Her ligger slaktede vikinger

Foto: Oxford Archaeology (Oxford Archaeology)

Engelske arkeologer har avslørt massegrav med drepte vikinger.

Britiske arkeologer har funnet en massegrav med 51 skjeletter av det man nå tror er vikinger. Arkeologene fra Oxford tror at mennene som er funnet ble henrettet av lokale angelsaksere en gang mellom 910 og 1030 etter Kristi fødsel, skriver BBC.

Siden juni har historien til disse skjelettene vært et mysterium, og er det for så vidt fremdeles. Likene var alle av unge menn som hadde fått hodet avhogd.

Ved hjelp av karbondateringer og tannprøver har man nå funnet ut av mennene vokste opp i et kaldere klima enn Sør-England, og at deres diett var lik den i Skandinavia.

- Å finne ut at disse unge mennene som ble henrettet var vikinger, er en spennende utvikling. Enhver massegrav er sjelden å finne, og å finne en så stor grav fra denne perioden er svært uvanlig, sier prosjektleder David Score til kanalen.

Hjemsøkt av Vikinger
Området skjelettene ble funnet i var hjemsøkt av vikinger i denne perioden, og på et tidspunkt ble landet lagt under en dansk vikingekonge.

Undersøkelsene av 10 av de 51 skjelettene viser at mennene ikke kom fra ett sted i Skandinavia, men fra et større område. En av de undersøkte vokste til og med opp nord for polarsirkelen.

Man fant også at deres diett var høy på protein, noe som også er funnet i skjelett mange steder i Sverige.

- Uten å ha analysert alle kroppene er det umulig å vite sikkert at alle var Vikinger, men det er mulig å gjøre en sterk antagelse om at det er tilfelle, sier Score til Mirror .

Knytte til historien
Under veiarbeid ved Ridgeway Hill i Dorset i juni 2009 ble graven med skjelettene funnet. Først trodde de at graven stammet fra jernalderen (800 til 43 før Kristus) på grunn av romerske potteskår som ble funnet i graven, står det på hjemmesiden til Dorset County Council.

Karbondateringer konstaterte senere at de var fra vikingetiden.

Forskerne ved Oxford forsøker nå å knytte funnet til historiske nedfelte hendelser. Man tror altså at disse 51 Vikingene kom på tokt, men at disse ble tatt til fange og avlivet foran en forsamling av lokale innbyggere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.