for å forsøke å unngå rettssaken.

- Dette er en sak som denne side ikke har ønsket. Vi har anmodet om at Gjensidige ikke ville bestride ansvar. Det hadde gledet denne side, men det ønsker ikke Gjensidige. Det er et standpunkt vi beklager, sa Schiøtz, og la til:

- Det er utelukket Gjensidiges ansvar at vi dessverre må gå gjennom dette, sa han.

- Villig til å ta en bot
Schiøtz sa at de tiltalte er villige til å ta en bot, dersom de personlig ikke stilles rettslig til ansvar.

- Vi har forsøkt å tilnærme oss påtalemyndigheten, at dette er en sak som må løses utenfor domstolene. Vi erkjenner ikke noe strafferettslig ansvar, men for å bidra til at denne saken blir løst, er vi til og med villige til å godta noe, et foretaksansvar hvis man ikke forfølger saken mot Kenneth og Willy Sandvold til å ta en bot. Det hadde vi håpet det ville være tilstrekkelig for påtalemyndigheten og for forsikringsselskapet, sa Schiøtz.

- Doble snøfangere
Etter at tiltalten ble tatt ut i fjor, avviste de tiltaltes advokat at de har vært uaktsomme.

- Det er en belastning å ha en slik tiltale rettet mot seg, men våre klienter mener at de ikke har vært uaktsomme, men at de har fulgt de samme normer for snørydding som alle andre. Bygården var også velholdt, velstelt og godt sikret med doble snøfangere og varmekabler i takrennen, sa advokat Espen Skjerven.

Les egen sak: Bik Bok-gründer tiltalt etter israsulykke

- Fra dyp fortvilelse til håp
På dagen nøyaktig ett år etter ulykken, fortalte Robins far til Nettavisen hvordan året hadde vært for familien.

- Det har jo vært et veldig spesielt år, hvor det har svingt fra dyp fortvilelse og sorg til forhåpninger. Men vi har aldri vært motløse, vi har hele veien holdt håpet oppe, sa faren Rune Vedvik.

Robin var fremdeles innlagt på sykehus, men faren fortalte om store fremskritt den siste tiden, særlig etter at sønnen ble pasient ved Sunnaas sykehus i desember i fjor.

- Nå har han vært på Sunnaas sykehus i tre måneder, og det er en veldig gledelig fremgang. Han får fremdeles næring i en sonde i magen, men har startet forsiktig med spisetrening. De vurderer at svelgfunksjonen er mye bedre enn den var, og det er forsvarlig å begynne å spise litt, som smoothie og yoghurt, fortalte Vedvik.

Les også: - Robin kan snakke igjen
Les også: - Robin kan snakke igjen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere