*Nettavisen* Nyheter.

Her koser familien seg på stranden

Men så slo tsunamien til. Se de private bildene fra Thailand-ferien som endte i katastrofe.

26.12.09 18:39

I dag er det fem år siden flodbølgekatastrofen rammet sørøst-Asia.

På 2. juledag, klokken 07.58.50 lokal tid, utløses en undersjøiske jordskjelv i Indiahavet vest for øya Sumatra i Indonesia.

Det kraftigste skjelvet hadde en styrke på 9,0 på Richters skala.

- Vannet trakk seg tilbake
Kort tid etter skyller enorme tsunamibølger inn over strendene i ferieparadisene Indonesia, Malaysia, Thailand, India, Sri Lanka og Maldivene.

På øya Koh Lanta i provinsen Krabi i Thailand er familien til Trond Kalleberg på juleferie. Varmen, bademulighetene, det gjestfrie folket og utsiktene til å kunne slappe helt av har trukket Lier-familien til den fjellrike øya.

Pappa Trond hadde tatt med seg noen av de fem barna ned på stranden på formiddagen 2. juledag. De badet, koste seg og slikket sol, men så begynte naturen å spille spill.

- Vi så at vannet trakk seg tilbake, og tenkte egentlig ikke over at det var farlig. Vi syntes faktisk at det var et ganske heftig naturfenomen. Jeg og tre av ungene gikk utover for å se på fiskene som lå og sprellet. Det var fascinerende, sier Trond Kalleberg til Nettavisen.

Så kom bølgen
Mens pappa og ungene stod langt ute på havbunnen, bygget en monsterbølge seg opp noen kilometer unna.

Etter hvert ble den også synlig fra land.

- Noen av de innfødte ropte til oss og gjorde oss oppmerksomme på bølgen. Da vi kikket utover fikk vi øye på en relativt heftig sak, sier han.

Også barna skjønte hva som var i ferd med å skje.

- Jeg tror de reagerte instinktivt. Barna reagerte veldig riktig. Jeg tok yngstemann i en arm og bar ham mens vi løp, sier han.

- Et bulder av dimensjoner
Familiefaren anslår at det var rundt 300 meter til land da de begynte å løpe.

- Vi løp – bokstavelig talt – for livet. Mens vi løper, så treffer bølgen landområdet rundt oss. Det var et bulder av dimensjoner. Bølgen var som en gigantisk surfebølge, sier Trond Kalleberg.

Heldigvis for familien er Koh Lanta en øy med mye fjell. Dermed fikk familien raskt kommet seg opp i høyden og i sikkerhet.

Familien ønsket sterkt å komme seg raskt hjem. Allerede to dager etter katastrofen landet famiien på Gardermoen med det første flyet fra katastrofeområdet.

Fikk samvittighetskvaler
Straks etter at familien kom hjem fra Thailand, fikk familien samvittighetskvaler.

- Vi følte vi dro for tidlig. At vi skyldte dem som ble igjen noe. Derfor var vi raske med å dra tilbake, sier Trond.

Han engasjerte seg også, sammen med Christoph Wernersen, for å etablere «Nasjonal støttegruppe etter flodbølgekatastrofen».

Foreningen har fått 800 medlemmer, som har vært med siden starten.

- Jeg tror gruppen har gitt mye som har vært viktig for de pårørende og de som opplevde katastrofen, sier han.

- Et vendepunkt for oss
Denne julen er det fem år siden familien befant seg i katastrofeområdet. Familien mener det har nådd et viktig punkt i livet denne julen.

- Det er en veldig spesiell jul. Vi er på mange måter der at denne julen er et vendepunkt for oss, hva gjelder å markere flodbølgekatastrofen. Det største ønske vårt for julen er å få være i Thailand, sier Kalleberg.

Denne julen blir de derimot hjemme for å være med på femårsmarkeringen.

- Men vi har vært i Thailand flere ganger etter katastrofen. Vi var der en rekke ganger umiddelbart etterpå for å bidra med det vi kunne. Nå ønsker vi å få feire en vanlig jul i Thailand igjen, sier han.

Sammensveiset familie
Familien er fullt klar over hvor heldige de har vært.

- Etter opplevelsene i Thailand har vi i hvert fall ikke blitt en mindre sammensveiset familie. Vi er blitt veldig flinke til å uttrykke hvor glade vi er i hverandre og hvor mye pris vi setter på hverandre, sier han.

84 nordmenn mistet livet i flodbølgekatastrofen. Totalt omkom mer enn 340.000 mennesker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.