*Nettavisen* Nyheter.

Her lærer du å ta overfallsmannen

Antall voldtekter og voldtektsforsøk øker. Her kan du lære hva du skal gjøre om du blir overfalt.

06.05.08 13:13

(SIDE2): Oslo Politidistrikts voldtektsstatistikk for 2007 viser at det var 196 voldtekter/voldtektsforsøk i fjor, noe som er det høyeste tallet på en ti års periode.

- Når vi vet at det også er store mørketall så er statistikken skremmende lesning, mener krimekspert og instruktør i Krav Maga Norge, Johnny Brenna.

Side2.no har i samarbeid med Brenna laget et nettkurs der du lærer selvforsvar, og hvordan du kan oppdage trusler og forebygge å komme i ubehagelige situasjoner. Første episode handler om gatas psykologi. Deretter viser vi ulike teknikker mot overfall.

SE EPISODE 1: Observasjon, kroppsspråk og gatas psykologi.

(Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
video_embed(10421,1);

Onsdag: Lær å forsvare deg mot strupetak.

Tenk smart på gata
- Jeff Cooper-fargekode er en fargekode på trusselbildet som du kan bruke som et hjelpemiddel inne i eget hode for å kunne bevege seg smart i det offentlige rom. Du beveger deg på den skalen kontinuerlig, mens situasjoner og omgivelser forandrer seg, forklarer Brenna.

Her er fargekodene du kan tenke på:
Hvit: Du har ingen oppmerksomhet på situasjoner og omgivelser – du er et enkelt bytte. (For eksempel all oppmerksomheten på mobiltelefonen). Du er et såkalt «ønske bytte» på den som vil gjøre deg noe.
Gul: Forventer ikke problemer eller fare, men er generelt oppmerksom på situasjonen og omgivelsen, noe å foretrekke ute i det offentlige rom. Du har en passiv skanner.
Oransje: Du er oppmerksom, og mistenksom. Du kan mistenke en ikke-spesifisert fare, og ser etter alternative ruter, og muligheter for å rømme. Går vekk fra smug og mørker gater.
Rød: Alarm! All grunn til å tro og forvente en konfrontasjon og direkte fare. Forberedt til å slåss for å beskytte deg. Men du prøver å unngå konflikt.
Svart: Da blir du angrepet. Løp eller slåss.

- Er du på svart, så er vi inne på de teknikkene som vi skal lære på kurset, sier Brenna.

Over fem episoder tar vi opp og viser følgende temaer:
1. Ulike observasjonsteknikker.
2. Hvordan forsvare seg om du blir utsatt for strupetak.
3. Hvordan komme seg ut av halslås.
4. Hva du skal gjøre om noen angriper deg med såkalt «bearhug».
5. Hva du skal gjøre om du blir slengt ned på bakken og lagt i voldtektsstilling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Vis aggresjon
Johnny Brenna har bakgrunn som politimann og jobbet for det meste som operativ politimann mot de tungt kriminelle miljøene i Oslo-området. Nå er han krimekspert for TV 2 Nyhetene. Brenna er også instruktør i Krav Maga og Defendo, og har stor interesse rundt temaet sikkerhet og da særlig innen personlig sikkerhet.

- Når det gjelder selvforsvar er jeg opptatt av å bygge opp enkeltmennesket til å bli flinkere til å observere og oppdage eventuelle trusler og forebygge å komme i konflikter. Jeg fokuserer også mye på kroppsspråk og gatas psykologi, samt det å bruke sin indre styrke til å komme seg ut av vanskelige situasjoner, sier Brenna.

«Det viktigste er at man er villig til å yte motstand og å vise aggresjon».

Han påpeker at teknikkene skal være lette og effektive, og forhåpentligvis stoppe en overgriper på gata.

- Teknikkene er likevel en mindre del av selvforsvaret, og det gjelder særlig for kvinner. Det viktigste er å observere, og forhindre å komme i situasjoner, bruke riktig kroppsspråk, samt vise aggresjon og stemmebruk hvis man blir utsatt for en overgriper. Hvilke teknikker som da benyttes er ikke det viktigste. Det viktigste er at man er villig til å yte motstand og å vise aggresjon, sier Brenna.

KRAV MAGA er selvforsvar uten regler. Det er rett og slett et kurs i hvordan du kan bruke kroppen din som våpen dersom du trenger å forsvare deg mot en overfallsmann. Her lærer du å forsvare deg mot slag, spark, strupetak, klestak, kniv og stokk. Les mer her. (Ekstern link)

DEFENDO: Defendo er et selvforsvarssystem som er hentet fra Canada. Det er et typisk CQB (close quarter battle) system som fokuserer på mye clinch. Mye er likt med Krav Maga, hovedforskjellen er mer «clinch» og bakkejobbing.Som Krav Maga er dette et system som tar alle midler i bruk, altså et selvforsvarskonsept.

Side2 har tidligere skrevet om hva du lærer på Krav Maga-kurs. Les saken: Slik stopper du voldtekten

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.