RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her leveres Breivik-rapporten

(Kjetil Mæland, Nettavisen)
Sist oppdatert:
Psykologene Torgeir Husby og Synne Sørheim har svart på et av de mest sentrale spørsmålene om Anders Behring Breivik.

Var Anders Behring Breivik tilregnelig i gjerningsøyeblikket, og kan han straffes for det han har gjort, eller er han strafferettslig utilregnelig og må dømmes til tvungen psykisk helsevern?

Dette er et av de aller viktigste spørsmålene rundt massemorderen Anders Behring Breivik. Tirsdag morgen overleverte psykologene svarene til Oslo tingrett.

- Vi har konkludert, og vi har ikke gitt uttrykk for noe tvil i denne saken, sier rettssakkyndig Torgeir Husby til Nettavisen da han kom til Oslo tingrett tirsdag. Husby har nå overlevert åtte eksemplarer av rapporten til Oslo tingrett. I løpet av dagen vil både påtalemyndigheten, forsvarere og bistandsadvokater få tilgang til rapporten.

- Det har vært en stor og omfattende jobb, og det har vært en interessant jobb, sa Husby i retten. Han fortalte at Anders Behring Breivik har samarbeidet godt gjennom de 13 samtalene som psykologene Torgeir Husby og Synne Sørheim har hatt med ham.

Senere i dag vil statsadvokaten redegjøre for konklusjonene i rapporten.

Sentrale spørsmål
Gjennom samtaler, vitneforklaringer og annen dokumentasjon har psykologene Husby og Sørheim dannet seg et bilde av psyken til 32 år gamle Breivik. Den 243 sider lange rapporten beskriver psyken til Breivik og gir altså svar på om han er var psykotisk, eller om han kan dømmes etter vanlig straffelov for ugjerningene han har gjort.

Straffeloven paragraf 44 sier at man ikke kan straffe noen som var psykotisk eller bevisstløs i gjerningsøyeblikket. En avklaring av dette spørsmålet er altså helt vesentlig før påtalemyndigheten utarbeider den omfattende tiltalen mot Breivik.

Hvis Breivik blir vurdert strafferettslig utilregnelig vil han likevel kunne bli dømt til forvaring etter straffelovens paragraf 39 . Dette er en lov som ikke skal straffe, men som skal beskytte samfunnet. Den samme paragrafen vil kunne brukes til å holde Breivik innelåst hvis hvis retten mener at vanlig fengselsstraff ikke er lenge nok til å beskytte samfunnet.

Breiviks psyke vil også kunne få betydning for straffeutmåling, og Oslo tingrett har bedt psykologene gi mulige grunnlag for straffereduksjon.

Erfarne
Synne Sørheim og Torgeir Husby er blant de mest erfarne rettspsykiaterne i Norge. De to har jobbet sammen i en rekke norske drapssaker. Sørheim er i dag bosatt i Sør-Afrika, men påtar seg fortsatt jobber for norsk rettsvesen.

Flere bistandsadvokater har ment at Torgeir Husby er inhabil i vurderingen av Breivik. Årsaken er at han er avdelingsleder på Diakonhjemmet sykehus i Oslo, der Breiviks mor ble innlagt kort tid etter 22. juli. I en kjennelse i september besluttet Oslo tingrett at han ikke er inhabil. Dette var i tråd med det Breiviks forsvarer, påtalemyndigheten og flertallet av bistandsadvokatene som alle ønsket at Husby skulle fortsette sitt arbeid da forholdet ble kjent.

Samtidig som påtalemyndighetene, forsvarere og bistandsadvokater nå blir gjort kjent med rapporten, vil den også bli oversendt Rettsmedisinsk kommisjon. Denne kommisjonen vil gjennomgå og godkjenne rapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere