Her legger politiet 17-åringen i bakken

I BAKKEN: Politiet legger 17-åringen i bakken.

I BAKKEN: Politiet legger 17-åringen i bakken. Foto: Susanne Noreng (NORDLYS)

Flere vitner reagerte sterkt på politiets voldsbruk.

30.06.11 16:48

Like over klokka to onsdag ettermiddag ble en 17 år gammel gutt pågrepet utenfor kafeen Solid i Storgata i Tromsø sentrum, skriver Nordlys.

Umiddelbart etter hendelsen reagerte flere vitner på det de oppfattet som overdreven maktbruk av politiet. Vitnene fortalte om bruk av batong og pepperspray, og mente politiet brukte unødig vold.

Ifølge operasjonsleder hos Troms politidistrikt dreier det seg om en 17 år gammel gutt knyttet til en barnevernsinstitusjon. Gutten nektet å etterkomme et pålegg om å følge med politiet og la deretter på sprang.

- Gikk løs på ham
- De var fem stykker som gikk løs på ham. De slo ham med batong i nakken, hodet og korsryggen, og sprayet ham med pepperspray, forteller Britt Kathrine Jacobsen, som sammen med Tony Elsgaard så det som skjedde:

- Gutten forsøkte først å gjøre motstand. Han ville rive seg løs, og prøvde å klappe til en politikvinne uten å lykkes. Deretter ble han svært brutalt behandlet av de fem politifolkene som var kommet til, legger Jacobsen til.

- Han ropte etter hvert «Æ gir mæ!», men likevel fortsatte politiet med det vi oppfattet som rett og slett et overgrep etter at han var uskadeliggjort, sier Elsgaard.

Innenfor regelverket
Operasjonsleder Jøran Bugge i Troms politidistrikt forstår at publikum reagerer på enkelte pågripelser, men forsikrer Nordlys om at politiet holder seg innenfor regelverket.

- Vi tar i bruk de maktmidlene vi har tilgjengelig for å få kontroll på en situasjon. Vi skjønner at fra publikums side av og til kan oppleves som brutalt, men jeg forsikrer om at vi holder oss innenfor regelverket, sier Bugge til Nordlys.

Foto: Susanne Noreng

Politiet får støtte
Når hendelsen nå har lagt seg, kommer flere vitner på banen med sin støtte til politiet.

- Jeg var til stede under arrestasjonen, og politiet brukte akkurat så mye makt som nødvendig for å få kontroll på situasjonen. Jeg er mer sjokkert over oppførselen til vitnene rundt saken, som prøver å demonifisere våre offentlige tjenestemenn. Gutten oppførte seg voldelig og irrasjonelt, og jeg ser ingen problemer med at politiet måtte bruke makt, skriver en av Nordlys sine lesere.

Hun får støtte fra en mannlig leser, som mener enkelte av vitnene oppførte seg hyklersk:

- Når politiet faktisk gjør jobben sin, og gjør den bra, så roper de på politivold og bruk av makt. Men når de ikke gjør jobben sin, roper de på mer handlekraftig politi, flere patruljer og synlighet, understreker mannen.

En tredje, kvinnelig leser, støtter kritikken av enkelte vitner:

- Til tross for den dramatiske hendelsen, reagerte jeg mest på enkelte vitner som involverte seg i saken. Et mannlig vitne ropte «jævla snut!», mens en annen kvinne ropte «barnevold!» gjentatte ganger, sier hun.

Se video fra hendelsen her!

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.