Her kostet en boks cider 3000 kroner

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

- Han kommer nok ikke tilbake igjen, sier butikksjef Johanna Stenberg.

08.10.12 08:29

(Nettavisen): Om det var lengselen etter varme sommerdager, suget etter alkohol eller behovet for en leskende og forfriskende munnfølelse som meldte seg en kald desembernatt i fjor, er vanskelig å vite.

Det vi derimot vet er at en 25 år gammel butikktyv fra Oslo nylig endte opp med å betale en literspris på 6000 kroner for dansk pærecider.

Mest lest på Nettavisen:

Saken er bare en dråpe i havet for Oslos butikkinnehavere. I fjor ble 5000 butikktyverier anmeldt til politiet, ifølge Oslo Handelsstands Forening.

Det reelle antallet butikktyverier er vesentlig høyere.

- I 2011 gjorde vi en undersøkelse på tvers av de ulike handelssektorene, og ut fra de tallene vi fikk oppgitt, har vi regnet ut at butikkene opplever 120.000 slike episoder hvert år, sier Gunnar Larssen, administrerende dirktør i Oslo Handelsstands Forening.

115.000 butikktyverier ble ikke anmeldt, skal vi tro talene fra OHF.

Hvorfor velger butikkinnehaverne å ikke anmelde?

- Man må bruke veldig mye tid og ressurser på hver enkelt sak. Ofte tar det veldig lang tid før politiet kommer, og da er man i gang med møter i forliksrådet og så videre hvis man i det hele tatt kommer så langt. Dessuten får man ofte beskjed om at sakene blir henlagt, sier OHF-sjefen, som prinsippielt mener at det er en borgerplikt å anmelde til politiet hvis man oppdager lovbrudd.

Prestekoner og stortingsrepresentanter
Larssen legger til at næringsdrivende i Oslo ønsker et system hvor man kan levere inn anmeldelser elektronisk, for å slippe å måtte dra ned på politistasjonen for hver enkelt anmeldelse. Denne muligheten er i dag kun forbeholdt privatpersoner.

Hvem er det som stjeler i butikkene?

- Det er ingen fellesnevner. Jeg har tatt alle mulige mennesker på fersken. Alt fra folk som har god råd, til de som stjeler fordi de må. Prestekoner, stortingsrepresentanter og ungdommer, sier Larssen, som har drevet butikk i Oslo i mange år.

Tilbake til cidertyven.

29. desember i fjor stappet nemlig den tørste tyven en avkjølt boks med Somersby-cider ned i buksa. Det gikk ikke helt slik han hadde håpet på. Betjeningen avslørte naskeriet og politianmeldte forholdet.

Mannen fikk valget mellom en bot på 3000 kroner eller en straff på seks dager i fengsel.

Tips til lignende saker? Eller bilder av frekke tyverier? Kontakt Nettavisens journalist: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

Sliter med stjeling
- Han kommer nok ikke tilbake igjen, sier butikksjef Johanna Stenberg til Nettavisen.

Stenberg forteller at ansatte ofte stopper personer som forsøker å stjele, hovedsakelig alkohol.

- Jeg har ofte tenkt at det ikke nytter å anmelde slike naskerier, men dette forelegget viser jo at tyven fikk som fortjent. Heretter skal alt politianmeldes, sier hun bestemt.

Butikksjefen forteller at det i perioder har blitt stjålet så store mengder øl at hun til slutt valgte å sette opp et overvåkingskamera som kun peker mot øl- og ciderhyllene.

- Tyvene er personer i alderen 20 -60 år, hovedsakelig menn. Det som stjeles er alkohol og tobakk, sier Stenberg.

- Tror du en slik bot har god effekt overfor tyvene?

- Ja både overfor tyvene og oss ansatte. Jeg har ofte tenkt at det ikke er noe poeng å anmelde, men dette forelegget viser at det faktisk svir for tyven å bli tatt, uansett hvor lav den tilvendte gjenstandens verdi er, sier hun.

- Fikk tyven med seg 3000 kroners-cideren?

- Det vet jeg faktisk ikke, sier butikksjefen.

Hva mener du? Bør naskerier og butikktyverier straffes hardere? Diskuter under:

Mest lest på Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.