OSLO/KRISTIANSAND (Nettavisen): Sent tirsdag kveld kom Viggo Kristiansens far, Svein, i sin sorte Nissan og hentet sønnen på Ila fengsel etter at Høyesterett tidligere på dagen bestemte at Kristiansen skulle slippes fri.

Se video. Her kommer han hjem.

Etter en kjøretur på 34 mil og over fire timer, var far og sønn på plass i familieboligen i Kristiansand. På veien hadde de også stoppet for å kjøpe hot dog og drikke like utenfor Drammen.

Les også: Viggo Kristiansen løslates snart: Baneheia-pårørende har bedt om voldsalarm

Snakket ikke med pressen

Klokken 03.19 var Viggo Kristiansen (42) hjemme for første gang på 21 år som fri mann. Med seg hadde han tre svarte søppelposer med livet sitt. Klær og andre personlige eiendeler han tok med fra livet i fengsel.

Vel fremme ved barndomshjemmet gikk Kristiansen og faren ut av bilen, men uten å si noe til de rundt 15 pressefolkene som hadde møtt opp. Etter at bilen var parkert på uteplassen gikk den Baneheia-dømte mannen rett ut og inn i sitt nye hjem.

Inne i rekkehuset ble han blant annet tatt imot av moren. Fra bilen kom frem til boligen og tenningen var slått av til Kristiansen var inne i boligen gikk det 16 sekunder.

55 minutter senere tok han farvel med to av sine støttespillere, Terje Helland og Eivind Pedersen, før han gikk og la seg, i sin egen seng for første gang på nesten 21 år som fri mann.

Ved 02-tiden natt til onsdag fikk Nettavisen en prat med Helland som var på plass for å ta imot Kristiansen.

- Vi er først og fremst her for å gi far og sønn en god opplevelse og mottakelse her. I tillegg skal vi ha samtaler der vi vil planlegge litt for den nærmeste tiden.

Helland har hatt løpende kontakt med de to underveis og i videoen under forteller han om stemningen i bilen, der Viggo Kristiansen altså opplevde sine første timer i frihet på 21 år.

Har mottatt trusler

Selv om Viggo Kristiansen ble løslatt etter nesten 21 år i fengsel betyr det likevel ikke at han er frikjent for voldtekt og drapene av Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Kristiansen ble dømt som hovedmann bak ugjerningene og fikk 21 års forvaring i Agder lagmannsrett i 2002. I samme sak ble Jan Helge Andersen dømt til 19 års fengsel.

Kristiansen har hele tiden hevdet å være uskyldig og har begjært saken gjenopptatt flere ganger. I februar fikk han medhold av Gjenopptakelseskommisjonen.

Les også: Viggo Kristiansens forsvarer: - Jeg så blanke øyne

Men tilværelsen i frihet har ikke bare positive sider. Flere har ytret seg negativt om at Kristiansen løslates og forsvarer Arvid Sjødin fortalte Nettavisen om at Kristiansen har mottatt trusler og at dette er meldt fra om til politiet.

Nå vurderer de å be om politibeskyttelse.