Tirsdag vedtok byrådet i Oslo byens aller første landsbruksmelding.
Bakgrunnen er at man ønsker fokus på mer urban dyrking.
- Byrådet ønsker at Oslo skal gå foran som en internasjonalt ledende miljøby også innenfor urbant landbruk, og ser på landbruksmeldingen som en viktig del av en helhetlig politikk for å skape en grønn og moderne by, sier miljøbyråd Guri Melby (V).
- Var preget av utrygghet
Et av de første prosjektene som allerede er igangsatt, ligger i Vaterlandsområdet på Grønland, som lenge har vært preget av et belastet miljø.
Der er det nå blitt etablert en liten oase av en park, med grønnsaker og urter i kasser.
- Bakgrunnen er at Vaterlandsparken har vært preget av utrygghet over lengre tid, og derfor vedtok bystyret i fjor å løfte hele Vaterlandsområdet, forteller prosjektleder Helene Gallis i Majobo, en nettverksorganisasjon som legger til rette for dyrking i nærmiljøer.
Gallis mener slike grønne lunger er utrolig viktige.
- For å skape trygghet var det viktig å invitere nye brukergrupper, som kanskje ikke gjør noe ut av at det er litt rufsete i kantene. Derfor er det etablert et utendørs sjakkbrett og satt opp plantekasser, fulle av økologiske grønnsaker og urter, forteller hun til Nettavisen.
Mellom klokken 10 og 20 hver dag er det mulig å spille sjakk der.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
- Nå oppholder folk seg der
Prosjektlederen sier de allerede har merket en stor forandring i parken.
- Det vi ser er at det i stedet for å være et område hvor folk går gjennom raskest mulig, så er det blitt et sted hvor folk oppholder seg. Alt fra barnefamilier, turister og menn som spiller sjakk, sier Gallis, og legger til:
- Dette er blitt en fin møteplass hvor folk kan spille sjakk sammen selv om de ikke har et felles språk. Det er blitt et sted hvor det er hyggelig å oppholde seg, sier hun.
Hun mener et slikt urbant landbruk rett og slett gjør byen bedre.
- Det viktigste dette viser er at sånne grønne lunger i byen er noe som får en by til å fungere. Det handler om mye mer enn urtene, det handler om møteplassen som blir skapt. Urbant landbruk kan være et verktøy for en bedre by, sier Gallis.
- Oslo skal gå foran
Miljøbyråd Guri Melby viser til at Oslos landbruksmelding er den første urbane landbruksmeldingen som er fremmet av en norsk by noensinne.
- De siste årene er det blitt mer oppmerksomhet rundt dyrking i urbane strøk. I velstående land handler det gjerne om å skape mer bærekraftige lokalsamfunn, mens det i fattige land også handler om matsikkerhet, ernæring og arbeidsplasser. Både i rike og fattige land gjør urbant landbruk byene grønnere og bedre, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vil ha flere parsellhager
I landbruksplanen er et av tiltakene å sikre større areal til urban dyrking, både ved å bidra til flere parsellhager og ved å videreutvikle skolehagene.
- Vi ønsker at det skal være enklest mulig for Oslos innbyggere å delta i urbane dyrkingsaktiviteter. Vi vil både satse på skolehager og legge til rette for mer urban dyrking i offentlige rom, slik det nylig har blitt gjort ved Vaterland. Som en oppfølging av landbruksmeldingen vil vi sette i gang og kartlegge mulige ledige kommunale tomter og bygninger som midlertidig eller permanent kan brukes til urban dyrking, sier Melby.
Byrådet har satt av én million kroner neste år til oppfølging av landbruksmeldingen.