Gå til sidens hovedinnhold

Her ligger 30 personer levende begravd

- Jeg blør og bakken er ganske våt. Jeg tror det er blod, sier Anne Voss på telefon fra innsiden av ruinene.

New Zealands nest største by Christchurch ble rammet av et jordskjelv med styrke 6,3 tirsdag ved lunsjtider lokal tid.

Så langt er 65 mennesker bekreftet omkommet, men redningsarbeidere frykter mange titalls mennesker fortsatt ligger begravd i ruinene.

Borgermester Bob Parker sier at det ved mørkets frembrudd tirsdag er reddet ut 120 mennesker fra ruinene.

Ligger begravd i ruinene
Men ett av ofrene som fortsatt ligger begravd i ruinene, er Anne Voss. Hun ligger fastklemt under et skrivebord i den sammenraste bygningen Pyne Gould Guinness Building.

Voss har klart å få kontakt med omverden ved hjelp av mobiltelefonen. Hun kan høre skrik og rop om hjelp fra andre kolleger som ligger begravd i bygningen.

- Jeg vet at jeg blør og det er ganske vått på bakken. Jeg tror det er blod, sier hun til den australske TV-kanalen Seven.

Det antas at 30 personer fortsatt ligger begravd i bygningen.

- Jeg håper de snart kan få meg ut fordi jeg har vært her ganske lenge. Det er mørkt og det er fryktelig, sier hun.

Kan høre desperate rop
Vitner på utsiden av de kollapsede bygningene kan høre desperate rop om hjelp, mens redningsmannskap kjemper mot tiden med å finne overlevende, skriver The Times.

I tillegg er det flere andre bygninger i byen hvor det fortsatt ligger mennesker begravd.

Skadene av jordskjelvet var spesielt store ettersom episenteret fant sted bare fire kilometer under overflaten.

14.000 jordskjelv i året
New Zealand har mer enn 14.000 jordskjelv i året, men bare et tjuetall har en styrke på over fem. Det forrige dødelige jordskjelvet skjedde i 1968 da et skjelv målt til 7,1 i styrke krevde tre menneskeliv på New Zealands vestkyst, melder BBC.

I 1931 omkom 256 mennesker da et jordskjelv rammet den nordlige byen Napier.

New Zealand er i utgangspunktet godt forberedt på jordskjelv, i motsetning til Haiti hvor over 300.000 mennesker omkom - mye på grunn av dårlig jordskjelvsikring.

- New Zealand er veldig velutviklet når det gjelder seismiske byggeforskrifter for jordskjelv. Forskriftene er veldig respektert og godt implementerte. Alle moderne hus er bygget etter disse forskriftene. Men i hvilken som helt by finnes det likevel bygninger som ikke er designet etter disse forskriftene, sier jordskjelvekspert Kuvvet Atakan ved Institutt for geologi ved Universitetet i Bergen til Nettavisen.