*Nettavisen* Nyheter.

Her lander helikopteret rett ved rekkehuset

VISER TIL LOVVERKET: Her lander Robinson R44-helikopteret ved boligfeltet i Mandal, til flere naboers fortvilelse. Helikopterpilot og grunneier Per Arvid Olsen mener han har retten på sin side.

VISER TIL LOVVERKET: Her lander Robinson R44-helikopteret ved boligfeltet i Mandal, til flere naboers fortvilelse. Helikopterpilot og grunneier Per Arvid Olsen mener han har retten på sin side. Foto: Privat

- Det føles utrygt for oss som bor rundt, sier nabo. Se video.

02.04.15 16:52

- Kan ikke si at jeg liker å ha helikopterlandingsplass få meter fra huset. Barna mine leker i dette området, sier Grete Rugland i Mandal.

Mandag gjorde hun et videoopptak av et helikopter som samme dag landet rett ved rekkehuset hennes, så føyka står. Videoen la hun ut på Facebook, og reaksjonene uteble ikke.

«Har de lov til det?» skriver én. «Det føles utrygt for oss som bor rundt», skriver en annen.

- En gammel drøm

Nettavisen har snakket med helikopterfører og helikoptermedeier Per Arvid Olsen, som forteller at mandagens flytur - som naboen foreviget på video - var hans første og at helikopteret er en gammel drøm som går i oppfyllelse.

- Det er en drøm jeg har hatt i 40 år. Nå har jeg fått lappen, og mandag hadde jeg min første flytur, sier han.

Olsen forteller at helikopteret er et Robinson R44 og at han er en av ti eiere som er sammen om luftfartøyet.

- Olsen bor i nabolaget og eier selv tomta der helikopteret landet, men bedyrer at det ikke er snakk om noen permanent landingsplass.

- Trenger ikke konsesjon

- Jeg forholder meg til Luftfartstilsynet og lovverket når det gjelder naturlig landingsplass, sier Olsen og viser til et unntak i Luftfartsloven.

Han sier at helikopteret lander i hans egen hage og at det ikke er barn som leker der.

Reglene er slik at det ikke trengs konsesjon, bare grunneiers tillatelse, for såkalt naturlig landingsplass med tolv eller færre flybevegelser per uke.

Ifølge Luftfartstilsynet kan konsesjonsplikten likevel inntre dersom miljø- og sikkerhetsmessige hensyn tillater.

Klikk på bildet for å forstørre.

SÅ FØYKA STÅR: Videoen viser helikopteret som lander rett ved rekkehuset i Mandal. Foto: Privat

Blir tatt opp i velforeningen

Lederen for den lokale velforeningen, Tor Møll, sier til Nettavisen at de for et par år siden hadde en sak oppe som gjaldt klager på helikopterlanding på denne tomta, men at det siden har vært stille. Flyturen mandag var han ikke kjent med. Møll sier at styret i velforeningen møtes igjen over påske og at han regner med at saken blir et tema der.

Nybakt helikopterpilot Per Arvid Olsen sier han planlegger en ny flytur onsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.